Sizce Yildirim Depolanır mı?

Yildirimin depolanmasi tamamen gereksiz bir istir.Yildirim cok guclu olmasina ragmen(P=VxI),nanosaniyeler(10E-9) mertebeside surdugu icin(W=Pxt) hic bir is yapma kabiliyeti yoktur.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
saygıdeyer arkadaslarım imkansız kelimesi sadece aptalların sözlüğünde bulunur istedikten sonra imkansız gibi görünenler yapılabilir tıpkı aziz milletimizin 1.dünya savaşin sonrasında yokluk ve sefalet içerisinde verdiği kurtuluş savaşı gibi batılı güçlerin türklerin başarılı olacağını imkansız olarak deyerlendiriyorlardı. ama sonuç ortada .konuyu deyerlendirmek gerekirse depolanabilir ama insanlığın elindeki simdiki teknoloji ile müspet sonuç alınamaz belki ilerde olabilir dahiler biraz çılgın olur yıldırımın depolanması için yeterli altyapı bilgim olmadığı için fazla detaylara girip yanıltıcı bilgi vermek istemem saygılarımla
 
bencede mümkün. insan istediginde her şey mümün olabilir. ilk insanların havada kuş gibi uçabileceklerini hayal ettiklerini düşündüklerini sanmıyorum . neyse konuya döneyim teknik bir bilgim yok ama yıldırımın milyarlarca volt gerilime sahip olduğunu duymuştum. bu büyüklükteki gerilimi depolamak için günümüz teknolojisinde çok büyük konndansatörlere ihtiyaçımız olacaktır.sonra yıldırımın düşeceği yeri tahmin etmekte zor. bu nedenle bulutlardaki durgun elektriği tepolamak daha mantıklı. ama son olarak demek isterim ki NEDEN OLMASIN!!!!
 
Arkadaşlar soruyu yıldırım enerjisini depolamak değilde bundan faydalanmak olarak düşünürsek,yıllar önce 3e dergisinde okumuştum.İTÜ den bir türk bilim adamı Doç. ismini şimdi hatırlayamıyorum,bu konuda çığır açacak bir proje yapmıştı.Buna göre iki metot tasarlamış birincisi yüzlerce metrelik bir direk bu direğin ayakları topraktan izole aşağıda direk gövdesinden bir iletken özel bir trafonun primerine bağlı primerin diğer ucu ayarlanabilir vekumanda edilebilir bir atlama aralığı üzerinden toprağa bağlanıyor.Sekonderde bildiğimiz teknolojiler ile elektrik enerjisi sağlanabiliyor.ikinci yöntem de direk yerine balon kullanılıyor.Bu bolon esnek bir iletken ile aşağı bağlı ve balonun dış çeperi iletken bir ağ sarılı.
Hatırladığım kadarı böyle eğer eski dergilerin içinden bulabilirsem orijinalini paylaşırım.
 
Arkadaşlar yıldırım enerjisi depolansa bile , bunun pratik değeri yoktur.
Neden ölçülmüş ve enerjisi 300joule bulunmuş.Yani 100W lık bir lambayı 3 saniye yakacak enerji.Olayın oluş süresi kısa olduğu için etkileri büyük yoksa büyük bir enerji yok ortada.Karatecinin bir cismi kırabilmesi için ani darbe uygulaması gibi.Bunu Fizikte İtme =momentum değişimi diye de ifade ederler.


Enerji=güç x zaman
Güç= Enerji/zaman

İyi çalışmalar
 
2. syfadaki tübitak'tan alıntı yazıda da yıldırımlarda çok az bir enerji olduğundan bahsedilmiş..
bazı arkadaşlar ise yüksek rakamlardan bahsediyor..hangisi doğru?
ismini hatırlayamadığım bir amerikalı, roketin arkasına sardığı telle yıldırımın enerjisini alabiliyordu, o kişide bir ampulü sanırım 1 saat kadar yakabildiğini söylüyordu..ama telin inceliğini ve erimesini hesaba katmıyor tabi...1km x 0.1mm bakır teli eritmek için gereken enerji ne kadardır...en zayıf yeri %90 iletimde olsa ne kadar süre dayanır...ne kadar havada soğuma yapar..?
oluşan ses ve ışığa bakılınca bunun benzerini kaç watt haporlerle ve ampülle yaparız diye düşününce, yüksek bir rakam olmalı bence..
 
Bence yıldırım şu anki teknoloji ile depolanamaz çünkü yıldırımın tahmini voltajı 1 milyar volt diye biliyorum yanlışım varsa düzeltin birinci sorun bu ikincisi şarj için sürekli bir enerji gerekir ama yıldırımın düşmesi saniyeler içinde gerçekleşir ben şu anki teknoloji ile hiç bir şekilde yıldırımın depolanamayacağını düşünüyorum gelecekte depolansa bile böyle bir tesisin devasa bir yapıda olucağını tahmin ediyorum şunuda eklemek istiyorum kimse sizin sorularınıza özellikle cavap vermek zorunda değildir buranın bir paylaşım ve dostluk sitesi olduğunu unutmayınız istemeyiniz rica ediniz


Sn Berdibek,

Yıldırım 1 milyon ile 10 milyon volt arasında değişir 10 bile çok fazla da ölçülmüş yıldırımlar var 3 milyon volt civarında, yani milyar çok abartı kaçmış. yıldrımın düşmesi de saniyeler almaz bırakın saniyeleri bir yıldırım darbesi en fazla 50-100 micro saniye sonra söner yani en fazla 0,1 mili saniye yani 0,0001 saniye sürer
 
Arkadaşlar bu konuda yer verdiğiniz yıldırımı depolamak değil bu teknolojide bir bin yıl daha gecse gercekleşmeyecek bir olay.Bunu düşünmek bile mantık dışı.

