Monofoze hidrafor pano bağlantısı

Yok be ustam, bahsettiğiniz kişi ben değilim. Hasan Kum adında düzceli bir mucit,dediğiniz kişi.
Ben, torunum için yaptığım ses algılayınca çalışan bebek beşiğini TRT Habersizsiniz adlı programa göndermiştim, orada yayınlanmıştı.
Tanımak görmek nasip olmadı :(
 
Hocam, biraz gecikmeyle yeni şema çizdim. Aslında buna şema değil de resim demek daha doğru olur.
Panodaki tüm kabloları sökerek işe başlayın, böylece kafa karışıklığına neden olmaz. Resimdeki start-stop butonları ile sinyal lambaları haliyle panonun kapağında olacak.
Resim karışık olmasın diye faz sinyalini çizmedim. Fazı sigorta çıkışından alın, nötürü de herhangi bir yerden olur.

GÜÇ DEVRESİ.JPG

Bu da kumanda devresi.KUMANDA DEVRESİ.JPG
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ustam her ihtimale karşı parçaların altına ne olduklarını yazsaydın keşke, en sağdaki termik, ortada kontaktör (hatam varsa lütfen düzltin).
Bir de naçizane (cncaraştırma kulakların çınlasın :)) uzun zamandır kafamda olan bi soru; termiği bu şekilde değil de tek kullanmak mantıklı değil mi? neticede 3 aynı anda atmaz bu tesadüf görülmemiştir, birinin atması kafi. Tekli termik mi yok? 3 fazdaki termiğin birini kullanır dierleri yedek olur, mantık avantaj yönünden anlatır mısınız acaba, Lütfen.
 
Saygıdeğer Şefim ellerin det görmesin, Allah senden razı olsun çok teşekkür ederim. Müsadenle birşey sormak istiyorum. Bu kondaktörde 13 ve 14 nolu uçlar var bunlar ne işe yarıyor acaba?
Ayrıca Yaşlıuzman ustamızın verdiği şemada faz L2 girip L1, L2 VE L3 köprülü T2 den çıkıp T1, T2 VE T3 köprülüydü. Sizinkisi biraz farklı olmuş. Yanlışım mı var acaba? Fark ne?
 
Yardımcı olduysam mutluluk duyarım hocam.
Ben resimde 13-14 numaralı normalde açık kontağı göremediğim için ana kontağı kullandım.

Sayın hocam, biraz da motora kontaktörle kumanda sisteminden bahsedeyim.

Sizin motor 3 fazlı olsaydı kontaktörün her kontağına 3 faz ayrı ayrı girecekti ve termik röleye de aynı şekilde 3 faz girip çıkacaktı. Bu motor 1 fazlı olduğu için kontaktörün 3 fazına dağıtabiliriz. Bir kontağı kullanıp, diğer 2 kontağı boş bırakabiliriz ama niye boş dursunlar değil mi. Tek fazı 3 kontağa dağıtarak her kontağın yükünü 1/3 oranında düşürmüş oluruz. Bahsettiğim gibi rasimde 13-14 numaralı kontağı göremediğim için L3 kontağını mühürleme kontağı olarak çizdim. Madem o kontak var, o zaman yaşlı uzmanın çizdiği gibi 3 kontağı ortak kullanabiliriz. Benim L3-T3 kontaklarına girip çıktığım kabloları 13 ve 14 numaralı kontaklara girip çıkıyorsunuz.

Belki biliyorsunuz ama ben biraz da 13-14 numaralı kontaklar ne işe yarıyor ondan bahsedeyim.

Şemayı olduğu gibi uygulayıp, 13-14 numaralı kontaklara girip çıkan kabloları kullanmasaydık, start butonuna bastığımız süre kontaktör çekili kalır. Elimizi butondan çektiğimizde kontaktör devreden çıkar. Bunun önüne geçmek için stop butonu çıkışından bir kablo çıkarak 13-14 numaralı yardımcı kontaktan geçerek tekrar bobinin faz bağlı olan klemensine bağlanır.
Start butonuna bir kez bastığımızda kontaktör çeker, aynı anda yardımcı kontak da kapanacağı için bobin fazı buradan beslenmeye devam eder. Haliyle kontaktör sürekli devrede kalır. Stop butonuna bastığımızda bobine giden enerji kesileceği için kontaktör devreden çıkar.
 
Saygıdeğer Şefim ellerin det görmesin, Allah senden razı olsun çok teşekkür ederim. Müsadenle birşey sormak istiyorum. Bu kondaktörde 13 ve 14 nolu uçlar var bunlar ne işe yarıyor acaba?
Ayrıca Yaşlıuzman ustamızın verdiği şemada faz L2 girip L1, L2 VE L3 köprülü T2 den çıkıp T1, T2 VE T3 köprülüydü. Sizinkisi biraz farklı olmuş. Yanlışım mı var acaba?

Alttaki 3 kontak ana kontaklar, üstteki kontaklar (yani 13 ve 14 ün olduğu) yardımcı kontaklardır sizdeki kontaktörde bir adet NO (normalde açık) kontak var. Kumanda devresinin durumuna göre çok çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz. Biri çıkıp biri devreye giren sistemlerde, birbirini takip ederek çalışacak sistemlerde veya en basitinden mühürleme için hatta sadece sinyal lambası bağlayarak bile kullanabilirsiniz.

Kısa bir ekleme daha yapayım;

Sizdeki kontaktör sanırım 3TF43-10 bu modelde bir açık yedek kontak bulunur, 3TF43-11 de 1 açık 1 kapalı yedek kontak bulunur. 3TF43-22 de 2 açık 2 kapalı yedek kontak bulunur.

Kontaktördeki 2 kontağıda paralel çalıştırabilirsiniz 3 kontağıda, Mehmet Abi'nin ve Hakan Abi'nin çizimleri aynı aslında. Sizdeki kontaktör 3TF43 olduğu için 2 tane paralel bağlamayı yeterli görmüş Mehmet Abi. Daha alt bir model olsa 3 kontağıda paralel yapardı, yedek olarak bırakmışta olabilir.

Saygılar...
 
Son düzenleme:
Sayın yaşlı uzman da benim düşündüğüm gibi düşünmüş. Ben 2 kontağı ortak kullandım, yaşlı uzman 3 kontağı ortak kullanmış. Ama dediğim gibi, ben yardımcı kontağı göremediğim için en sağdaki L3-T3 kontağını yardımcı kontak olarak kullandım.

Resime tekrar baktım da 13-14 numaralı kontağı gördüm. Ben kontaktörün sağ tarafında ararken o sol taraftaymış.
 
Sayın yaşlı uzman da benim düşündüğüm gibi düşünmüş. Ben 2 kontağı ortak kullandım, yaşlı uzman 3 kontağı ortak kullanmış. Ama dediğim gibi, ben yardımcı kontağı göremediğim için en sağdaki L3-T3 kontağını yardımcı kontak olarak kullandım.

Resime tekrar baktım da 13-14 numaralı kontağı gördüm. Ben kontaktörün sağ tarafında ararken o sol taraftaymış.

O halde L3- T3 kontaklarının yerini 13-14 numaraları yardımcı kontaklar alacaktır. Faz L2 ye girip L1 ve L2 köprülenecek çıkışta T2 den çıkıp T1 VE T3 ile köprülenecek.

Adamlar L3'ü nötr barası gibi kullanmışlar.:)
 

Forum istatistikleri

Konular
130,292
Mesajlar
935,207
Kullanıcılar
453,544
Son üye
xtwtr44

Yeni konular

Geri
Üst