Nötr ile Faz yer değiştirilir ise ne olur ?

igotek

Üye
Aşağıdaki resimde baradan gelen kablolar 4P sigortaya giriş yapıyor. 4P sigortadan çıkan kablolar elektrik sayacına giriyor. Elektrik sayacından çıkan kablolar 3P sigortaya giriyor. 3P sigortadan çıkan kablolar daire içerisindeki kaçak akım rölesine gidiyor. Nötr, sayaçtan direk olarak daire içerisindeki kaçak akım rölesine gidiyor. Kaçak akım rölesinden ise daire içi sigortalara dağılımı yapılıyor. Standart bağlantı bu şekilde.

Nötr kablosunu gevşek bırakırsak yangın çıkma ihtimali yüksek.

Sayaç öncesi 4P sigortadan önce baradan gelen kablolarda nötr ile fazlardan birini yer değiştirirsek ne olur ?
Tabi ki sigorta kapalı iken işlem yapılacak. Sigorta açıldığında ne olacağını merak ediyorum.

Sayaç öncesi 4P sigortada nötr hiç bağlamazsak ne olur ?

TEST.png

Sayaç öncesi 4P sigortadan önce baradan gelen kablolarda nötr ile fazlardan birini yer değiştirirsek ne olur ?
Kuvvetle muhtemel sayaç arızalanır ilaveten evinizdeki cihazlarınızın bazıları doğrudan iki faza maruz kalacağından onlarda arızalanır.​
Sayaç öncesi 4P sigortada nötr hiç bağlamazsak ne olur ?
Bu olay nötr kopması dediğimiz olay. Bu durum cihazlarınıza zarar verir.

Sayaç hatalı yazar. Sayaç hatalı bağlantı mesajı verir. Nötrü koparırsanız evdeki Elektronik cihazlara 400 volt gibi yüksek voltaj gelerek cihazlara zarar verirsiniz. Geçen birisi antalyada ağaç budarken nötrü koparıyor ve mahalledeki tüm elektronik cihazlar arızalanmış. Elektrik hata kabul etmez. Mekanik bazen hata kabul edebilir ama elektrik kesinlikle hata kabul etmez.

Nötr bağlantısı olmaz ise Elektronik cihazların zarargördüğünü duymuştum. Ancak merak ettiğim bir şey var. Mesela bilgisayara bir faz bir nötr gelerek çalışıyor. Sadece faz gelir nötr gelmezse bozuluyor doğru mu ? Her bir faz 200V-250V aralığı geliyor genelde.

FAZ + FAZ cihazları bozar. Bu mantıklı. Teşekkürler.
Sürekli dairemin sigortasını kapatan bir şahıs var. Gizli kamera koyarak yakladım ve şikayetçi oldum.
Şu saatte sonra bir daha sigortamı kapatırsa onun sigortasını kapatıp faz faz yapmak hak oldu.
Gelip şalterini açtığında cihazları bozulsun da aklı başına gelsin.
Eğer sigortamı bir daha kapatmazsa dokunmayacağım.

Son düzenleme:
Nötr bağlantısı olmaz ise Elektronik cihazların zarargördüğünü duymuştum. Ancak merak ettiğim bir şey var. Mesela bilgisayara bir faz bir nötr gelerek çalışıyor. Sadece faz gelir nötr gelmezse bozuluyor doğru mu ? Her bir faz 200V-250V aralığı geliyor genelde.

FAZ + FAZ cihazları bozar. Bu mantıklı. Teşekkürler.
Sürekli dairemin sigortasını kapatan bir şahıs var. Gizli kamera koyarak yakladım ve şikayetçi oldum.
Şu saatte sonra bir daha sigortamı kapatırsa onun sigortasını kapatıp faz faz yapmak hak oldu.
Gelip şalterini açtığında cihazları bozulsun da aklı başına gelsin.
Eğer sigortamı bir daha kapatmazsa dokunmayacağım.
Yanlış yol... Şimdi o şahıs bu yazışmaları görürde aynısını size yaparsa siz zararlı çıkarsınız. Ayrıca şuan yaptığınız bize de saygısızlık oluyor.​

