Mekatronik

Emrah

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
21 Haz 2007
Mesajlar
842
Puanları
131
MEKATRONİK GİRİŞ

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, mühendisler çözümlere çok daha hızlı, etkili ve farklı açılardan yaklaşabilmektedirler. Bunun en önemli nedenleri ise, takım çalışması ve bunun doğurduğu farklı alanlarda uzmanlaşan kişilerin birlikte çalışarak hedeflere daha efektif bir biçimde ulaşmalarıdır.
Böylelikle, mühendislik branşları birbirleriyle kaynaşmıştır. Sonuçta ise, günümüzde yepyeni interdisipliner bilim dalları ortaya çıkmıştır. Özellikle otomasyonun gelişmesinin temelinde de bu tip bir dal öne çıkmaktadır; yani "Mekatronik".

MEKATRONİK NEDİR?

Aslında mekatroniğin çok fazla tanımı yapılmakla birlikte, bunların temelde ifade etmek istedikleri görüş benzerdir. Bu tanımlamalardan bazıları belirtilirse;
Mekatronik,
-Mekanik, Elektronik ve bilgisayar teknolojilerini kullanarak ürünlerin, sistemlerin ve proseslerin performansını zenginleştiren, bütünleştirici bir disiplindir.
-Ürünlerin dizaynında ve üretim proseslerinde makina mühendisliğinin, elektronik kontrolün ve düşünen sistemlerin sinerjik olarak bütünleştirilmesidir.
-Gelişmiş ürün ve proses dizaynı için mühendislik, kontrol teorisi, bilgisayar bilimi, algılayıcı ve aktuvatör teknolojisinin sinerjik olarak kullanılmasıdır.
Mekatronik, yukarıdaki tanımlardan da anlaşılacağı gibi bir kesişim mühendisliğidir. Şekil 1, mekatroniğin bu mühendislik ve bilimlerin kesişiminin neresinde olduğunu göstermektedir. Bu şekilden de anlaşılacağı gibi, mekatronik, elektronik, mekanik, bilgisayar ve kontrolün kesişiminde yer almaktadır [1].

MEKATRONİĞİN DOĞUŞU VE GELİŞİMİ :

Mekatronik ilk kez 1960’ların sonunda Japonya’nın Yaskawa Elektrik Şirketi’nde görevli bir mühendis tarafından elektrik motorlarının bilgisayarla kontrolünün sağlanması için kullanılmıştır. Temelde ise “mekanik” ve “elektronik” kelimelerinin uygun bir şekilde parçalanması ve bu parçaların birleştirilmesi ile bu kelime ortaya çıkmıştır.

Bu kavram Japonya’dan yola çıkarak tüm dünyaya yıllar ilerledikçe yayılmaya ve yerleşmeye başlamıştır. Dünyada artan uygulamalarıyla gelişen mekatronik, lisans ve master programlarıyla da üniversitelerde desteklenmektedir. Türkiye’de ise maalesef çok yavaş bir şekilde endüstriyel ve akademik kabul görerek, çalışma ve pratikte ilerlemektedir.
Birçok mühendis mekatroniğin robotikten oluştuğunu iddia etmektedir. ılk robotik kollar, hareketlerini algılayıcılarla geri besleme olmadan düzgün bir biçimde gerçekleştiremiyordu. Bununla birlikte, kinematikdeki ilerlemeler dinamik, kontrol, algılayıcı teknolojisi ve üst düzey programlamayla, gelişimleri desteklenmiştir. Aynı zamanda, modern teknolojiler, robotları daha esnek ve kullanışlı hale getirmiştir. Böylece, her tür makina ve sisteme adaptasyonları ve yüksek performansla çalışmaları sağlanmıştır.
1970’lerde mekatronik , daha çok servo teknolojinin kullanıldığı, otomatik kapı açıcılar, otomatik odaklamalı kameralar gibi ürünlerde kullanılmıştır.
80'li yıllarla birlikte, bilgi teknolojisinin hayata girişiyle, mühendisler mekanik sistemlerin performansını arttırmak için mikroişlemciler kullanmaya başladılar. Sayısal denetimli makinalar ve robotlar daha da yaygınlaştı ve bunların otomotiv uygulamalarında, elektronik motor kontrolü ve ABS fren sistemleri kullanılmaya başlandı.
90'lara gelindiğinde, iletişim teknolojisi de oluşan bu bilgi karışımına eklendi ve üretim hatlarının büyük network ağlarına bağlanması gerçekleşti. Bu, özellikle robot sistemlerinin, uzaktan kontrollu biçimde işletimine olanak sağladı.
Aynı zamanda, daha küçük algılayıcı ve kumanda teknolojileri de artan bir şekilde yeni ürünlerde kullanılmaya başlandı. Otomobillerin hava yastıklarının açılmasını kontrol eden küçük silikon ivmelendirme algılayıcıları gibi mikroelektromekanik sistemler ise son zamanlarda kullanıma sunuldu [1].


