Röle Açmaları

Merhaba Murat bey,

Elimde bu kez roc 131 tipi aşırı akım rölesi var. Kendim test ettim değerleri şöyle;

Is=2A Normal Inverse için t=1,2 sn
Very Inverse t=1,8 sn
Extremely Inverse t=4,5 sn ve I=2,5 A 'den sonra açıyor. Bu değerler bu röle için uygun mudur? Şimdiden teşekkür ederim. Selamlar...

Merhaba,
normalde bütün akım ve zaman ayarları sistemin yapısına ve sistemde ki diğer rölelerin yerlerine bakılarak yapılmalı. Şu an elimizde tek bir röle var ve bu rölenin bulunduğu fider başka hiç bir fideri ilgilendirmiyorsa;

Röle kataloğundan da göreceğin üzere faz akımları için iki ayar yapman gerekiyor;

1- Aşırı akım ya da gecikmeli akım ayarı;
Elinde ki röle bildiğin gibi sekonder akımı üzerinden işlem yapıyor. Yani trafo sekonderin 5A ise 5A, 1A ise 1A. Sen ayarını 2A olarak yapmışsın. Burdan anladığım, trafo akımın yük akımının en az 2,5 katı büyüklüğünde. (Bir not bütün trafoların en verimli anı tam yük anıdır.) Ben olsam bu ayarı şöyle yapardım. Is=Yük Akımı x 1,25 t(normal inverse)=3sn. Bu değerler çoğunlukla sorunsuz çalışır.

2- Kısa devre ya da ani açma;
Bunda da ben olsam şöyle ayar yapardım; I>>=2xIs ve t=ani yada en küçük değer

Diğer konu toprak kaçağını ise Io>=0,1xIs alır ve ayarlarını yine yukarıda ki şekilde yapardım.

Başta da dediğim gibi, verdiğim bu değerler herşeyden bağımsız bir fider için geçerlidir.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
fiderlerin ani açma ayarları vardır bu da sabit zamanlı ayarlanır. eğer arıza akımı koruma sağlanan koordinasyonda bulunan tüm ani değerlerini aşarsa a.b.c ...f fiderlerinin hepsini açtırır. çok büyük arızalarda böyle durumlar oluşur
 
Sabit zamanlı olarak min ve max kaç sn ye ye ayarlanmalı?
 
Fatih05, tüm zamanlara şöyle yaklaşabilirsin; senin sistemin, hücre, kablo, trafo vs... hangi boyuttaki arızayı ne kadar taşıyabilir? Süreyi de bütün bu elemanlardan en zayıf olanını koruyabilecek değerde seçersin ve sıkıntı olmaz. Her sistem için aynı zamanı kullanmak, çoğu zaman işe yarar ama mutlak doğru değildir.
 
TM yada DM çıkışlı fiderlerde özellikle uzun hatlarda kapasitif akımdan dolayı eş zamanlı açmalar yaşanabiliyor.Toprak akım değerlerinde oynamalar yapmanız gerekecektir......Tabiki bu ilk adım
 
Merhaba Murat bey,

Elimde bu kez roc 131 tipi aşırı akım rölesi var. Kendim test ettim değerleri şöyle;

Is=2A Normal Inverse için t=1,2 sn
Very Inverse t=1,8 sn
Extremely Inverse t=4,5 sn ve I=2,5 A 'den sonra açıyor. Bu değerler bu röle için uygun mudur? Şimdiden teşekkür ederim. Selamlar...

bildiğiniz gibi röle ayar ve kordinasyonunun amacı arızalı bölgeyi en kısa yoldan ve en kısa zaman da devre dışı yapmaktır.
bunu yaparken de hattın ve akımı taşıyan techizatın kısa devre akımlarına dayanma süreleri ve bir önceki sekonder korumanın akım ve süreleridir.
zamanı ne kadar kısa tutarsak arıza akımlarının sisteme verdiği darbeyi kısaltmış olur ve techizatın ömrünü uzatmış oluruz.


mc30 ,rocon rf421,thytronic,pnc ,areva,siemens7sj62 gibi rölelere rs232 ile ayar yapıyorum.
hem basit hemde daha hızlı oluyor.
 
Son düzenleme:
Röle kordinasyonu yapılabilmesi için sisteme ait kısa deve hesaplarının, yük akış etüdlerinin yapılması gerekli. Daha sonra kök istasyondan ( dağıtım merkezi) den itibaren kademeli olarak röle krodinasyonu yaplabilir. Hücrelere aiy rölelerin set ve zaman değerlerini yukarı çekmek doğru olmayabilir. Öncelikle sistem incelenip arız yada olay kaynağının ne olduğu tespit edilmeli. set değerlerinin yukarı çekilmesi kısa süreçte arızaların giderilmiş olması gibi görülebilir fakat bir arıza anında geç açmalardan dolayı sistemdeki teechizat zarar görebilir. Bu arada hangi hücre açarsa açsın açan 2. hücre hep aynı hücremi yoksa tamamen tesadüfi olarak mı açmalar oluyor ?
 
iki fiderarası ortalama zaman farkı 0,5 sn ayarlanır bu da bir önceki fiderin röle tepkimesi ve kesici açma, arızayı durdurma zamanıdır.
 
arkadaşlar yapılacak olan bir röle koordinasyonunda faz -faz ve faz -toprak kısa devrelerinin bilinmesi ve birde iyi bir röle test cihazınızın olması bence şart.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,943
Mesajlar
921,891
Kullanıcılar
451,123
Son üye
Eldost

Yeni konular

Geri
Üst