Bu örnekte olduğu gibi düşünen arkadaşlar,isterseniz,gelecek nesilin forumlarındaki,tarihi gaflar kısmında adınız geçmesin:) şöyle ki,

Tarihi Teknolojik Gaflar:

640 KB Bellek herkes için yeterli olacaktır (Bill Gates)

Telefonun ciddi bir haberleşme aracı olarak kullanılmasına engel olacak birçok eksiklikler var. Alet bizim açımızdan hiçbir değer ifade etmiyor. (Western Union Şirketi - 1976)

Radyo denen cihazın geleceği yok. (İskoçyalı bir Fizikçi)

Havadan daha ağır bir nesnenin uçması mümkün değildir. (Lord Kelvin - 1985)

Uçaklar ilginç oyuncaklar fakat askeri açıdan bir değer taşımazlar. (Ferdinand Foch - 1899)

Radyo denen müzik kutusunun hiçbir ticari değeri olamaz. Düşünsenize, kendisine gönderilmemiş bir mesajı almak için kim para verir? (David Sarnoff - 1920)

Televizyon en geç altı ay içinde piyasadan silinecektir. İnsanlar her akşam siyah bir kutuya bakmak istemez. (Daryik Zanuck - Twenty Century Fox Başkanı - 1944)

Dünya piyasası, 5 bilgisayardan fazlasını kaldıramaz. (IBM Başkanı Thomas Watson - 1943)

Bilgisayarlar gelecekte belki sadece 1,5 ton ağırlığında olacaklar! (Popular Mechanics Dergisi - 1949)

Sesli film gerçekten ilginç bir keşif ama ben bu modanın kısa süreceğine inanıyorum. Bir kez, herşeyden önce ses ve hareketin mutlak eşleştirilmesi hiçbirzaman mümkün olamayacaktır. Bir de unutmayalım, sinema tiyatro olamaz ve olmamalıdır. (Lumiere Kardeşler - 1928)

Şimdiye kadar icat edilebilecek her şey icat edilmiştir. (Charles Duell A.B.D. patent dairesi yetkilisi - 1899)

Atlar her zaman kullanılacaktır. Otomobil ise ancak geçici bir moda olabilir. (Henry Ford’un kredi talebi üzerine otomotiv sektörünün geleceği konusunda ekspertiz veren bir banka müdürü - 1903)
(bir forum sitesinden alıntıdır)

Bir de şunu unutmamak lazım, para kazanmak kolay,iş harcamayı bilmekte. Yıldırımı depolamak için kullanılacak yatırım ile,tasarruf tedbirleri alınsa,belki de daha kârlı olur.
 
simdi bence bir depolamanin olabilmesi icin bir surec gerekli bu kadar yani saniyeler ki maksimum 4 sn diye biliyorum bunu depolamanin mumkun olamiyacagini dusunuyorum.ama anlik bakilirsa olaya biseyler yapilabilir gibi bence veyahutta devamliligi saglamak acisisandan bir duzenek taki diger yildirima kadar belki olabilir.Bu arada yildirimin ortalama en yuksek dustugu bolgede oldugunu dusunerek fikir yurutuyorum.Haricinde aklima pek bir sey gelmiyor he bir de potansiyel olaraak acaba yildirim gerilimleri kac volt aralarinda farklilik gosteriyormu minimum maximum sinirlarda tabiki bilinmeli ki ona gore bir duzenek devre yapilabilsin. diye dusunuyorum (bilgilerim tamamen dusunce mesneti yo arkadaslar tamamen yorum zaten bu asamayi asarsak biseyler yapabiliriz )
 
yorumlarda da değinilmiş; yıldırım enerjisinin düzenli bir forma sokulup depolanarak kullanılması sağlansa W=P(MWatt)xt(ms) formülünden de anlaşılacağı üzre efektif iş yapabilirliği çok çok küçük olacağından hiç bir mantıklı tarafı yok.

Depolamadan ziyade yıldırımı asıl formuyla kullanabilmek çok daha etkili olabilir belki. Beyinlerin bu konuda biraz daha çalışması gerekiyor sanki.

Savunma değil belki ama saldırı sanayide :) bir yıldırımın insan eliyle belli bir noktaya çekilebilmesi, uçuk ama ürpertici bir fikir mesela.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,687
Mesajlar
929,020
Kullanıcılar
452,389
Son üye
murat0441

Yeni konular

Geri
Üst