kondansatör üzerinde yazılan değerlerden değişik akım

evliya

Üye
Katılım
25 Mar 2007
Mesajlar
196
Puanları
1
Yaş
40
arkadaşlar ben panoda kondansatör baçakların ölçttüm değişik akımlar çekiyor bu kondansatörler bozukmudur düzene sokmakta olduğum bi pano varda yardımcı olursanız sevinirim
 
Kontaktörlerin çıkış uclarından gerilimi olçtuğunde yaklaşık 380 V gosteriyor ve aynı kondansator kutuplarında farklı akımlar olçuyorsan kondansatorler arızalıdır.Kontaktor kontaklarından bırı arıza yaptığında kontrol kalemı gerilim gosterir ama bu gerilim üçgen bağlı olan kondansator uzerinden geçerek donen gerilim olduğundan faz faz arası gerilim 380 V olmayacağından çeklıen akımda daha düşük olur.
 
moner kardeş panodaki kondansatörler 380 v ama değişik akımlar çekilyor bu olay kapasitifi ilerletir değilmi
 
düşük akım gosteren faz akım trafosunun bağlı olduğu faz ise role devredekı iki fazı sağlam kondansatoru gormeyeceğinden devreye yenı kondansatoru alır. bu durumda kapasıtıfı artırır.
 
Kondansatör buşinglerinden değişik akımlar okunması mümkündür.Bu durumu hep dezavantaj olarak görürüz.Tesis dengesiz yüklü ise, akım yolunu iyi takip ederek, fazla akım ölçtüğümüz buşingi yüklü faza denk getirerek kondansatörü bir süre daha kullanmak olabilmektedir.
 
moner kaedeş desene benim buyuk sorunum bu mahmut bey neden bu daha önce demdiniz şimdi kondansattörleri yenileyeyim ama tüketim az sistemin kapasitif yazıyordu bu az tüketimdenmi yoksa bu kondansatörlerin bu durumumu değiştirelim bakalım
 
zeum sen sorun yaratmazmı diyorsun bu durum
 
moner69 ' Alıntı:
düşük akım gosteren faz akım trafosunun bağlı olduğu faz ise role devredekı iki fazı sağlam kondansatoru gormeyeceğinden devreye yenı kondansatoru alır. bu durumda kapasıtıfı artırır.

Bu tesbit doğru..Senin az kapasitif sorunun varsa, eğer kondansatörün fazla akım çeken buşingini rölenin beslendiği akım trafosunun fazına denk getirmeye çalışırsan buda bir çözümdür.
 
Daha önce yazmıştım tekrar etmekte fayda vardır.
Bir kompanzasyon panosuna baktığımızda sorunun ne olduğunu bir kenara bırakarak aşağıda saydığım kontrolleri yapıp alınan değerleri not almamız lazım.Daha sonra sorunu kendi aldığımız notlarda aramamız lazım .zaten sorun kendini belli eder.
En önemlisi her kontrolde yapılan değişiklik not alınır,endeksler ondalık hanesi dahil alınırsa bir sonrakı kontrolde yapılan değişikliğin sonuçlarını endeks farkalını gorur ona gore değişiklik yaparsak sorunu daha çabuk çozeriz.YANI YAPILAN DEĞİŞİKLİK ÇIKAN SONUÇ takıp edilirse kompanzasyonun çozulmeyen tarafı kalmaz.
HER PANODA YAPILMASI GEREKEN DUZENLI KONTROLLER( diğer arkadaşlar da bu kontrollere ekleme yaparsa konu daha açık anlaşılmış olur)
1)- genel olarak devreye giren yükün türü
2-mevcut panodaki
a) kondansatorlerin her fazının çektiği akım eşit mi (etiket akımı ile karşılaştırılması)
b) kontaktörlerin hepsi devreye alınarak yapılan ölçümde çıkış kontaklarından faz- faz arası 380 alınabiliyor mu (kontak arızası var mı)
3-tesise girişten yapılan ölçümde R S T fazlarından çekilen akım yaklaşık olarak aynı değerde mi
4-reaktif güç kontrol rolesi işletmeye uygun olarak seçilmiş mi (monofaze veya trifaze olup olmaması, grup sayısı...)
5- işletmenin çalışma saatleri ve değişik saatlerde rölenin ve sayaçların durumu (reaktif mi yoksa kapasitif mi çalışıyor; veya algılanamayan yük mü var; geç algılama mı var)
 
Kompanzasyon sistemin tek fazdan akım bilgisi alan trifaze kondansatör gruplarıyla tasarlanmışsa; Diyelim akım trafosu R fazında Rfazına bağlı endüktif yükünde S ve T fazından çok daha fazla olsun bu durumda genel olarak kapasitife girmiş olursun ve ana barada üçgen bağlı kondansatör grubtan dolayı her fazdan farklı akım çekildiğini görürsün.Çünkü yükleri fazlara tam olarak dengelemek mümkün olmadığı gibi endüktif yükleride fazlara tam olarak eşit dağıtılması diye bir durumda sözkonusu olmaz. Bu durum üç fazdan akım bilgisi alan röle ve trifaze kondansatör grupları içinde geçerlidir çünkü bu durumdada üç fazın ortalaması alınır sadece hata oranı azaltılmış olur bilmem anlatabildimmi.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,983
Kullanıcılar
452,750
Son üye
onuryilmaz6464

Yeni konular

Geri
Üst