birden fazla motor tek bir hat ile besleniyorsa
motorlar tek bir hat ile besleniyor olsaydı
Burada diyor ki:Birden çok alıcı tek kablo ile topraklamanacaksa en büyük ve de en uygun iletken kullanılmalıdır diyor yani:Siz her biri 2,5mm lik kablo ile beslenmiş 8-10 tane motoru tek kablo ile topraklayacaksanız bu iletkenlerin toplam kesiti kadar bir iletken kullanmanız gereklidir!Veya en azından bu motorların maksimum amper değerlerinin toplamını kaldıracak kesitte bir iletken kablo kullanmanız gereklidir diyor!cüneyt usta, bu madde ne demek istiyor?
Birden çok alıcı tek kablo ile topraklamanacaksa en büyük ve de en uygun iletken kullanılmalıdır
Sana yukarda ne yazdım iyi oku lütfen!Senin motorların toplamı kaç amper çekiyor maksimum?Projede yazmışsın 10 tane 3*2,5 kablo hepsini 1 tane 4 lük kabloyla topraklayabilirim diyorsun?Böyle bir şey yok!Cüney usta; Bu durumda ben topraklamayı; Ekli dosyayı görüntüle 33894
bu resimdeki gibi yapabilirim. Burada ortak koruma iletken kesiti 4'lük mü olacak yoksa başka bir değer mi?
Bu konuyla ilgili bulduğum diğer kaynak;
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/01/20110125M1-1-41.doc
Bu adresdeki metnin 8. sayfası;
Ekli dosyayı görüntüle 33895
buna göre devrelerin içerisinde en yüksek kesit 2,5'luk. Ortak Koruma iletkeni için Mekanik koruma sağlanmadığı düşünülürse, çizdiğim şekilde de belirttiğim üzere 4'lük topraklama kablosuyla uygulama yapılabilir.
Kablo kesiti kw a göre ve gerilim düşümüne göre belirlenir ezbere olmaz!
1 tane 4 lük kabloyla topraklayabilirim diyorsun?Böyle bir şey yok!
Sen benim demek istediğimi anlamaıyorsun!Topraklama veya besleme kablosu fark etmez kabloların hesapları vardır!Bu hesap kw ve gerilim düşümü ile bulunur!Cüneyt USTA!
Topraklama yönetmeliği (http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.10392&sourceXmlSearch=&MevzuatIliski=0);
koruma iletkeni kesit tayinini aşağıdaki gibi yaparsın diyor.
Ekli dosyayı görüntüle 33948
Not: Motorlar 4 kW'lık, hepsi yan yana, mesafelerde dediğim şekilde.
Yönetmelik birden fazla akım devresini ortak koruma iletkeni ile korursun diyor.
Ekli dosyayı görüntüle 33949
Hem yönetmelik, hem standart; motor, priz, pano vs ayrımı yapmadan koruma iletkenini 1'den fazla devre için ortak kullanabilirsin derken, sen neye göre böyle bir şey yok diyorsun.?