Yok hocam saygısızlık etmek gibi bir niyetim yok. 20 gündür sürekli elektriksiz kalınca sorunun ne olduğunu çözene dek bi dünya masraf yaptım. Üstüne bu şahıs yönetime baskı yapıp kamerayı da söktürdü. Polis bile diyor ki sigortanı kapatmaya devam ederse biz önlem alamayız, siz kendi önleminizi alın. Kamera kaydı video getirirsen şikayetini alır çağırır ifadesini alır bırakırız diyor. Yönetime de videoyu gösterip şahsın sigortama izinsiz müdahele ettiğini ispatladım. Şahsın ifadesi karakolda alındı. İnşallah bir daha dokunmaz. Enerji odasının kapısını kilitlemek de yasak, elektrik idaresine gidip durumu anlattım, videoyu gösterdim. Görevliler geldiğinde içeri girebilmeli, çocuklar girmesin diye kilitliyor çoğu yer ama anatarı çocukların ulaşamayacağı yüksek ve görülür bir yere koyuyorlar, görevliler geldiğinde kapıyı açıp işini bitirip geri kilitleyip anahtarı aynı yere koyuyor, siz kamera taktırın denildi. Kamerayı da bu şahıs yönetime baskı uygulayıp çıkarttırdı. Polis işlenen bir suçu başka şekidle ispat yolu yok ise kimsenin evini görmeyecek şekidle ortak alana koyabilirsin diyor. Şimdi kamerayı geri taksam kamerayı söküp çöpe atacak bu şahıs. Ne yapacağımı ben de bilmiyorum ki. Yasalara aykırı bir durum yamayı tabi ki isteme mancak karşıdmaki şahıs sürekli bu illegal davranışına devam ederse ya döveceğim bu defa be nceza alacağım yada ispatlanmayacak şekilde bende ona bi zarar vereceğim ki sussun otursun bir daha bir şey yapmasın. Temennim poliste video kaydını görüp ifadesi alındıktan sonra bir daha böyle bir davranış yapmaması.

Yok hocam saygısızlık etmek gibi bir niyetim yok. 20 gündür sürekli elektriksiz kalınca sorunun ne olduğunu çözene dek bi dünya masraf yaptım. Üstüne bu şahıs yönetime baskı yapıp kamerayı da söktürdü. Polis bile diyor ki sigortanı kapatmaya devam ederse biz önlem alamayız, siz kendi önleminizi alın. Kamera kaydı video getirirsen şikayetini alır çağırır ifadesini alır bırakırız diyor. Yönetime de videoyu gösterip şahsın sigortama izinsiz müdahele ettiğini ispatladım. Şahsın ifadesi karakolda alındı. İnşallah bir daha dokunmaz. Enerji odasının kapısını kilitlemek de yasak, elektrik idaresine gidip durumu anlattım, videoyu gösterdim. Görevliler geldiğinde içeri girebilmeli, çocuklar girmesin diye kilitliyor çoğu yer ama anatarı çocukların ulaşamayacağı yüksek ve görülür bir yere koyuyorlar, görevliler geldiğinde kapıyı açıp işini bitirip geri kilitleyip anahtarı aynı yere koyuyor, siz kamera taktırın denildi. Kamerayı da bu şahıs yönetime baskı uygulayıp çıkarttırdı. Polis işlenen bir suçu başka şekidle ispat yolu yok ise kimsenin evini görmeyecek şekidle ortak alana koyabilirsin diyor. Şimdi kamerayı geri taksam kamerayı söküp çöpe atacak bu şahıs. Ne yapacağımı ben de bilmiyorum ki. Yasalara aykırı bir durum yamayı tabi ki isteme mancak karşıdmaki şahıs sürekli bu illegal davranışına devam ederse ya döveceğim bu defa be nceza alacağım yada ispatlanmayacak şekilde bende ona bi zarar vereceğim ki sussun otursun bir daha bir şey yapmasın. Temennim poliste video kaydını görüp ifadesi alındıktan sonra bir daha böyle bir davranış yapmaması.
Hocam o arkadaşın elektriğinizi kesmesi de yanlış. Sizin o arkadaşın elektriğine sabotaj yapmanız da yanlış. Yanlış yanlışla çözülmez. Şimdi anladığım kadarıyla sizi dağıtım firmasına şikayet edebilir, elektriği sözleşme gücünden yüksek kullanıyorsunuz diye. Fakat dağıtım şirketleri bu sözleşme gücünden yüksek güç çeken abonelere bir yaptırım uygulayamıyor çünkü sözleşme gücünü aşmak usulsüz kullanıma giriyor. Bu tür örnek Türkiyede milyonlarca var. Devlet daha bırakın usulsüz kullanmayı kaçak kullanıma bile tam bir çözüm getiremedi. Bundan dolayı sözleşme gücünün üstünde güç kullanan aboneye elektrik parasını tam olarak ödediği için sesini çıkaramıyor. Bunuda artık 400 kwh bir ayda geçerse geçen kısmı sanayii tarifesinden faturalandıracak. Bu komşunuz size maalesef elektrik dağıtım firmasının yapacağı işlemi kanunsuz olarak kendi uyguluyor. Normalde sizin gibi milyonlarca abonenin elektriğini dağıtım firmaları önce güç tespiti yaparak elektriğini kesmek veya güç tadilat projesi yapmanız için 15 gün mühlet vererek bir uyarıda bulunur. Bu 15 günlük sürede siz proje tadilatını başlatmanız lazım. Başlatmadığınız takdirde elektriğinizi kesebilir. Fakat bu yöntem milyonlarca abone sizle aynı durumda olduğundan fiili olarak uygulanmıyor. Bundan dolayı caydırıcılık olması için 2025 te 400kwh üzeri mesken tarifesinden çıkarılacak.

