Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

sağol ustam bi deniyeyim
 
Sayın x yılmaz.
Cevap vermek için biraz geç kaldım, kusura bakmazsınız umarım.
Cumhuriyet Üniversitesindeki forumdan aldığınız cevap doğrudur. Mıknatısları yapıştırdığımız metalin manyetik akıyı tamamlaması gerekir. Sincap kafesli rotorda aralarda alüminyum boşluk olduğu için bu manyetik geçiş tamamlanamaz. Onun için komple demir silindir olması gerekir.

Bir bobinde indüklenme olması için bobinin bir kolunda N kutbu olurken diğer kutbunda S kutbu olmalı. Çizdiğim şema ve videoda verdiğim sarım şeklinde bu mümkün oluyor. Asenkron motorda ise sarım şekli daha farklıdır. Sizin mıknatısları dizdiğiniz şekilde bobinlere bahsettiğim gibi denk gelmiyor. Onun için motoru yeniden sarmak gerekiyor.

Sizdeki mıknatısların çapı kaç mm.?

''Sn şef geç kaldım yazmışınız öyle şeyler aklınıza gelmesin hoşgönlüne teşekkür ederim.
şefim bu aralar az uzak kaldım köy yumurtası üreteceğim inşallah bunun hazırlığı içindeyim. evet sargı değişmek zorunda statoru sökmenin kolay bir yolu varmı acaba çok zor, şefim bir süre burada olmayacağım başladığımda tekrar bilğilerinize ihtiyacım olacak,
bendeki mıknatıs 8mmx 8mm silindir 190 tane bunlardan rotor üzerine n-s n-s ikili yada üçlü olarak kullanılabilirmi ?

saygılarımla.
 
Köy yumurtasına da bayılırım :)
Ustam, rotoru çıkarmak için hidrolik pres gerekecek. Bulunduğunuz yerde sanayi varsa orada bulabilirsiniz. Araba tamircilerinde de bazen bulunuyor. Yoksa başka türlü zor çıkar.

Şimdi gelelim mıknatıslara.

Elinizdeki statorun 3 oyuk arası kaç mm.? Benim tahminim 20-25 mm. civarı olsa gerek. 3x8=24 mm. 3 tane mıknatısı aynı kutupları dışarı bakacak şekilde yanyana yapıştırıyoruz. Yani 3 mıknatısı tek mıknatıs gibi kullanacağız. Şimdi bu 3 mıknatıs N olsun. Hemen yanına 3 tane mıknatısı da S kutup olarak yapıştırıyoruz. Böyle 3 grup halinde 12 grup yapıyoruz. NNN,SSS,NNN,SSS diye 12 ye tamamlıyoruz. Bir sırada 36 mıknatıs oluyor.

180 mıknatıstan 5 sıra meydana geliyor. Sizin rotorda 7 sıra vardı galiba. 62 tane daha ihtiyacınız olacak. Aşağıya doğru dizildiğinde 3lü gruplardan 7 sıra oluyor ya tüm bu 21 mıknatıs hep aynı grup olacak. Yanındaki 21 mıknatıs da diğer grubu oluşturacak. Böylece tüm rotoru yapıştırmış oluyoruz.
Biraz kafa karışır gibi oldu. Anladıysanız resim çizerek izah edebilirim.
 
sayın Şef bey
hakikaten harika bir calışma olmuş ciftci oluşumdan dolayı jenaratörlerle oldukca haşir neşir olduğumdan biraz elektirik bilgim var ama sarımla uzaktan yakından alakm yok.lise yıllarımda bir trafo sarmıştım sadece deneyim bu kadar.ama videolarınızdan bu işi yapabilirim kanısındayım.yalnız olurmu olmazmı bir fikrim yok tarlamda bunu nasıl calıştırabilirim kuyudan bununla su cekebilirmiyim dalgıcım iki adet şimdilik birini bile calıştırsam yeter 2.2 kw 3 faz bunu calıştıracak bir büyüklükte bu sistem yapılabilirmi .işin doğrusu oldukca heycanlandım bir yardımcı olursanız mutlu olurum
 
İltifatınız için çok teşekkür ederim sayın maksil, sağolun.

Önce şunu açıklamakta fayda var. Yaptığımız rüzgar türbinleri küçük çaplı türbinlerdir. Rüzgar gücünden elektrik elde etmek zor bir iştir. Rüzgar türbinleri en iyi durumda %35 verimle üretim yapan sistemlerdir. Rüzgarın sürekliliği ve gücü önemlidir. Bir çok kişi rüzgarı yanlış tanıyor. Ağaç dallarını sallayan güç rüzgar değildir. Buna yel deriz. Ortalama 25 km/h rüzgarın altı pek verimli sayılmaz.

Genelde zaruri ihtiyaçları karşılamak amacıyla yaptığımız türbinlerdir. Aydınlatma, televizyon, telefon şarjı gibi. Biraz daha büyük olursa ya da güneş paneli takviyesi ile buzdolabı da çalıştırılabilir.

