Otomatik sigorta sayısı azaltma ve koruma rölesi

sunbury

Üye
Herkese merhabalar, iyi akşamlar. Müsadenizle saçma da olsa bir şey danışmak istiyorum.

Benim sigorta trifaze sistem. 6 tane de otomatik sigorta var. Tesisatta yeterli yer olmadığı için gerilim ve akım koruma rölesi takamıyorum. Bu yüzden şöyle bir şey sormak istiyorum, lambaları diğer sigortalara dağıtıp oradaki otomatik sigortaları çıkarsam, gerilim ve akım koruma için yer açsam çok mu saçma olur ?

Mesela benim sistemde 2 numaradaki B16 sigortaya sadece bildiğimiz ocak bağlı çakmaklık için, fırın vs. yok.

Buzdolabı, çamaşır makinesi vs. motorlu aletlerde C tipi otomatik sigorta var.

Dağıtım sanırım kötü yapılmış buatta değil direkt sigorta kutusunun orada birleştirilmiş bazı kablolar. Bunu tabii ki ustalarımız daha iyi bilir ama benim gördüğüm her yerde tekli kablo oluyor sigortalarda.

Lambalar 9-15W led ampüller. Oturma odası, yatak odası ve salonda TV var. Çalışma odasında da bilgisayar vs. var.

Görüşleriniz nedir koruma ekleme gibi bir şeye hiç bulaşmasam daha mı sağlıklı olur ?

1733867556746.png

1733867514991.png

Son düzenleme:
Yabancıların tesisatlarında dev gibi sigorta kutuları kullanıyorlar hem rahat çalışılsın hem ileriye dönük olsun diye. Bizimkiler evin en ücra köşesine kimsenin yetişemeyeceği yere 8 lik sigorta kutusu takmaya çalışıyorlar.

Viko ve Makel in 36 lı sigorta kutuları bile dar hem yukarıda hem de yanlarda yeterli boşluk yok ezbere iş yapıyorlar. Yerli diye onları tercih ediyorum ama Legrand ın bi serisiyle tanıştım her yere ondan kullanmayı düşünüyorum. Bizim yerli markaların 1.5 katı kadar içerisi ferah kablolar tıkış tıkış değil. Ucuz bir ürün de değil yerli olan fiyatı neredeyse aynı.

çok teşekkürler hocam detaylı bilgi için, aynen alt kısım boşta görünüyor hepsi yukardan geliyor, dediğiniz gibi aşağıya alan açılıp röle vs. oraya taşınırsa ekstra alan açılır. söylediklerinize istinaden araştırma yapacağım, elektrikçi arayacağım. evet forumda baya bilgi edinmeye çalıştım :)

Sol tarafta olabilir ana giriş kabloları daha yakın .

Alt siğorta kutusu ( ilk öneri ) montajda kablo ek durumu olabilir
( kablo mesafesi bilinmiyor ? )

Sol taraftan siğorta kutusu montajı daha iyi duruyor .

Elektrikciniz ile incelemeler yapılıp daha iyi nasıl olur karar verilmesi ile .

Veya büyük geniş siğorta kutusu alınıp montajı .

1733867514991 (1).png

Son düzenleme:
Sol tarafta olabilir ana giriş kabloları daha yakın .

Alt siğorta kutusu ( ilk öneri ) montajda kablo ek durumu olabilir
( kablo mesafesi bilinmiyor ? )

Sol taraftan siğorta kutusu montajı daha iyi duruyor .

Elektrikciniz ile incelemeler yapılıp daha iyi nasıl olur karar verilmesi ile .

Veya büyük geniş siğorta kutusu alınıp montajı .

Ekli dosyayı görüntüle 112545
çok sağolun hocam, şimdi baktım sol ve sağ tarafında yer var hocam doğru diyorsunuz kablo ek olmaması adına daha mantıklı görünüyor. ana giriş kablosu için daha uygun geldi bana da

Yabancıların tesisatlarında dev gibi sigorta kutuları kullanıyorlar hem rahat çalışılsın hem ileriye dönük olsun diye. Bizimkiler evin en ücra köşesine kimsenin yetişemeyeceği yere 8 lik sigorta kutusu takmaya çalışıyorlar.

Viko ve Makel in 36 lı sigorta kutuları bile dar hem yukarıda hem de yanlarda yeterli boşluk yok ezbere iş yapıyorlar. Yerli diye onları tercih ediyorum ama Legrand ın bi serisiyle tanıştım her yere ondan kullanmayı düşünüyorum. Bizim yerli markaların 1.5 katı kadar içerisi ferah kablolar tıkış tıkış değil. Ucuz bir ürün de değil yerli olan fiyatı neredeyse aynı.
hiç sormayın hocam düzgün olsa bir şey demeyeceğim yine ama böyle bir kablolama yöntemi yok bir de :) ama dediğiniz gibi her tarafında yer olmasına rağmen gidip küçük boyutlu sistem kurmuşlar yani imkan, yer olmasına rağmen bunu yapıyorlar

