Solar şarj regülatörleri ( MPPT , PWM , v.s. )

eder sarj, şarj akımı 4.6 A olmalı güvenli şarj için. Yani kapasitenin 10 da biri.
200Ah lık bir akü 20A 'den fazla akımla sarj edilmemeli güvenli şarj için. Aslında tam şarj akımını akü üreticisi datasheeti soyler.
 
Şöyle bir bilgi buldum bunun hakkındaki görüşleriniz nelerdir ?

PWM ve MPPT Şarj Kontrol Cihaz Karşılaştırması
Şebeke bağlantısız inverterler için tasarımda mutlaka bulunması gereken ürünlerdir . Harici olarak alınabildiği gibi Solar inverterin içerisinde de olabilirler. Temel olarak her ikisinin de görevleri ; akü veya akü grubunu sağlıklı bir biçimde şarj etmek ve akü yönünden solar panellere doğru akımı engellemektir. Ayrıca üzerlerinde bulunan DC bağlantı bölümü ile DC yükleriniz için stabil bir çıkış sağlayabilmektedirler.

Amaç aküyü şarj etmektir ancak kullandıkları yöntemler birbirinden farklıdır . MPPT şarj üniteleri şebeke bağlantılı inverterlerin birçoğunda olduğu gibi sürekli maksimum güç noktasını(üretilebilecek en fazla enerji) bulmaya çalışır. Az ile yetinmez ve sürekli “acaba daha fazla güç üretebilir miyim ?” diye kendini sorgular bununla birlikte biraz pahalıdır.

PWM şarj cihazları daha ekonomik olan bunun yanı sıra potansiyel panel gücünün her zaman tamamını kullanamayan cihazlardır. Aküler cihaza bağlanır ve sistem otomatik olarak çalışma voltajını seçer. (Birçok cihazın üzerinde 12/24 V gibi ibareler bulunur ) PWM cihaz kendisine bağlanan akü değerine göre şarj edeceği voltaj değerini kayıpları da hesaba katarak belirler , bu değere karşılık gelen akım ne kadarsa çıkışında sürekli o kadar güç olur, panelden gelen güç arttığında bile çıkışın değişmediğini görürüz. Toplam üretimi karşılaştırdığımızda %15-20 daha az üreten şarj kontrol üniteleridir.
MPPT yapısı ise; şarj voltajı otomatik belirlendikten sonra sürekli kontrol durumundadır ,panel girişinden gelebilecek yüksek voltajı düşürüp çıkışında akımı arttırmak suretiyle daha fazla güç ile aküleri şarj etme özelliğine sahiptir. Böylece daha kısa sürede akü şarj işlemi gerçekleştirilebilir.
Aşağıdaki grafikte 24V akü grubunu besleyen pwm ve mppt şarj kontrol cihazlarının davranışları görünmektedir.(DC güç kaynağı sabit akım vermek üzerine programlanmıştır.) MPPT ünitesi sarı boyalı alan kadar daha fazla çıkış gücü vermiştir.
xpwm-mppt.jpg.pagespeed.ic.pqwvQiHBc9.jpg

Bu cihazların kullanılmadığı senaryolar üzerinde konuşmakta fayda var ; örneğin solar panelimizi direkt olarak aküye bağlarsak ne olur ? akümüz şarj olacaktır ama şarjı tamamlansa dahi doldurma eğiliminde olan solar panel akünün güvenli voltaj limitlerinin üstüne çıkarak ürüne zarar verecektir. Ayrıca birçok panelde bloklama diyodu olmadığından aküde depolanan enerji akşam olduğunda panelin üzerine doğru gitmek isteyecektir. Şarj kontrol cihazları bütün bu olumsuzlukları önlemeye yönelik tasarlanmışlardır ayrıca üzerindeki LCD panel veya LED ler ile doluluk oranı hakkında fikir sahibi olabiliriz.
Özetlemek gerekirse; güneş enerjisi uzun soluklu bir yatırım olduğundan, PWM tercih etmek yanlış değildir ancak MPPT şarj kontrol ünitesi almak yada bu özellikli inverter tercih etmek daha verimli olacaktır.
 
Bu arada bi sorum daha olucak müsayitseniz eğer
Akülerimin hespini 24 volta çevirdim toplamda 4 adet 24 volt akü elde ettim 7 amperlik bunları güneş sarj regülatörüne bağladım ve iki gündür bağlılar yanlız giriş voltajı 36 volt panelden gelen akülere giden 15.8 volt bu anormal değilmi sizce. Normalde 25 veya 26 voltta sarj etmesi gerekmiyomu son hali resimde
C20CE88C-C89D-48E7-B1FF-4D90171FDABC.jpeg
C20CE88C-C89D-48E7-B1FF-4D90171FDABC.jpeg
C20CE88C-C89D-48E7-B1FF-4D90171FDABC.jpeg
 
Bu arada bi sorum daha olucak müsayitseniz eğer
Akülerimin hespini 24 volta çevirdim toplamda 4 adet 24 volt akü elde ettim 7 amperlik bunları güneş sarj regülatörüne bağladım ve iki gündür bağlılar yanlız giriş voltajı 36 volt panelden gelen akülere giden 15.8 volt bu anormal değilmi sizce. Normalde 25 veya 26 voltta sarj etmesi gerekmiyomu son hali resimdeEkli dosyayı görüntüle 49244Ekli dosyayı görüntüle 49244Ekli dosyayı görüntüle 49244

aküyü mü algılayamadı acaba akü kablosunu söküp tak bir istersen
 
Üç kere denedim ama olmadı daha önce söktüm taktım ama olmadı bi başka akümü denesem
 
Yok hepsi + - + - olarak bağlı 4 grup var böyle hepside yeni tip kuru akü ama bilmiyorum neden öyle görüyo peki ben bunları 12 volt olarak bağlasam nasıl olur güneş panelleri 36 volt

Yani 12 volt olarak bağlasam bi sıkıntı olurmu sistemi 12 olarak görse
 

Forum istatistikleri

Konular
130,276
Mesajlar
935,006
Kullanıcılar
453,528
Son üye
ardaazimtsz

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst