arkadaşlar ve sayın şefim , rüzgar turbininden elde ettiğimiz elektriği arada akü şarj vs olmadan direk kullanabileceğimiz alanlar nelerdir.
AYDINLATMA ve ISITMA ihtimallerini ben hemen yazıvereyim. başka hangi alanlarda kullanılabilir.
birde yüke binince alternatörün zorlanma sebebi nedir? alternatör akım çekmeye başlayınca dönmenin zorlaşmasının sebebi nedir.?
Alternatör boşta çalışırken rahat döner de yüke binince de rahat dönseydi enerji üretmek için bu kadar fazla enerji harcanmazdı. Her cihazın gücüne göre bir direnci vardır. Alternatör bu direnci yenmek için zorlanmaya başlar.
(... e-kitap gerçeğin yerini tutmasa da sayfa sesi var )İlginç olan zihniyet neyse şimdi politika yapmayın derler,
Ne zaman bitecek acaba "yasak"?
//Yeni mesaj açmamak için//
Arkadaşlar bunlara göz atın konuların içinde formüller var benim işime yaramasa da siz faydalanın (Sn. Şef. Orca17 ... herkes) e-kitap gerçeğin yerini tutmasa da sayfa sesi var
3e Electrotech Dergisi
Sayın meraklı kardeşim.
Tam emin olmamakla birlikte şu an kullanılan büyük alternatörler daha az devirde 50 hz. vermesi için çok daha fazla kutuplu oluyor.
Burada frekansın sayısı kadar elde edilen frekansın şekli de çok önemli. Tam sinusoydal olması zorunludur. Şekli bozuk, kare dalgaya benzer frekans pek işe yaramaz.
Bu kadar ön bilgiden sonra soruya geçersek,
Akü şarjında kullanılan ve diyotlarla doğru akıma çevrilen Elektrik üreten küçük tip rüzgar türbinlerinde bu frekansın sayısı ve şekli çok önem arz etmiyor. Şekli ve sayısı nasıl olursa olsun doğru akıma çevrilecektir.
Ama üretilen elektriği direk şebekeye vereceksek frekans sayısı ve şekli aynen şebeke elektriği gibi olmak zorunda.
Bir kaç kw.lık rüzgar türbinlerinde bu nasıl sağlanır bilmiyorum ama Mw cinsinden büyük türbinlerde devir devamlı aynı kalır. Kanatların içinde bulunan motorlar sayesinde rüzgarın gücüne göre kanatların açısı değişerek devrin sabit kalması sağlanır. Türbinin üzerinde bulunan anemometre (rüzgar ölçer ) ile birlikte çeşitli sensörler yardımı ile ölçülen rüzgar şiddeti kumanda paneline bildirilerek kanat açısı değiştirilir.
arkadaşlar ve sayın şefim , rüzgar turbininden elde ettiğimiz elektriği arada akü şarj vs olmadan direk kullanabileceğimiz alanlar nelerdir.
AYDINLATMA ve ISITMA ihtimallerini ben hemen yazıvereyim. başka hangi alanlarda kullanılabilir.
birde yüke binince alternatörün zorlanma sebebi nedir? alternatör akım çekmeye başlayınca dönmenin zorlaşmasının sebebi nedir.?