nötür toprak arası voltaj?

alidoganay

Üye
Katılım
28 Mar 2009
Mesajlar
26
Puanları
1
arkadaşlar işletmede nötür ile toprak arasında 6.6v ve 3.14 amper görüyorum bu normalmi
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
kusura bakma cahilliğime ver daha elektrik 10 sınıf öğrencisiyim de. bildiğim kadarıyla voltmetre parelel bağlanır bu tamam.ampermetre seri bağlanır sorum şu abi sen ampermetre yi nötr toprak arasına nasıl bağladında ölçtün...

*cevabın için şimdiden saol
 
pens ampermetreyi voltj ölme kademesine getir bi ucu topraklama kablosuna digerinide nötür barasına degdigimde bu sonu cu gördüm
 
6,6 voltun iyi bir değer olduğu söylenemez.ama akım kısmını ben de anlayamadım.nasıl buldunuz ki?
 
pensampermetreyi amper kademesine getirip nötr kablosu üzerine bileziği geçirdiğinde geçen akımı görür, bunda anlaşılmıycak bişey yokki..
 
sayın sista, nötrden akan akım değil, nötr toprak arasından bahsediyor arkadaşımız, o yüzden anlayamadım.
 
Sevgili dostum;
işletmelerde tedaş tarafından istenen ortalama değer 0-2 V geçmemeli..nötr-toprak arası 0-2 V arasında ise bağlantıların normaldir..toprak-nötr barasına bağlı civataları kontrol et.gevşeklik varsa dirençten dolayı gerilimde etki yapabilir başıma gelmişti bu tip bişey..
ayrıca 3 fazlı dengesiz yüklerde nötr-toprak arası yüksek değer gösterebilir..bence yapman gereken toprak hattına paralel ilave yapman..farkı göreceksin o zaman..dediğim gibi önce baralardaki civataları felan güzelce sık..sonrada toprak hattını güçlendir..
kal sağlıcakla
 
1600KVA trafomun işletme topraklamasında ortalama 1-1,5A akım geçişi olmaktadır.Nötr ,Toprak arası gerilimim 0,2V.
Kendine ait trafosu bulunan arkadaşlar ;pensampermetre ile işletme topraklamasını ölçerlerse az da olsa bir akım geçişi gözlemleyeceklerdir.Bu akımın sebebi ZÂTİ KAÇAK'tır.
Kastedilen donanımın arızasız durumunda BİLE olagelen mili amper düzeyindeki kaçaklardır.Bu kaçakların toplamı işletme topraklaması üzerinden yıldız noktasına akar.

Burada görülmekte olan akım ne yazık ki pek çok arkadaşımızın nötr dengesizlik akımının toprağa aktığı gibi bir -yanlış- düşünceye kapılmasına sebep olmaktadır.
Bu akımın küçük olması işletmedeki kaçak miktarının da küçük olduğu anlamına gelir.hiç görülmemesi -bana denk gelmedi-mükemmel bir durum olur.
nötr -toprak arası gerilimin yüksekliği ise nötrden geçen dengesizlik akımının nötr kablosu üzerindeki gerilim düşümü etkisidir.
Bunun çözümü-mümkünse- fazları dengeli yüklemek,değilse nötr kablo kesidini artırmaktan geçer.
nötr-toprak geriliminin yasal üst sınırı 50V 'dur.Bu gerilim de maalesef kötü topraklama olarak algılanmaktadır. İşletme toprak değeri 2ohm altı olsa bile gerilim gözükebilir.Bu durum topraklama konusuna vâkıf olmayan kimi servis elemanları ile(özellikle elektronik donanımlarda;yangın sistemleri,bilgisayarlar vs.)Fabrikalardaki Bakım personeli arasında sürtüşmelere sebep olmaktadır
 
Ali bey. Eşdeğer devresini çizer misiniz? Topraklama direncini azaltarak ne gibi bir gerilim farkı(Toprak-nötr gerilimi) oluşur?

Eşdeğer devresinde bunu belirtirseniz memnun olurum ki topraklama direnci ile nötr-topraklama geriliminin alakasını çözemedim???
 

Forum istatistikleri

Konular
129,101
Mesajlar
923,261
Kullanıcılar
451,420
Son üye
harun45

Yeni konular

Geri
Üst