çok sağolun hocam, şimdi baktım sol ve sağ tarafında yer var hocam doğru diyorsunuz kablo ek olmaması adına daha mantıklı görünüyor. ana giriş kablosu için daha uygun geldi bana da

hiç sormayın hocam düzgün olsa bir şey demeyeceğim yine ama böyle bir kablolama yöntemi yok bir de :) ama dediğiniz gibi her tarafında yer olmasına rağmen gidip küçük boyutlu sistem kurmuşlar yani imkan, yer olmasına rağmen bunu yapıyorlar
Doğru yöntem eski sigorta kutusunu tamamen söküp yuvayı genişleterek en az 24 lü s.a. sigorta kutusu takmak. Sisteme mutlaka parafudr da ekleyin. Sistem trifaze görünüyor ama monofaze olabilir ölçü aletiyle faz faz arası kontrol edin monofaze ise ona göre koruma elemanları alın boşuna para vermeyin hatta bazıları trifaze değilse çalışmıyor.

ezbere iş yapıyorlar.
Aksine herkes çok akıllı! iş yapıyor. Bizim memlekette tüketiciye sunulan her hizmeti küçülterek kâr etme malesef bir ticaret yöntemi halini aldı. Hemde çok ahlaksızca. Lokantaya git porsiyonlar, markete git paketler, ev almaya git metre kareler herşey ama herşey.

Son düzenleme:
Aksine herkes çok akıllı! iş yapıyor. Bizim memlekette tüketiciye sunulan her hizmeti küçülterek kâr etme malesef bir ticaret yöntemi halini aldı. Hemde çok ahlaksızca. Lokantaya git porsiyonlar, markete git paketler, ev almaya git metre kareler herşey ama herşey.
ülkenin özeti maalesef

Doğru yöntem eski sigorta kutusunu tamamen söküp yuvayı genişleterek en az 24 lü s.a. sigorta kutusu takmak. Sisteme mutlaka parafudr da ekleyin. Sistem trifaze görünüyor ama monofaze olabilir ölçü aletiyle faz faz arası kontrol edin monofaze ise ona göre koruma elemanları alın boşuna para vermeyin hatta bazıları trifaze değilse çalışmıyor.

evet aynen hocam o tür bir şey düşünüyorum ben de görüşüp ona göre ne yapabilecekler bir bakacağım. @arkaplan hocanın dediği gibi sağ veya sola doğru genişletme yapılarak bir şeyler yapılabilirse daha kolay olur.

trifaze olması lazım faz faz arası 380V görünüyor.

evet aynen hocam o tür bir şey düşünüyorum ben de görüşüp ona göre ne yapabilecekler bir bakacağım. @arkaplan hocanın dediği gibi sağ veya sola doğru genişletme yapılarak bir şeyler yapılabilirse daha kolay olur.

trifaze olması lazım faz faz arası 380V görünüyor.

Sol taraf sigorta kutusunu koymanız daha iyi kablolar yetişir gibi duruyor
Her fazin ve notr kablosunu renkli bantlarla veya renkli makaron ile sabitleyin
Renkler belli olsun diğer kabloları montaj rengi renginie kullanın .
Kırmızı linye kablolarını tek tek projesini hazırlayın numara verin.
Uygun kesit kablo , bara kullarının

Sayaç panosundaki sigorta ve diğer ürünlerin fotoları.

Tek faz sorununuz vardi.
Sorunu giderdiniz herhalde.

Sağlıcakla kalın

Son düzenleme:
Sol taraf sigorta kutusunu koymanız daha iyi kablolar yetişir gibi duruyor
Her fazin ve notr kablosunu renkli bantlarla veya renkli makarna ile sabitleyin
Renkler belli olsun diğer kabloları montaj rengi renginie kullanın .
Kırmızı linye kablolarını tek tek projesini hazırlayın numara verin.
Uygun kesit kablo , bara kullarının

Sayaç panosundaki sigorta ve diğer ürünlerin fotoları.

Tek faz sorununuz vardi.
Sorunu giderdiniz herhalde.

Sağlıcakla kalın
evet hocam sebebi dediğiniz gibi bu ana kolon hattı ile daireye giren kısımdaki bağlantıdan. bağlantıyı söküp klemens ile yeniledik zaten gidip geliyordu. kapak kullanılmamış ne olduğunu bilmediğimiz bir açık uçlu kablo vardı ve buatın içerisi pislikten geçilmiyordu maalesef.

sigorta tarafı için dediğiniz gibi hocam düzeltmek lazım full kırmızı kablo kullanmışlar her yere. hatta resimde görülen toprak hattı kablosu nötr kablosu aslında :) yani kablo bulamadıkları için midir nedir bilmiyorum iyice karıştırmışlar. bu sigorta kutusuna topraklama gelmiyor hemen üstünde buat var, topraklamanın direkt oradan dağıtımını yapmışlar.

evet hocam sebebi dediğiniz gibi bu ana kolon hattı ile daireye giren kısımdaki bağlantıdan. bağlantıyı söküp klemens ile yeniledik zaten gidip geliyordu. kapak kullanılmamış ne olduğunu bilmediğimiz bir açık uçlu kablo vardı ve buatın içerisi pislikten geçilmiyordu maalesef.

sigorta tarafı için dediğiniz gibi hocam düzeltmek lazım full kırmızı kablo kullanmışlar her yere. hatta resimde görülen toprak hattı kablosu nötr kablosu aslında :) yani kablo bulamadıkları için midir nedir bilmiyorum iyice karıştırmışlar. bu sigorta kutusuna topraklama gelmiyor hemen üstünde buat var, topraklamanın direkt oradan dağıtımını yapmışlar.
Kabloların ucunu doğru bulup uygun renkte makaron kullanabilirsiniz. Hem ayırt edilir hem ekonomik çözüm.

Forum istatistikleri

Konular
130,047
Kullanıcılar
453,017
Son üye
cnturkmenoglu00

Yeni konular

Geri