Plc ile Step Motor Kontrölü hakkında yardım

spider1071

Üye
Katılım
14 Eki 2009
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
37
Arkadaşlar plc s7-200 ile step motor kontrolu yapmak istiroyuz elimizde em232 de varr nasıl yapabiliriz
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
EM 232 analog çıkış modülü bu uygulama için işine yaramaz. CPU üzerinde bulunan hızlı çıkışlar veya EM 253 modülü ile muradına erersin.
 
peki plcde step motor kontrolü nasıl yapabiliriz?
 
peki plcde step motor kontrolü nasıl yapabiliriz?

Editörün Wizards kısmında PTO/PWM ve EM 253 Position vizartlarına bir göz at, biraz fikir verebilir. Daha net cevaplar için daha net sorular sormalısın.
 
hocam step motor uçlarını direk plc çıkışına versek ve 4 çıkış için sırasıyla pto/pwm komutları ile puls üretsek biz işimizi halledebicelkmiyiz....
birde step motorun ortak uçları nasıl bağlancak step motorumuz 12v 6 kablolu step motor..
 
Biraz doküman okusan iyi olur. Step motoru doğrudan PLC' ye bağlayamazsın. Arada sürücü bir devre olmalı. Öğrenmen gereken çok şey olduğundan burada anlatmakla sorunun çözülmez. Zamanın az ise işi bilen birinden yardım al. Yeterli zamanın var ise biraz okuman gerek.
 
step motor sürücü devresinde 7805 kullnadık sanırım step motor 30 volta kadar dayanabiliyo artı eksi uçları direk plc artı eksi uçlarına baglasak bi sorun olurmu
 
Step motorlarda genellikle 5 veya 6 kablo bulunur. 5 kablolu step motorlardabir, 6 kablolu step motorlarda ise iki kablo ortak uçtur ve bu uçlarkaynağın pozitif(+) kutbuna bağlanırlar.

Kaynağın pozitif (+)kutbuna bağlanacak ortak uçları ölçü aletinin ohm kademesini kullanarakbulmak mümkündür. Ölçü aleti ohm kademesinde iken step motorun bobinuçlarına bağlı kablolar arasındaki direnç ölçülür. Step motorlar ister5, ister 6 kablolu olsun tüm uçlar arasında eşit dirence sahip olan uçortak uçtur.

6 Kablolu step motorlarda kablolar üçerli olarakiki gurup halindedir. Her guruptaki bir kablo ortak ucu temsil eder.Ölçüm yapılırken her iki gurup kendi aralarında ölçülerek ortak uçtespit edilir. Bu işlem için ölçü aleti ohm kademesinde iken ilk gurubaait üç kablo ayrı ayrı kendi aralarında ölçülür. Tüm uçlar arasındaeşit direnç gösteren uç, ortak uçtur. Aynı işlem ikinci gurup içindetekrarlanır. Ölçüm sonucunda her iki ortak uca göre iki gurupta da eşitdirenç değerleri elde edilir. Bu dirençlerin değerleri her step motoriçin farklı olabilir 4 kablolu step motorlara bipolar 5veya 6 kablolu step motorlara unipolar denir yani step motorların ortak ucuna + voltaj verilir - ler ise kontroler devrelerle pals olarak gönderilr sadece uc tespitlerinde adım attırarak doğru ucu bulmak içiin + ve- uygulanır
 
PLC nin 4 adet çıkışını L298 motor sürücü entegresinin input uçlarına bağlarsınız ve L298 in 4 adet çıkış ucunu ise Step motora bağlarız. Daha sonra plc den sürücüye step adımlarını yollayabilirsiniz.
 
ceyhan bey bende her türlü malzeme var elimde S7-200 plc Em-253 modül sürücü ve step motor.Motoru manual olarak kontrol etmeyi başardım.Yalnız bana lazım olan step motoru 3 eksende kontrol etmek bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,235
Mesajlar
924,527
Kullanıcılar
451,616
Son üye
sezercoban1

Yeni konular

Geri
Üst