Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

Sn Ferhat bey, peki bu zorlanmayi azaltmamiz icin ne yapmaliyiz? Ben miknatislari traslamadim cunku miknatis kalinligi 5mm rotordan 6.5mm falan yedik. Miknatislarin koseleri rotordan tasmiyor hatta rotor seviyesinden asagida kaliyor. Koseleri traslasam bir etkisi olurmu?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.

Kesinlikle mehmet beyinde gorusunu almak lazim amaMekanik bir sürtünme yok ise pek bir etkisi olmaz kanatindeyim.zaten anlattığınız görede böyle bir durum yok. Karşılaştığınız zorlanma üretilen enerjinin bedeli.zorlanma az ise (tabiki sürtünme olmamak kaydı ile) üretilen enerjide o ölçekte olur. Birde şu var alternatoru cevirevlbilecek permane var ise sorun yok. ben böyle bir kanatları çeviriyordum ağır olduğu için hazır kanat kullandım küçük geldi gücü yetmedi mehmet beyin üzerini üzerine aluminium kompozit kanat yapacağım.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Ferhat bey mekanik bir surtunme soz konusu degil. Uzerine yuk binince Bosta iken dondugunun 4-5 kati daha zor geliyor. Bana ruzgarda yuke bindiginde donmeyecekmis gibi geliyor.

Resmini verdiginiz kanatlar sanirim daha once bahsettiginiz 35kg lik paslanmaz celik olan kanatlar. Bu kanatlar hakkinda musadeniz var ise 2 sorum olacak.

1) Kanatlari nasil kivirdiniz? Yani tum yuzeyimi kivrik yoksa sadece resimde gorunen yan taraflarimi?
2) Bu kanatlari kullandiginiza gore ruzgar hizi yuksek bolgedesiniz. Kanatlarin donmeye baslamasi icin ortalama nekadar ruzgar hizi gerekiyor?
 

Uygun boyutta kanat kullanırsanız bence döner. Kanatları caka denen bir aletle buktum havalandırma sistemi imal eden firmalarda var ancak çok zor oldu biraz makinaya zarar verdi. Kanada mukavemet vermek için bundan boya un kenardan içe doğru 4 cm mesafeden buktum. En hafif rüzgârla bile dönüyor ağırlık dengeli olduğu için pek sorun olmuyor. Sorun frenleme aşırı rüzgârda yada akülü dolduğunda fuko firen hızı birden düşünemiyorum. Çünkü ağırlık belli bir ivme kazanmış oluyor.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Hu huuu ben geldim burdayıııım.
Arkadaşlar, benim hakkımdaki düşüncelerinizi okuyunca inanın çok duygulandım. Yaklaşık bir haftadır internete giremedim, aklım hep burada kaldı.
7 yıllık tt net üyeliğimin ardından 2 yıl d.smart net e geçmiştim. Geçenlerde üyeliğim sona erdiği için tekrar tt net sözleşmesi imzaladım. Fakat internetim henüz açılmadı, bir kaç gün daha bekleyeceğiz galiba. Şu an internet cafe den giriyorum.

Bu arada boş durmadım tabii. Farklı bir teknikle çok güzel bir flanş alternatör yaptım. Daha doğrusu kafamdaki projenin prototibini yaptım. Yarın tekrar bobin teli alıp, gerçeğini yapmaya başlıyorum.

Sizlerde projeleri bitirmişsiniz maşaallah.
Biraz sonra sorulara cevap vermeye çalışacağım.
 
Sayın meraklı kardeşim.
Maalesef bobin yerleşimi doğru olmamış. Sizin resim üzerinde tekrar çizim yaptım. 3 oyuğun boş kalması hiç sorun değil, dert etmeyin.
En dıştaki en son yerleştirdiğiniz bobinleri bulunduğu oyuklardan çıkararak çizdiğim gibi yerleştirin.
 
