Neden Bir İnsan Cumartesi Sabahı Erkenden Uyanır?

Cumartesi çalışılınca, işin hayatın oluyor, özel hayat diye bişey kalmıyor ve yaşadığın şehrede mahkum kalıyorsun. Bir tek eğer çalışılmıyorsa da pazar günü hiçbişeye yetmiyor, hemen arkasından pazartesi aynı yine o tempoya dönüş. İnsanlar çocuklarını, eşlerini iş arkadaşlarından daha az görüyor hatta çoğu kişiye sorsan iş arkadaşının problemini bilir ama çocuğunun problemini bilmez. 1980 lerin sonunda özel sektörde cumartesi mesaileri başlamış, giderek artarak karabasan gibi çalışılanların cumartesi günü gasp ediliyor. Karşı çıkan tembellikle suçlanıyor. Cumartesi günü kapitalist dünyadaki sınırdır ve kimseye verme niyetim yok. Çünkü insanım.
 
Patronlara çok kızardım ama artık o kadar kızmıyorum, çünkü bizim millet kölelliği seviyor kardeşim. Bir myo son sınıf uzatmalı öğrenci 21 yaşına gelmiş, mesleği öğrenme uğruna bedava çalışırım diyor, yeni mezun elektrik-elektronik mühendisi ise 800 tl ile işe başlamış, maaşı beğenmeyenlere laf söylüyor. Laf söyleyeceğin kişiler bu maaşlara çalışmayı kabul eden mühendis tekniker ve teknisyenlere olmalıdır. Bir konuda yazdım orda silinmişti, haseki hastenisinde sözleşmeli olarak yeni mezun çalışan sağlık myo mezunu arkadaş 1.700 tl+600 döner ve 3 ayda bir ek ödemesi yaklaşık 450 tl kazanıyor. Çalışma saatleri haftanın 5 günü sabah 8 akşam 4, hatta arkadaşın deyimiyle 9.30 ta başlıyor. Başka biri fizik tedavi uzmanı istanbuldaki özel bir poliklinikte 3.500 tl ücreti cumarteside öğlene kadar mesai var diye redediyor. Psikolik danışma rehberlik bölümünden yeni mezun arkadaş özel rehabilitasyon merkezinde 1.500 tl ücreti mesleğine hakaret olarak algılıyor. Peki bize ne oluyor arkadaşımda 3 kuruşa çalışmaya mahkum ediliyoruz. Bizim yaptığımız iş daha mı kolay? Daha mı basit? Daha mı sorumluluğu az? Bizim yeni mezunlar bişey bilmiyorda diğer alanlardaki yeni mezunlar çok şey mi biliyor? bi bunu düşünün koskaca elektrik-elektronik mühendisi 800 tl ye çalışacak ama bir sağlık teknikerinin yaklaşıl 2.300-2.500 tl yi beğenmeyecek, bir polis 2.500 tl ücret alacak tatmin etmeyecek, sonra 1.250 tl maaşla insanlar geçiniyor diyen patron milletine mi inanacağız. Üstelik yukarda saydığım mesleklerin hiç birinde cumartesi tam gün gibi bir çalışma olayı yok. Herhalde 800 tl ye çalışan mühendis arkadaşım 3.500 tl lik bir iş bulsaydı 365 gün 24 saat o iş yerinde çalışırdı.
 
ben sadece cuma akşamları doğru düzgün uyuyabildiğim için kalkmıyorum cumartesi sabah. sizinki alışkanlıktan olabilir :)
 
alışkanlıklar başa bela insan ne zaman kalkmaya alışıursa bünye o zaman uyanıyor işte.
 
Bence cumartesi çalışmaktan önce şuanki çalışma saatleri verimli kullanılmalı. Çalışanı saat 6da daireye getirmek çalışması üretmesi anlamına gelmiyor. Sn yelek87 yazısında 8-4 arasındaki mesainin başlaması taa 9.30 ları bulabiliyormuş. Bunlar görülürken bilinirken mesai saati uzatması önerisine pek iyi bakamadım açıkçası. Bunların dışında birde istanbuldaki adam sabah 6da işte olmak için yataktan kaçta kalkacak, evden saat kaçta çıkacak? Eğer herkese işinin yanıbaşında ev vereceklerse bilemem. (Bu arada özelde çalışıyorum biline:) )
 
Burda devlette çalışan benim akrabam yada arkadaş çevremden duyduklarımı yazdım. Çalışma şartları özele göre çok daha iyi, ücretide buna göre daha iyi. Düşün haftada 5 gün çalışıyorsun, cumartesi pazarın tatil, cumartesi günü çalışmak gibi bir dert yok, maaşlar gününde ödeniyor, isterse ayın 15 i cumartesine yada pazara gelsin maaşını çekip alabiliyorsun. Sigorta primin maaşından eksiksiz yatıyor. Yıllık izin hakkın var 20 günle başlıyor, sonra 30 güne çıkıyor, 10 günde ayrıyetten mazeret izninde var. İş garantin var, kimse bir akşam iş çıkışı hadi yalla demiyor. Resmi tatil harbiden tatil. Maaşlarında piyasaya göre üstün. Akşam mesaisi 4 te biten var 5 te biten var. 4 ü zaten geçtim akşam 5 te özelde kaç kişi işten çıkabiliyor. Orda adam saat 4 te paydos etsin sen akşam 7 te paydos et, her gün böyle, aradaki fark korkunç. Bu sebeple, kpss ye çalışmayan üniversite mezunu nerdeyse görmedim. Hiç ummadığım adamlar bile bu sınavla ilgileniyorlar. LYS de bölüm taban puanları iş garantisine göre düzenlenmiş artık. Neyse yani olay özel sektör iş hayatı ile kamu sektörü iş hayatı arasındaki farkın en iyi örneği cumartesi mesaisidir. Elbet cumartesi çalışmayan özel şirketlerde var (uluslar arası firmalar,bankalar, vs) fakat bu kitle gittikçe azalmakta. TRT haberde hava durumu sorumlusu arkadaş yorum yapıyor haftanın son iş günü cuma günü hava durumu şöyle olacak diyor. Peki cuma son iş günüyse cumartesi çalışanların durumu ne oluyor??? Aynısı cumartesi sabahı Haberturk televizyonunda sunucu bayan, şimdi güzel bir cumartesi sabahı kahvaltı masasında beni izliyorsunuz diyebiliyor. Resmen medya cumartesi çalışanları görmezden geliyor. Başka bir arkadaşım da diyor üniversite mezunu adam eğer cumartesi çalışıyorsa bu kendi salaklığındandır. Ben bu kadar katı demesemde gerçekten iş hayatında yaptığımız tercihlerin en net örneği cumartesi mesaisidir. Çalışan firmanın büyüklüğü ve yapılan işin niteliği azaldıkça cumartesi mesailer artıyor ve bu normal karşılanıyor. keşke herkes haftasonu tatili yapabilse, çalışanlarda cumartesi günü için hakettiği mesai ücretini alabilse.
 
insanın biyolojik saatinin kendine attığı en büyük kazıktır bu... hafta içi 7de sürüne sürüne kalkarsın ama iş cumartesi gününe gelince sabahın yedisinde zımba gibi uyanırsın...pis bünye
 

Forum istatistikleri

Konular
128,813
Mesajlar
920,680
Kullanıcılar
450,905
Son üye
user111

Yeni konular

Geri
Üst