Yağ filmi olmasa da dişli sistemler biri birine sürtünmez biri diğeri üzerinde yuvarlanır.
Aşınma sebebi sürtünme değil ezilme olabilir.
Kullanılan motorlar en fazla 20Nm hele ki bizim buralardaki garibanların motorları 4.5Nm .
Bu değerlerdeki sistemlerde , ne kadar yük oluşur ne kadar yük ne kadar zamanda ne kadar boşluk oluşturur helis olursa kaç sene düz olursa kaç saat dayanır.. gibi hesapları bekleriz tabii .
İster hesap ister resim ister video.
Hatta ısıl işlem görmüş malzeme ile görmemiş olanların hesapları da olursa ala olur.
Acelemiz yok bekleriz , ne zaman müsait olursa ..
---------
"Helis dişli kullanılamaz" algısını ," özel olarak yataklamadı ise ( ileri geri hareketi önlemedi ise ) kullanılamaz" olarak değiştirmeni öneriyorum.
Kuvvet karşısında ileri geri yük oluşumu ve bu yükün motor milini ileri geri hareket ettirebileceği gerçeği ve bu ileri geri hareketin adım kaçırma ile eş anlamlı olduğunu hayal etme zor oluyorsa , marj taşağı tarafından sürülmeyen , sadece baskı yayı ile oluşan direnç ile ileri çıkıp teması sağlayan kavramaları inceleyebilirsiniz.
Genel olarak BENDİX kavrama diye bilinirler.
İleri geri giden dişlinin içi helis dişli olduğu için ileri geri hareket yapabiliyor..
----------
Boşluksuz sistem olmaz , deyimi genel anlatımdır.
Teorik olarak boşluksuzluk moleküler bağın kurulmuş olması yani tek bir katı olmak demektir , evet bu durumda hareket olmaz.
Yağ filmi sınırı tek molekül yağın kalınlığı kadardır.
Yani bu noktadan sonra yağ filmi parçalanır (moleküler yapı bozulur) .
Yağlama yapılamaz ama hareket mümkündür.
Bu kalınlık "moleküler boyutlardadır" , bilinen en hassas cnc nin sınırlarından çok daha küçük boyutlar yani.
Teori ile arasında sadece bir adım olan "boşluksuz" sistemler için "harmonik drive" ları inceleyebilirsiniz.(zero backlash olarakda bilinirler)
Kalite cnc lerin dişli kutularında kullanılırlar ..