Laptop adaptoru şarj etmiyor

SHuT UP

Üye
Merhaba laptop adaptorumun şarj etmemeye başladı çıkış voltajı 19vdc ama ölçtüğümde 20 vltan başlayarak düşüyor 11 voltakadar birazdan açacağın tahminleriniz varmı voltaj düşmesinin nedeni ile ilgili.

Merhaba.Voltaj düşmesini kendimce şöyle de açıklayabilirim size.220 vac adaptörden kırık kablo kısmından bence kısmen geldiği zaman smps adaptör muntazaman adaptörü çalıştırıyor,çıkıştaki filtre elektroitik kondansatörü bu nedenle de 19 volt dc.'ye kadar şarj oluyor.Ancak kırık kablo nedeniyle ac bağlantısı tam kesilince,bu konsansatörün yükü gittikçe deşarj olup voltajı da git gide düşüyor.Bu mevcut anlatımınıza göre aklımdaki senaryo bu şekildedir.

Bundan tam emin olabilmek için laptop adaptöründen ac besleme (Topraklı) fişli kabloyu (220 vac besleme kablosunu) soketinden bir çıkarın.Avometre ile kabloyu belli açılarda bükerken 3 ayrı bağlantı (Toprak,faz ve nötr giriş kablolarında) yerinden ayrı ayrı sesli omajda da ölçümdeyken,sesli omajda (Buzzer sesinde) bu anda bir kesilme olup olmadığına tam bakın.Bir kesilme varsa bu fişli-kabloyu bu adaptörde bu haliyle de kullanamazsınız,yenisini tedarik ediniz.Ancak smps adaptörünün iç elektronik aksamındaki soğuk lehim,vb. bir neden de benzer şekliyle buna yine neden olabilir.Ama herşeyden önce bu kablo testinden bir geçsin derim ben.Kolay gelsin.

Dediginizi yaptım hocam ama kabloda sıkıntı yok bu 2 kondansatorden falan sıkıntı olabilir mi ohm kademesinde ölçmeye calistim değer yavaş yavaş çıkıyor ama düşmüyor düşmesi gerekmiyor mu

Ekli dosyalar

• 1439901138499.jpg
    1439901138499.jpg
    56.2 KB · Görüntüleme: 30
Binbaşı hocam sol tarafta görülen kablo 19dc çıkış onu oynatınca volt yükseliyor düşüyor sorun orda sanirim

Dediginizi yaptım hocam ama kabloda sıkıntı yok bu 2 kondansatorden falan sıkıntı olabilir mi ohm kademesinde ölçmeye calistim değer yavaş yavaş çıkıyor ama düşmüyor düşmesi gerekmiyor mu

Evet,dediğiniz gibi ancak bir farkla yani kondansatör boşta ohm kademesinde belirli bir değere kadar çıkıp sonra da hızla düşmesi lazım,ama devre içindeki diğer elemanlarla birlikte olduğundan, bu değer kond. için tam olarak düşse bile beraberce ölçüldüğünde görünüşte çok da yanıltıcı olabilir.Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Binbaşı hocam sol tarafta görülen kablo 19dc çıkış onu oynatınca volt yükseliyor düşüyor sorun orda sanirim

Dc çıkış kablosu üzerinde tam olarak da durun o zaman.Bu kabloyu lehimle bağlı olduğu yerden ayırıp bağımsız olarak içinde içten bir kırılma olup olmadığını yine avometrede omaj kısmıyla ölçerek kontrol edin.Erkek jak bağlantısını da (laptop dişi jakına giren dc. kablo ucundaki bu parçayı) elektriği kesintisiz olarak geçirebilme yönünden gözden geçirin.Kolay gelsin.

gerilim oynuyorsa soğuk lehime bağlı filtre kondansatorunde sorun olmuştur. adaptörü söküp filtre kondansatörü ile sinyal üreteci ile anahtarlma transistörü arasındaki kuplaj devresine bakmak gerekir. tabi sinyal üretecinin frekans belirleyen parçalarına da bakmak gerekebnilir.

gerilim oynuyorsa soğuk lehime bağlı filtre kondansatorunde sorun olmuştur. adaptörü söküp filtre kondansatörü ile sinyal üreteci ile anahtarlma transistörü arasındaki kuplaj devresine bakmak gerekir. tabi sinyal üretecinin frekans belirleyen parçalarına da bakmak gerekebnilir.
Yolgezer ne yaptın ya :) beynim yandı o kadar anlayamam ne yazıkki ama dc kablonun lehimerini soktum tekrardan lehimledim soguk lehim diye su an laptoba taktım şarj oluyor ama kabloyu oynatmiyorum daha laptop şarj olsun sonra oynatacam akşam akşam laptopsuz kalmiyim

kablo oynatınca yapıyorsa bu işi belki çıkış filtresinde sorun vardır. sen bir çıkıştaki diyotu ve filtre kondansatorünün lehimlerini tazele.

çıkışta diyot yok gibi yani çok küçük dikdörtgen bir malzemeler var diyot mu bilmiyom ama ben onu lehimleyemem ki çok küçük parçalar ama kondansatörü yeniden lehimleyebilirim gittim lehim pompası aldım geldim sırf bunun için :D

Forum istatistikleri

Konular
130,348
Kullanıcılar
453,648
Son üye
mhkiraz

Yeni konular

Geri