asduskun
Üye
1- Her koruma devresi şarj işlemi yapmaz. Öncelikle bunu bilmekte fayda var. Bazısı sadece voltaj ve akım koruması yapar. Sadece bu kartla şart ederseniz piller zarar görebilir. Denedim biliyorum, bazı piller 4,35 volta çıkmıştı ki bu zararlı.
Balans özelliği olan kartlar şarj işlemini de olması gerektiği gibi yapar. Bunlardan bazıları hem 4s hem de 3s ile çalışabiliyor ama 2s ile çalışanı bilmiyorum. Belki de vardır.
Sadece 4s olup da dirençlerle oynanarak 3s yapılabilen bir BMS sadece koruma ozellikli olan bir kart vardi. Surada paylasmistim https://www.kontrolkalemi.com/forum...me-30a-bms-modifiye-3s-to-4s-4s-to-3s.131182/
Bir de şu var ki elinizde sadece koruma devresi varsa bunu da ekleyerek balanslı şarj yapabilirsiniz ve buna 2,3,4 tane pil bağlayarak balanslı bir şekilde şarj edebilirsiniz . Linki örnek olsun diye ekliyorum. https://www.aliexpress.com/item/328...earchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
2- Seri bağlı 18650 pilleri şarj edecekseniz eğer, üsttekine göre size uygun düzeneği kurduktan sonra kaç tane pil seri bağlanacaksa 4,10 veya 4,20 ile çarpıp ona göre voltaj vererek şarj etmeniz gerekmektedir. Malum seri bağlantıda voltaj, paralel bağlantıda amper artar.
Laptop bataryasını örnek verelim. 6 tane pil olur genelde ve 2 şerli paralel 3 lü seri yapılır. Siz bunu kaç voltla şarj edeceksiniz? Tabi ki de seri pillere göre bakacaksınız ve ona göre 4,20 ile çarpacaksınız yani 12,60 volt. Burada bitmedi.
Sadece 12,60 volt vererek lityum pil şarj etmek doğru değil. Yukarılarda da bahsettiğimiz gibi akımı sınırlandırmak lazım yoksa pillerin ömründen yeriz.
Yani TP4056 sadece tek pili veya paralel bağlı lityum pilleri şarj edebilir. Çünkü çıkışı 4,20 volt civarındadır. Paralel bağlı pilleri şarj eder dediysem de çok da sağlıklı olmaz. çünkü basit bir devre olduğundan paralel bağlı piller fazla olursa uzun süre yüksek ısıya dayanamaz ve bozulabilir. Şans bazen de. Çok sayıda pil bağlayarak yaptığım ışıldağı tek TP4056 ile uzun zamandır şarj ediyorum. 5000 mah civarında.
3- 3,50 volt iken deşarj etmek size sağlıklı bir sonuç vermez. Üstte bahsettiğimiz gibi önce şarj edin sonra test edin ki tam kapasitesi ortada çıksın.
4- Bizzat denemedim ama VTC pilleri matkaplarda kullananlar memnun. Bunlar anlık yüksek akım verebilen piller ki matkaplar da yüksek akım çekiyor. O yüzden laptop bataryalarından yapılan matkap batarya modifiyeleri pek sağlıklı olmuyor. Onu da denedim. Ondan biliyorum.
Yani VTC leri şarjlı süpürge, matkap veya yüksek akım isteyen RC lerde kullanabilirsiniz. Laptop bataryalarından çıkan piller de daha az akıma ihtiyaç duyan – en fazla 3 veya 4 amper gibi- projelerinizde kullanabilirsiniz ama tek pil de kullansanız koruma devresi ya da korumalı tp4056 kullanın ki pili de kendinizi de koruyun.
Ben genelde testleri 1 amper çekerek yapıyorum. Üstte de yazdığım gibi önce şarj edin öyle test edin.
Hocam çok teşekkür ederim zahmet oldu. 1. Soru galiba yanlış anlaşıldı. Şarj anlamında değilde bu bms devrelerinde genelde pil sayısına göre seçilir ya. 4 pillik bi devrede 3 veya 2 pil kullanılır mi diye sormuştum. Veya atıyorum 5s devrede 4 veya daha altı sayıda....