Son düzenleme:
Bu sorularda joker kullanma hakkımız varmı Emre bey kardeşim. Yok, jokerden vazgeçtim, cevap veriyorum.

2 adet 60 ah lik aküyü paralel bağlı düşündüğümüzde 120 ah. eder. Ve akülerdi de 12 v. düşünüyoruz. 12 x 120 =1440 w. eder.
Şu anlama geliyor, 1440 w.lık bir alıcıyı 1 saat boyunca bu akülerden kullanabiliriz. gibi hesaplansa da uygulamada aynı olmuyor.

Ya da sizin sorunuzdan 500 w. alıcıyı hesaplayalım. 500 / 12 = 41 amper. Yani 500 w.lık bir alıcı bir saatte bu akülerden 41 amper çeker. 2 saatte 82 amper, 3 saatte 123 amper çeker diye hesaplanıyor. Hesaplamaya göre 3 saat çalıştırır, ama akü gerilimi kullandıkça düşeceği için bu kez çekilen akım artacak ve akü daha çabuk bitecektir. 12 v.luk akü 10.5 v. olduğunda bitmiş demektir. Daha fazla sömürmeye gerek kalmaz.

Bu konuyu anlatırken su deposu örneğini veririm. Diyelimki silindir şeklinde 10 tonluk bir su depomuz var. Yüksekliği 10 mt. olsun. Her bir metre yüksekliği de 1 ton olsun. 1 ton su harcadığımızda su seviyesi 1 mt. düşer. Her bir metrelik bölüm 1 saatte boşalır.
Şayet depomuz konik biçimde olsaydı, yani alt tarafı dar, üst tarafı geniş olsaydı, suyu ilk kullanmaya başladığımızda, 1 ton su kullandığımız zaman 1 metre aşağıya düşer, daha sonraki kullanımda 1,5 metre aşağıya iner, üçüncü 1 ton kullanırken 2 metre aşağıya su seviyesi inecektir. Akülerin kullanımı da aynen konik biçimdeki su deposu gibidir.

Aküden 13-14 voltlarda 10 amper çekiyorken gerilim düşeceği için çekilen akım da sürekli artacaktır. 11 amper, 12 amper derken akü gerilimi daha hızlı düşecektir.

Yukarda bahsettiğim formül o yüzden geçerli olmuyor.
Bulunan formülün yarısı baz alınıyor. 500 w. 41 amperden 3 saat gibi formül etmiştik ya bu sürenin yarısı kadar, 1,5 saat dayanır.

2. sorunun cevabını ilkokuldaki havuz problemlerinden yola çıkarak siz bulabilirsiniz. Dolu bir havuza saatte 300 litre su akıyor, aynı anda alttaki musluktan saatte 500 litre su harcanıyor. Bu havuz kaç saatte tamamen biter ?

3- Alternatörü büyütürsek haliyle üretimi fazla olacağı için daha uzun süre kullanılabilir. 24 saat kesintisiz rüzgar estiğini düşünsek, alternatörümüz 500 w. olsa. Yükümüz de 500 w. olsa gene karşılamaz. Arada güç kayıpları olacaktır. sürekli 500 w. harcamak için alternatörümüz 700 w. olmalı ve 24 saat rüzgar olmalı.

4- 10 km/h da dönmeye başlayan pervanenin dönüş hızı alternatörün gücüne göre değişir. 100 w.lık bir türbinin 70 cm. uzunluğundaki kanadın dönme hızı ile 1 kw.lık türbinin 150-170 cm. uzunluğundaki kanadın dönme hızı aynı olmaz. Küçük kanat daha hızlı döner.
 

Teşekkür ettim sefim uzunca açıklamissiniz. Ayrıca hoşgeldiniz.
 
Allaha çok şükür, sağlığım yerinde. Düşünceleriniz için çok teşekkürler sayın by lent, sağolun. Yukarda bahsettiğim nedenlerden biraz ara vermek zorunda kaldım. Ama pek tatil yapmadım. Bayağı bir çalışma içindeydim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…