servo motorları sürmek

çok da pahalı değil ama tabi eksenler arttıkça kart modülleri de o derece etkiliyor fiyatı.:)
bir de yaskawa'nın çıkardığı mekatronics haberleşme var. çok çok hızlı diyorlar kullandın mı daha önce?
 
Kullandığın plc ve motion ürününe göre fiyat farkları değişiklik gösteriyor tabi. Yok dostum ben daha önce kullanmadım. Bu üründen mi var sende ?
 
çalıştığım firmanın cnc imalat bölümünde kullanıyolar çok da metediyorlar şirkette 50 adet falan var ama ben daha kullanmadım
 
analog veya puls .. işleme hassasiyeti , hız ve pazarelama ile ilgili.
en basiti avrupaya iyi bir ürünüm var ama analog yada puls sürülen bir cihazsa pek ikna edici olmayacaktır. burada hangi pazara iş yaptığın önemli.
analog kısmına gelince eski makinalarda genelde bu servo sürücüler var. bunu bir motion kart ve simotion gibi bir kontrolerle yaparsın mecburen.
puls konusunda yüksek bir hız ve çok sayıda servon yoksa bence çok mantılı. basit bir plc ve puls servoalr çok ekonomik olur.
 
Puls+direction uygulamaların en büyük dezavantajlarından bir tanesi direction ucudur. yani şu şekilde;
servo ya sadece puls verdiğimizde sağa dönsün direction ile verdiğimizde sola dönsün. eğer ki sola dönmesini istediğimizde direction ucunda fiziksel veya herhangi bir sebepten iletimsizlik varsa servo sola dönmesi gerekirken sağa doğru dönmeye başlayacaktır. bu da uygulamalarda tedbir alınmadıysa bindirme veya malzemeyi bozma yapabilir.ayrıca puls+direction açık çevrim uygulamadır.
ayrıca tavsiyem eğer uygulamalar motion luk değil ise dahili pozisyonlama modunu kullanmaktır. böylelikle uygulamalar kapalı çevrim olmuş olur. digital çıkışlar ile servo uygulaması yapmış oluruz.
 
Profesyonel CNC ekipmanları pazarlayan bir arkadaşın söylediği : "Takım tezgâhları gibi profesyonel CNC uygulamalarında dijitalden analoga geçeli yıllar oldu." Bunu söyleyeli de bir 5 yıl oldu.
Motor analog sürülüyor. Enkoderlar da absolute. Makina kapatılıp açıldığında vs. eksenlerin referansa gitme zorunluluğu yok. Yüksek hızlara kolaylıkla çıkılıyor. vs. vs.

Dijital sürmese adım kaçırma oldu diyelim. Bunun kontrolünü yapabilirsiniz. Servoya puls gönderdiğinizde hemen ardından servoden enkoderın pulslarını takip edersiniz. Buda daha çok işlem demek. Bu tür durumlarda hata payı bırakılabiliyor. Örneğin : 100 pulsetan sonra hataya geç.
 
Son düzenleme:
herhangi bir haberleşme protokolü neden tercih edilmiyor peki cnclerde.
şuan yaskawa ile anlaştık cnc için. mekatrolink 3 denen bir protokol kullanıyorlar.
deneyip görmek istiyorum.
 
haberleşme protokolünden kastıız nedir.. elbette var tümü ..profinet -profibus,ethercat vs..
 
saydığınız haberleşme protokolleri canbus vb...
hiz, pozisyon konusunda pulse ve ya analog olarak farkı var mıdır? performans anlamında sizin tercihiniz nelerdir?
 
elbette çok çok farklıdır.. Bazı projelerde 1-2ms lik işlemlerimize ihtiyacımız bile oalbiliryor. mutlaka profinet gibi bir yüksek haberleşme ihtiyacı var. Tabii burda kullandığınız kontrolörde önemli..
Yeni bir hareket kontrolü projem var ise mutlaka profinet ve haberleşmeli (drive cliq gibi) motorlar kullnırım
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst