Piston seçimi

Mastodon

Üye
Katılım
1 Ağu 2011
Mesajlar
20
Puanları
1
Yaş
44
Selam arkadaşlar;

yaklaşık 300kg lık bir kuvveti kaldırmak için 6 bar basınçta ne kadarlık bir piston çapı belilemek gerekmektedir ve diğer hesapları nasıl yapmak gerekiyor.

Konu hakkında yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
İlk olarak pnömatik hidrolik de sadece okulda eğitim aldım. Yani piyasada bu alanda çalışmadığımı söyleyeyim.
Basınç formülünü hatırlıyorum.Malum; basınç = kuvvet / (alan * silindir verimi),

p = F / A*n

birimleri;
bar = daN / cm2;
***********************
F = m.a dan yerçekimi ivmesini 10 alırsak 300 . 10 = 3000 N = 300daN

p = F / A * n den n yi ben 1 alıyorum.

A = 300 / 6 = 50cm2 A pistonun kesit alanı olduğundan;

A= pi * D * D / 4
50 * 4 = pi * D * D
D = 7.9 cm (tam çap)

Diğer hesaplamalar demişsin. Aslında eski notlarda vardı. Hatırladığım kadarı ile yazdım işallah doğrudur:)
 
Bu konu hakkında pek fazla bir bilgim yok fakat en iyi piston markası atos tur. Hem atos un sitesinde detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
 
Yukarıda arkadaşın formulize ettiği şekilde, min.80mm çapında bir silindirle bu işi sınırda halledebilirsin fakat bağlantı şeklin çok önemlidir. Eğer yatay eksende bir bağlantı yapacaksan sürtünmeleri hesaba katmalısın, yükün altında kayar bir tabla ile tahrik edeceksen 80mm çapında silindir kurtarırken, kayar tabla olmadan yaptığın sistemde 80mm silindir yükünü hareket ettiremeyebilir.

Dikey eksende montajda ise 2 farklı bağlantı yapabilirsin, birincisi silindirin yükü, direk üzerine alarak yukarı kaldırması, ikincisi ise bunun tersi olarak silindirin yükü üzeri çekmesi şeklinde olabilir. İkinci bağlantıda silindir çekme yönünde yüklendiğinden 80mm çap seni kurtarmaz veya basıncını yükseltmen gerekir. Çünkü silindir çekme yönünde, mil çapından dolayı alan kaybı vardır. (Tek rodlu, çift etkili silindir).

Bağlantı şekli silindir altta ve 300kg lık yük direk silindir üzerinde ise (ifadenden bu anlaşılıyor), 100mm çapında bir silindir kullanmanda fayda var. (6Bar Basınçta).

Diğer arkadaşın söylediği Atos ise hidrolik ürünler üreten bir firmadır, düşük basınçlı pnömatik ürünler üretmiyorlar.
 
Her silindir firması, silindirleri ile ilgili bir [basınç (bar) -itme kuvveti (kg)] diyagramı yayınlar. Bu diyagramlar o silindirlere özeldir ve genelleme yapılamaz. Çünkü her silindirin ataleti ve sürtünme kuvvetleri farklıdır. Sizin probleminizle ilgili "Mert pnömatiğin" NS tipi silindir diyagramına baktığımda 85 mm gibi bir çap görülüyorki, bu standartta olmadığı için Ø100 lük bir silindir kullanman gerekecektir. Yerli markalardan , "Mert" ve "Pemaks" pnömatiği öneririm.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,204
Mesajlar
924,240
Kullanıcılar
451,569
Son üye
ergin.

Yeni konular

Geri
Üst