seyhmusbaba
Üye
01.01.2010 tarihinden itibaren oranlarda bir değişim oldumu yeni bir oran var mo
Merhaba , Tesise bağlı kompanzasyon panosu devre dışı kaldığında çekilen akım ( amper ) i ampermetre ile ölçtüm , kompanzasyon panosunu ( kondansatörleri ) devreye aldığımda akım ( amper ) ın düştüğünü gördüm , Bu amper düşmesi aktif sayacın dönüşünüde yavaşlatırmı yani kısacası aktif sayaç çekilen akım ( amper ) e göre mi döner , yoksa amper in düşmesi şebekeden çekilen reaktif enerji farkı olup aktif sayacın dönüşünü etkilemezmi ? veya bunların dışında bir açıklama yapabilecek arkadaşlar konu ile ilgili bilgi tecrübesi olanlardan cevap bekliyorum ,
Cevap yazacak arkadaşlara şimdiden Teşekkür ederim.
Reaktif enerji tarifesi,EPDK mevzuatına göre belirlenir ve tüm Türkiye için tek tiptir.Uygu-
lama rakamı " kurulu güç " esasına dayanır ve 50 kva ( istenilen ceza sınırına göre de 50
kw ) dır.Bu uygulama,kurumların keyfine göre olmaz.Özetlersek,KURULU GÜCÜ 50 kva (da-
hil ) olan tüketiciler için 33-20,üstü rakamlar için 20-15 tir.50 kw kurulu gücü olan tesisler
için,sözleşme gücü 30 kw olarak belirlenmektedir.Yanılmıyorsam,sözleşme gücü ile kurulu
güç ifadelerini karıştırıyoruz.Kompanzasyon için " KURULU GÜÇ " ifadesi geçerlidir.