Röle Açmaları

Fiderlerin açmasılya ilgili olarak, bence ilk olarak açan fider neden açıyor? Bu fiderin bir koruma rölesi illaki var, ve size neden fideri açtığına dair bir ipucu verebilir. Burdan yola çıkılıp sorununuz için bir fikir yürütülebilir. Öbür türlü bin farklı şey söylenebilir.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Murat Bey eğitim veren bir yer var mı?Kurs gibi mesela?
 
Mutlaka vardır, lakin bu konuda daha çok yardımcı olacak röle üreticileridir. Üreticilerin internet sitelerini detaylı incelersen faydalı bir şeyler bulabilirsin. Ya da izah edilebilir sorunların var ise yardımcı olmaya çalışayım.
 
Murat bey merhaba,

özellikle 3 faz 1 toprak aşırı akım rölelerindeki zaman ayarları hakkında bilgi isteyeceğim sizden.Ters zamanlı , sabit zamanlı ve 6 farklı zaman ayarı seçeneğinin anlamı nedir?Yardımcı olursanız memnun olurum.selamlar...
 
Kısaca izah etmeye çalışayım, temel de zaman eğrileri iki çeşittir. 1- Sabit zamanlı 2- Ters zamanlı.
Bir rölede sabit zamanlı eğriyi seçtiniz ve açma zamanını 3 sn olarak ayarladınız. Fiderinizin aşırı akım değerini de 100A olarak ayarladığınızı varsayalım. Fideriniz 101 A akımı 3 sn çekerse röleniz açar, 201 A çekerse yine 3 sn de açar, 2000 A çekerse yine 3 sn de açar. Yani arıza akımınız ne olursa olsun röleniz hep 3 saniye de açar. Bu ise istenen bir durum değildir zira kısa devrelerde 3 sn çok uzun bir süredir.

Gelelim ters zamanlı eğrilere. Bu eğrilerin ana başlığı ters zaman olmakla birlikte röle üreticisinin belirlediği birden çok eğriyi barındırabilmektedir.
Ters zamanlı eğrilerde ana tema çekilen akımın büyüklüğüne göre açma süresinin kısalmasıdır, yani 100A çekerken 3 sn de açıyorsa, 200A çekerken bu süre 2 sn dir. Ters zaman eğrileri arasında ki fark ise bu sürenin ne kadar kısalacağının her birinde farklı olmasıdır.

Umarım açıklayıcı olmuştur.
 
Murat bey çok teşekkür ederim.Ben de aşağı yukarı aynı tahmin etmişim.

Bizim şu anda kullandığımız röleler deep switch li röleler ve RS portlu rölelerimiz de var.RS portlu rölelerin koordinasyonunu yapabiliyor musunuz?Yani açma akımlarını pc den girebiliyor zamanlamasını ayarlayabiliyor musunuz? Selamlar...
 
Murat bey çok teşekkür ederim.Ben de aşağı yukarı aynı tahmin etmişim.

Bizim şu anda kullandığımız röleler deep switch li röleler ve RS portlu rölelerimiz de var.RS portlu rölelerin koordinasyonunu yapabiliyor musunuz?Yani açma akımlarını pc den girebiliyor zamanlamasını ayarlayabiliyor musunuz? Selamlar...

Merhaba, doğrusu şu ana kadar sadece Schneider ürünü röleler üzerinde bilgisayarla çalıştım. Bahsettiğiniz RS portlu röleler hangi markanın röleleridir bilmiyorum ama, teorik olarak bir röleyi bir bilgisayar arayüzü ile yapılandırmak çok daha kolay ve çok daha fazla seçeneğiniz var. Biraz daha üst seviye rölelerde ladder benzeri uygulamalar var.

Sizin röleleriniz Schneider ürünü ise size neyi nasıl yapacağınıza dair tüm detayı hemen verebilirim ama eğer değilse, kontrol etmem gerekir.
 
Murat bey , rölemiz microelettrica scientifica mc20 modeli.Ben üzerinden ayarlamaya çalışıyorum ama biraz zor oluyor sonra da röle test cihazı ile kontrol ediyorum.Biraz inceleyim sonuç alamazsam yine yardımlarınıza ihtiyacım olacak.
Eğer test cihazında sağlılklı bir test yapmak için önerebileceğiniz akım ve zaman değerleri varsa sevinirim.

İyi çalışmalar...Selamlar...
 
Merhaba Murat bey,

Elimde bu kez roc 131 tipi aşırı akım rölesi var. Kendim test ettim değerleri şöyle;

Is=2A Normal Inverse için t=1,2 sn
Very Inverse t=1,8 sn
Extremely Inverse t=4,5 sn ve I=2,5 A 'den sonra açıyor. Bu değerler bu röle için uygun mudur? Şimdiden teşekkür ederim. Selamlar...
 
röle koordinasyonu ile ilgilidir .. birde eger fider kabloları aynı paralel gidiyorsa daha cok bu durumda raslanılır fiderin birisi actıgında digerininde acması durumu. Bu birazda kapasitif etkiden kaynaklanmaktadır.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,943
Mesajlar
921,891
Kullanıcılar
451,123
Son üye
Eldost

Yeni konular

Geri
Üst