Burda devlette çalışan benim akrabam yada arkadaş çevremden duyduklarımı yazdım. Çalışma şartları özele göre çok daha iyi, ücretide buna göre daha iyi. Düşün haftada 5 gün çalışıyorsun, cumartesi pazarın tatil, cumartesi günü çalışmak gibi bir dert yok, maaşlar gününde ödeniyor, isterse ayın 15 i cumartesine yada pazara gelsin maaşını çekip alabiliyorsun. Sigorta primin maaşından eksiksiz yatıyor. Yıllık izin hakkın var 20 günle başlıyor, sonra 30 güne çıkıyor, 10 günde ayrıyetten mazeret izninde var. İş garantin var, kimse bir akşam iş çıkışı hadi yalla demiyor. Resmi tatil harbiden tatil. Maaşlarında piyasaya göre üstün. Akşam mesaisi 4 te biten var 5 te biten var. 4 ü zaten geçtim akşam 5 te özelde kaç kişi işten çıkabiliyor. Orda adam saat 4 te paydos etsin sen akşam 7 te paydos et, her gün böyle, aradaki fark korkunç. Bu sebeple, kpss ye çalışmayan üniversite mezunu nerdeyse görmedim. Hiç ummadığım adamlar bile bu sınavla ilgileniyorlar. LYS de bölüm taban puanları iş garantisine göre düzenlenmiş artık. Neyse yani olay özel sektör iş hayatı ile kamu sektörü iş hayatı arasındaki farkın en iyi örneği cumartesi mesaisidir. Elbet cumartesi çalışmayan özel şirketlerde var (uluslar arası firmalar,bankalar, vs) fakat bu kitle gittikçe azalmakta. TRT haberde hava durumu sorumlusu arkadaş yorum yapıyor haftanın son iş günü cuma günü hava durumu şöyle olacak diyor. Peki cuma son iş günüyse cumartesi çalışanların durumu ne oluyor??? Aynısı cumartesi sabahı Haberturk televizyonunda sunucu bayan, şimdi güzel bir cumartesi sabahı kahvaltı masasında beni izliyorsunuz diyebiliyor. Resmen medya cumartesi çalışanları görmezden geliyor. Başka bir arkadaşım da diyor üniversite mezunu adam eğer cumartesi çalışıyorsa bu kendi salaklığındandır. Ben bu kadar katı demesemde gerçekten iş hayatında yaptığımız tercihlerin en net örneği cumartesi mesaisidir. Çalışan firmanın büyüklüğü ve yapılan işin niteliği azaldıkça cumartesi mesailer artıyor ve bu normal karşılanıyor. keşke herkes haftasonu tatili yapabilse, çalışanlarda cumartesi günü için hakettiği mesai ücretini alabilse.