Yardımcı olduysam mutluluk duyarım hocam.
Ben resimde 13-14 numaralı normalde açık kontağı göremediğim için ana kontağı kullandım.
Sayın hocam, biraz da motora kontaktörle kumanda sisteminden bahsedeyim.
Sizin motor 3 fazlı olsaydı kontaktörün her kontağına 3 faz ayrı ayrı girecekti ve termik röleye de aynı şekilde 3 faz girip çıkacaktı. Bu motor 1 fazlı olduğu için kontaktörün 3 fazına dağıtabiliriz. Bir kontağı kullanıp, diğer 2 kontağı boş bırakabiliriz ama niye boş dursunlar değil mi. Tek fazı 3 kontağa dağıtarak her kontağın yükünü 1/3 oranında düşürmüş oluruz. Bahsettiğim gibi rasimde 13-14 numaralı kontağı göremediğim için L3 kontağını mühürleme kontağı olarak çizdim. Madem o kontak var, o zaman yaşlı uzmanın çizdiği gibi 3 kontağı ortak kullanabiliriz. Benim L3-T3 kontaklarına girip çıktığım kabloları 13 ve 14 numaralı kontaklara girip çıkıyorsunuz.
Belki biliyorsunuz ama ben biraz da 13-14 numaralı kontaklar ne işe yarıyor ondan bahsedeyim.
Şemayı olduğu gibi uygulayıp, 13-14 numaralı kontaklara girip çıkan kabloları kullanmasaydık, start butonuna bastığımız süre kontaktör çekili kalır. Elimizi butondan çektiğimizde kontaktör devreden çıkar. Bunun önüne geçmek için stop butonu çıkışından bir kablo çıkarak 13-14 numaralı yardımcı kontaktan geçerek tekrar bobinin faz bağlı olan klemensine bağlanır.
Start butonuna bir kez bastığımızda kontaktör çeker, aynı anda yardımcı kontak da kapanacağı için bobin fazı buradan beslenmeye devam eder. Haliyle kontaktör sürekli devrede kalır. Stop butonuna bastığımızda bobine giden enerji kesileceği için kontaktör devreden çıkar.