Bu sistem pahalı malzemeler gerektirir umarım sadece teorik bazda ödev hazırlıyorsunuzdur.
Biliyorsunuz PH asitlik- bazlık dercesidir 0-14 (7+7) arasında değişir. PH sensörleri ve bu sensörler için üretilmiş kontrol cihazları ayrı ayrı veya tümleşik satılır. Bu sensörler genellikle 4-20 mA arası akım çıkarır. Bizim üre-folmaldehit tutkalı ürettiğimiz tesiste var fakat biraz daha farklı elektrod düzenine sahip türkiyede tam karşılığını bulamadım yurt dışından getirttim. Bu sensör ve aşağıda bahsedeceğim diğer sensörlerin çıkışları bir PLC ye gönderilerek istenilen iş program ile yaptırılabilr (bizim kullandığımız siemes Tİ505 PLC). Su kalitesini ölçen tümleşik cihazlar da vardır. Ekte bana lazım olan cihazı ararken bir firmanın gönderdiği tanıtım ve fiyat broşürünü gönderiyorum orada var bir inceleyiniz.
Böyle bir işi hakkıyla yapabilmek için ilk aklıma gelen ölçümleri yazıyorum bu ölçümlerin sensörlerini 4-20mA çıkışlı olarak kabul edin.
1-Viskosite (ağadanlık, suyun akışkanlığı) veya danste (yoğunluk, sudaki partekül miktarı)
2-Oksijen sensörü......
3-Sıcaklık......
4-Su seviyesi ölçümü
5-PH (umarım ph değişimi ile suyun kirlenmesi arasında ciddi bir bağlantı bulmuşsunuzdur)
Bu sistem balıklarını çok-çok seven ve para sorunu olmayan biri için zevkle yapılır. Ama okulda ödev içinse sadece ölçümününlerin öğrenilmesi amacıyla yapılabilir.
Basit bir örnek vermem gerekirse var sayalım ki su kirlendi kirli su için valf açıldı aynı anda temiz su valfi açıldı su bir taraftan boşalıyor bir taraftan doluyor işte bu yeni gelen suyun hazırlanmış su olması gerekir (dinlendirilmiş, ısısı ayarlanmış...) yoksa hocanın balıkları ilk denemede ölürler mazallah. ;D
Neyse siz bu sistemi teorik olarak mı yoksa pratik olarak mı yapacaksınız bir bildirin kataloğu inceleyin fiyatlara bir bakın eğer teorik ise kolay (balıkların yemini de otomatik verdiririz) pratik ise bizde daha pratik çözümler öneririz.