Sizin dalgıç pompa aslında günde birkaç saat çalıştırılabilir ama 3 faz oluşu biraz düşündürüyor. Akü elektriğini yükselten inverterler genelde monofaze oluyor. Motor çalıştırılacağı için tam sinüs inverter gerekecek. Hele trifaze inverteler çok daha pahalı.

Bahçe sulama işi yaz aylarında ihtiyaç olduğu için güneş paneli kullanmak daha mantıklı görünüyor. Doğru akımla çalışan pompalar piyasada mevcut. Üstelik araya akü, inverter koymadan panelden gelen elektrikle direk çalışabiliyor. Pompanın çalışma gerilimine uygun şekilde panelleri seri bağlayarak direk pompaya verilir. Öğlen saatlerinde en yüksek verimde çalışırlar.

Kolay gelsin.
 
sayın hocam bilgi icin teşekür ederim bütün mesele maliyet aslında burası kıbrıs olduğundan bizde yaz kış sulama yapılır 12 ay tarla sürekli işlenir türkiyede yılda bir kez patates üretilir bizde iki kez o yüzden sadece yaz aylarını düşünemem.benim pompa saate 7 ton su cıkarıyor ayni şekilde calışacak bir dc pompa saatte ne kadar su ceker ve maliyeti ne olur bunlar önemli.yine mazota devam anlaşılan :)))
 
sayın hocam araba flanşlarından yapılan alternatörler için ne düşünüyorsunuz?
 
Sayın şefim yazılarını videolarını soluksuz okuyor ve izliyorum sayende bir hobim oldu çok sağol ben İzmir de plastik alım satım bir nevi hurdacılk yapıyorum pvc kapı pencere üzerine. Tabi diğer büyük hurdacılarla aram iyi kaç gündür tavsiye ettigin klima dış ünite fanını ararken büyük sogutucu dolaplarında gördügüm motorlardan denk geldi bende sagını solunu inceledim döküm olan yerleri saglam rulmanlar biraz zor dönüyordu 7 yasında bir cocuk çevirebilecek zorlukta yani. Orjlnal bir şeye benziyor tahminime göre bu motorun mıknatıslarını taktıgımız kısmı sabit bobinleri sardıgımız kısmı ise hareketli olarak tasarlanmış üzerinde hiç bir yazı yazmıyor yarın fotograflarını ekliyecegim daha iyi bilgi vermen açısından. Ben motorun tahmini olarak 32 oyuklu oldugunu düşünüyorum çünkü klima fan motorundan büyük. Ayrıca motorun üzerinde 1 tane bile vida somun göremedim sadece sabit kısmının tam merkezinde 2 cm derinde bir sekman vardı bende motora zarar verme korkusuyla sökme işini (bobinler hariç) tanıdıgım bir boblnajcıya yaptırmayı düşünüyorum . Kafamda tasarladıgım trübin dikey kanatlı olucak ilk pervaneleri buldugum için öyle düşündüm pervaneler alimınyum resimdeki gibi boyları 2 metre 10 cm pah-ucgen-profili-kulaksiz.jpg nasıl sence bu alimınyum profillerden dikey kanat olurmu ?
 
sayın hocam araba flanşlarından yapılan alternatörler için ne düşünüyorsunuz?
Sayın maksil.
Youtube'da benim sayfaya girdiğinizde ismimin yanında 25 video yazısı var. O 25 videoya tıklayınca tüm videolarım görünür. Orada benim yaptığım flanş alternatörleri görürsünüz. Bahsettiğiniz o flanş alternatörlerdir.
Flanş alternatörler nüveli alternatörlere nazaran çok daha verimlidir. Ancak yapımı da o kadar zor ve zahmetlidir. Çünkü burada tüm işleri kendimiz yapmamız gerekiyor. Önce oturup, yapmak istediğimiz alternatörün bütün evrelerini kağıda bire bir çizmek gerekiyor. Ondan sonra işleme başlıyoruz. Tanıdık bir tornacı olması da ayrı dert.

Ayrıca flanş alternatör yapabilmek için bir çok el aleti olmalı ve bu aletleri iyi kullanabilmeli.
 
Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim sayın ycs, sağolun.
Bahsettiğiniz motoru görmeden bir şey demek yanlış olur. Motoru söktükten sonra resim çekip, buraya yükleyebilirseniz daha sağlıklı yorum yapabiliriz.
Resmini verdiğiniz alüminyum ile dikey eksenli türbin pek verimli olmaz. Bir çemberin üçte biri şeklinde yay gibi olursa güzel olur. İçinde boşluk olup, olmaması da çok önemli değil.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,073
Mesajlar
932,815
Kullanıcılar
453,074
Son üye
accbeatz

Yeni konular

Geri
Üst