Hocam sözleşme anma gücünü geçmiyoruz. Sözleşme anma gücünü ektra teminat yatırarak zaten yükseltmiştik. yıllardır bu şekilde kullanılıyor ve faturamızı ödüyoruz. Sözleşme gücünü geçersek SİSTEM KULLANIM BEDELİ adı altında faturaya ceza yansıtılıyor. söz konusu tutarı bir defa ödemek zorunda kalmıştım uzun yıllar önce. sonrasında sözleşme gücünü hiç geçmedim. Kullanmak istediğimiz güç mevcut alt yapı ile olmaz denilmişti ve kullanılan sigortalar kablolar vb. hepsi mühendis tarafından projelendirilip elektrikçi tarafından uygulanıp elektrik idarsi tarafından muaynesi yapıldı. 6-7 yıldır kullanıyoruz. Zaten gelen fatura çok yüksek bir sorun olsa şimdiye kadar elektrik idaresi yaptırım uygulardı emin olun. Ha şu var burada öğrendiğime göre gereksiz yere yüksek güçte tesisat yapılmış çünkü kullanımımız maks 11kw. Ama mühendis ne dediyse elektirkçi onu yaptı, elektrik idaresi de muaynesini yapıp onayladı.

Hocam sözleşme anma gücünü geçmiyoruz. Sözleşme anma gücünü ektra teminat yatırarak zaten yükseltmiştik. yıllardır bu şekilde kullanılıyor ve faturamızı ödüyoruz. Sözleşme gücünü geçersek SİSTEM KULLANIM BEDELİ adı altında faturaya ceza yansıtılıyor. söz konusu tutarı bir defa ödemek zorunda kalmıştım uzun yıllar önce. sonrasında sözleşme gücünü hiç geçmedim. Kullanmak istediğimiz güç mevcut alt yapı ile olmaz denilmişti ve kullanılan sigortalar kablolar vb. hepsi mühendis tarafından projelendirilip elektrikçi tarafından uygulanıp elektrik idarsi tarafından muaynesi yapıldı. 6-7 yıldır kullanıyoruz. Zaten gelen fatura çok yüksek bir sorun olsa şimdiye kadar elektrik idaresi yaptırım uygulardı emin olun. Ha şu var burada öğrendiğime göre gereksiz yere yüksek güçte tesisat yapılmış çünkü kullanımımız maks 11kw. Ama mühendis ne dediyse elektirkçi onu yaptı, elektrik idaresi de muaynesini yapıp onayladı.
Proje tadilatı varsa mevzuata uygundur. Yalnız komşunuz gürültüden şikayet ederse belediye gürültü şiddetini ölçerek bir yasal işlem başlatabilir. Yani ruhsat gibi bir işlem isteyebilir. Yani meskenlerin birinci kullanım amacı meskendir. Meskenlere belediye sadece avukat, muhasebe, mühendis, doktor, psikolog gibi işyerlerine ruhsata tabi olmadan izin veriyor. Diğer sanayi tesisleri, gece kulübü, gıda satışı ve imalathanesi gibi kesinlikle ruhsat vermiyor.

Proje tadilatı varsa mevzuata uygundur. Yalnız komşunuz gürültüden şikayet ederse belediye gürültü şiddetini ölçerek bir yasal işlem başlatabilir. Yani ruhsat gibi bir işlem isteyebilir. Yani meskenlerin birinci kullanım amacı meskendir. Meskenlere belediye sadece avukat, muhasebe, mühendis, doktor, psikolog gibi işyerlerine ruhsata tabi olmadan izin veriyor. Diğer sanayi tesisleri, gece kulübü, gıda satışı ve imalathanesi gibi kesinlikle ruhsat vermiyor.
Hocam ses desibelini ben zaten ölçtürdüm. Dış cephede klimanın dibinden ölçüm yaptığımda klima teknik klavuzunda yer aldığı gibi 60db. Klimadan uzaklaştıkça ses seviyesi düşüyor. Ha arızalanır ses yapar o raahtsız eder ki buna çok dikkat ediyorum çünkü klimanın düzgün çalışması benim için önemli.

Ben zaten yazılım mühendisiyim. Bu konuda daha önce bu şekil kullanım için sorun yaratn biri olmuştu. Şikayet etmişti ve gelip kontrol ederek sorun yok denilmişti, tutanak dahi tutulmamıştı. Adamın evinin içindeki KAR atıyordu ve sende makineler var çok güç çekiyor deyip bana musallat olmuştu. Adamı güç bela ikna etmiştim evinde bir cihaz arızalı elektrikçi çağır diye. Sonuç: Adamın sohbeni bozukmuş kullandığında kaçak yapıyormuş ve KAR atıyormuş. Bu arada bu olayın olduğu aynı yer değil, farklı yer.

Forum istatistikleri

Konular
130,052
Kullanıcılar
453,031
Son üye
tamircideğilim23

Yeni konular

Geri