MEKATRONİĞİN UYGULAMA ALANLARI:

Mekatronik genel olarak, bilgisayar kontrollü sistemlerin veya elektromekanik sistemlerin, ürün tasarımında ve/veya üretiminde görev alan hem endüstri hem de akademik kariyerli mühendisler tarafından kullanılmasıyla uygulanır.
Birden fazla mühendislik branşının ortak kullanımıyla birlikte gelişmesi, içinde yeraldığı mühendislik branşlarının da ilerlemesini sağlamaktadır. Mekatronik, aslında yeni bir kavram değildir. En son teknolojilerin, daha çok işleve sahip ve uygulaması kolay olan ürünlerin proseslerini dizayn etmek için, basit olarak makina mühendisliğine, kontrol teorisine, bilgisayar bilimine ve elektroniğe uygulanmasıdır.
Buradan da anlaşılacağı gibi teknoloji geliştikçe mekatronik ilerler, böylece teknoloji daha da gelişir. Yani arada sürekli bir çevrim vardır ve bu çevrim dışarıya açık olup, çeşitli mühendislik ve bilimlerle de etkileşim halindedir ve bunların gelişmesine katkıda bulunur.
Mekatroniğin kullanımıyla ilgili en güzel örneklerden biri bilgisayar disk sürücüsüdür. Hızlı cevaplama, doğruluk ve sağlamlık gibi özelliklerle mekatroniğin kullanım amaçlarına uygun niteliklere sahiptir.
Bilgisayar disk sürücüleri, mekatronik uygulamalarının ilk örneklerindendir. Bu makinalar, çok hızlı bilgi aktarımına ve hassas pozisyonlamaya sahip olup, değişken sistemetkilerine de dayanıklıdırlar.
Mekatronik sahip olduğu teknolojiyi önemli pazarlara sunmaktadır. Bunlar içinde en önemlileri şunlardır;

-Tüketici elektroniği
-Tıbbi Cihazlar
-Robotik ve otomasyon
-Üretim(Bilgisayar kontrollü tezgahlar)
Bunun yanında, mekatronikteki ilerlemeler aşağıdaki gibi bazı önemli uygulamalara zemin hazırlamaktadır;
-İleri tıbbi cihazlar
-Servis Robotları (Ev robotları)
-Sıralı otomasyon
-Güvenlik sistemleri
-Uzay çalışmalarının uzaktan kumanda ve kontrolle gerçekleştirilmesi
Ayrıca, teknolojideki ilerlemelerin yeni uygulama alanları doğurması kaçınılmazdır.
Gelecekte bilimin ve mühendisliğin en önemli yapı taşlarından olacak mekatronik, kullanım alanlarıyla daha çok uygulamalarda yer bulacak ve üniversite eğitiminin de vazgeçilmez mühendislik dallarından biri haline gelecektir
 
1) Mekatronik nedir?

Mekatronik, Makina, Elektrik-Elektronik, Bilgisayar anabilim dallarının kombinasyonu olan bir anabilim dalıdır.

2) Mekatroniğin avantajı nedir?

Mekatronik, klasik sistemlere göre disiplinler arası bir bilim dalı olduğundan; ileri teknolojik, robotik, otomasyon, görüntü işleme ve kontrol dallarıyla ilgilidir.

3) Mekatronik Mühendisliği okumanın avantajı nedir?

Mekatronik Mühendisliği bölümünde okuyan öğrenci, Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde verilen; kontrol, robotik, tasarım, makine teorisi, lojik vb. temel dersleri göreceğinden; makina, elektrik-elektronik konusunda çok iyi teorik ve uygulama birikimine sahip olması, bir çok sektörde, Makine, Elektrik-Elektronik Mühendisi tercihine göre ön plana çıkaracaktır.

4) Mekatronik Mühendisi ne tür alanlarda iş bulabilir?

Mekatronik Mühendisi, otomotiv sektöründe, otomasyona yönelik sektörde, tasarım ve üretime yönelik sektörlerde geniş alanda iş bulabilecektir. Örneğin;
Boydak Holding Grubu
Renault
Tofaş
MAN
Arçelik
Vestel
TUSAŞ
ASELSAN
TAİ
TEKNODROM
Kale-Altınay
Zorlu Enerji
Durmazlar
Hava İkmal Bakım Merkezi
Anatamir Fabrikası
SANKO HOLDİNG
MERCEDES A.Ş.
FNSS Savunma Sistemleri A.Ş.
gibi seçkin sektörlerde iş alanı imkanı vardır.

http://mekatronik.erciyes.edu.tr/
 
mekatroniğin bilinmediği günümümzde güzel bir açıklma yapmışsınız. teşekkürler..
 
Mekatronik Bölümü, mekanik, Elektronik ve bilişim teknolojilerinin oluşturduğu disiplinler arası bölüm olmasından dolayı, mekanik bir sistemi analiz ederek otomasyona dönüştürmeyi esas alır. Mekanik sistemler, esnek imalat sistemleri, bilgisayar tümleşik imalat, robotik ve endüstriyel otomasyon gibi mekatroniğin temel prensipleri verilerek, mezunların endüstride yer edinmeleri mümkün olacaktır. Hem makine teknolojileri ile ilgili derslerle makine (imalat ve malzeme) sanayinde, hem de elektronik ve otomasyonla ilgili verilen derslerle kontrol sektörüne donanımlı teknik elemanlar yetiştirilmektedir.
 
mekatronikci bi bayan olarak çok merak ediyorum sitede başka mekatronikci bayan varmııı?? :)
 
evet sanırım öle :) bu durumun iyimi kötümü olduğunada henüz karar veremedim :(
 
öncelikle merhabalar. adım hasan kocaeli üniversitesi gebze myo(iö) 1. sınıf öğrencisiyim bana bir konuda yardımcı olabilirmisiniz.bir araştırma ödevi!!!şöyle;

fizik dersinde ki dinamiK ve kinematiğn mekatronikteki uygulama alanlarını arıyorum...
genelde robotlar filanda...bana o dinamiğe dayalı o mantıkla çalışan makine,robot veya neyse onların teknik bilgileri lazım
 

Forum istatistikleri

Konular
129,853
Mesajlar
930,767
Kullanıcılar
452,709
Son üye
hghf456456

Yeni konular

Geri
Üst