plc ' de devir hesabı yardım

KORAY- Ü

Üye
Katılım
2 Tem 2008
Mesajlar
250
Puanları
1
Yaş
40
bir pilastik çuval dokuma makinasında uygulamam var ama devir hesabında takılıyorum makinayı kısaca anlatayım makinanın üzerinde altı adet atkı bobini var ben panele 30 atkı yazdığımda yukarıdaki çekim motoru 10cm 'ye 30 atkı sığdırıyor ve makina kaçdevirde dönerse dönsün mesela 400 mesela 550 devirlerde olsadahi 10cm 30 adet atkıyı sığdırıyor. benim yapmak istediğimde bu makina rampalı kalkıyor kaç devirde çalışırsa çalışsın girdiğim atkı değeri 10 cm 'reye sığdırıyor
çekim motorunun devri 1500
silindirin çapı 164 yani 51.5 cm
motorla silindir ratiosu 213.71

şuanda çalışan makinanın çalışırken ölçtüğüm değerler şunlar
makina 501 d/d
atkı sıklığı 20
sürücüsü 34 hz
analog volt 2.4
bu çalışan bir örnek
mesela ben 715 d/d çalışan makinaya 35.5 atkı girdiğimde yukarıdaki çekim motoru kaç devir dönmesilazım kaç hz'de çalışmasılazım kaç volt analogla çalışmasılazım bunun hesabını nasıl yapabiliriz yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Devir controlünü hangi tip ve model PLC de ve nasıl bir programda yapıyorsun bu bir, silindirin cevresi kaç santim silindir 1 tam turda motor kaç tur atıyor buda iki. Bu değerleri eğer verebilirsen size yardımcı olmaya çalışırız.

Kolay gelsin
 
twido lmda20drt plc kullanıyorum devrini ise frekans metreden makinanın tamburundaki palsten buluyorum silindirin çevresi 51.5 cm silindir 1 tur motor 213.71 tur .
 
eğer silindirin çevresi 51.5 cm ise 10 cm lik çekme işlemini nasıl yaptığını tam olarak anlayamadım.

Malesef kafamda olayı canlandıramadım henüz. bi anlarsam yardımcı olmaya çalışacam.
 
makina herturda 6 adet atkı atıyor mesela makina 5 devir çalışıyor atkı değerini 30 yazdığımda makina 5 tur atana kadar silindir 10cm'lik bir tur atıyor ve makina sürekli çalışıyor devir yükseldiğinde silindirin devride yükselecek ama atkı oranı aynı kalacak.
 
bu sorunuma yardımcı olan yokmu usta arkadaşlarım
 
burada anladğım kadarıyla çekim motorunun dışında birde ana motor var ve çekim motorunun devrine bağlı olarak atkı sıklığını ayarlıyosunuz. çekim motorunda invertör var ve bununla ayar yapıyosunuz. doğrumu anlamışım. sizin burada sormak istediğiniz invertör için ekrandan girilen atkı sayısına göre anolog çıkışı hesaplamakmı? bunları cevaplarsanız yardımcı olurum.
 
sn mustafa bey ana motorun devri ve atkı sıklığına bağlı olarak çekim silindirini kontrol ediyor . inşallah yardımlarınızla bu problemi çözebiliriz .
 
Son düzenleme:
arkadaşım sorunun cevabı kesinlikle matematik hesabına dayalı bunu anlatmak buradan mumkun değil fakat;

plc de devir ölçmek için eğer timer kullanıyor isen kesin değeri alman mümkün değil.
1. T=0 anını yakalayamazsın.
2. timer değeri plc ye yazdığın programın scan time ile doğrudan ilişkili ve değişkendir. örneğin scan time=8msn timer=100 msn olsun;
timer değeri < timer degeri + scan time yani 100 ila 108msn arasında çalışırki buda encoder okurken büyük hataya sebep olabilir.

bu işe önce periodic interrupt kullarak başlamanı tasiye ederim
 
alperenonal arkadaşım devri timer ile değil frekans metreyle bulduğumu yukarıda belirtmiştim ben problemimi çözdüm ilgilenen bütün arkadaşlara çok teşekkürederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,229
Mesajlar
924,500
Kullanıcılar
451,608
Son üye
heleny

Yeni konular

Geri
Üst