Step motor için kablo?

Kendi kablosunu koruyarak lehimle uzatın.
Ben motorun kendi kabloları kopar diye hep tedirgin olmuşumdur.

Peki bu kabloları kopmalara ve noise durumuna karşı nasıl koruyorsunuz?
 
Bu arada lehimleyerek uzatma içime sinmiyor. Bunun yerine sağlam olduğunu düşündüğüm şu konnektörlerden aldım. Henüz gelmdi. Motor kablolarını uzatma kablolarına bağlamak için bunları kullanacağım. Panoya giriş için askeri tip konnektörlerim var. Yine onları kullanacağım.

clip+(2016-04-20+at+05.53.13).jpg
 
Orjinal kablosundan daha büyük kesitli kablo ile uzattığımızda, dar boğaz orjinal kabloda oluşmaz mı (ayrıca ekransız)? Yine de büyük kesitin faydası olur mu?
 
Motordan çıkan kablo 10cm en fazla etkilemez
Kabloların çekebileceği akımı aşmadıktan sonra problem olmaz aşıldığında kabloda ısınmalar ve deformasyon oluşur kabloların katatoglarından akım değerine bakmakta fayda var
 
Orjinal kablo benim motorlarda 30 cm kadar, 8 telli.

Tellerin örülmesi gürültüyü azaltır mı?

Nema 23 için yukarıda verilen UL1007, AWG22 kablo 8 telli motor için, uçları birleştirip 4 telli kablo ile ek yapıldığında kesitin de artması gerekmez mi?
 
Son düzenleme:
Kesit çekilen akıma göre artar veya azalır
Sizin dediğiniz olay hava, su ve doğalgaz borularında geçerli çünkü onlarda basınç vardır araya regülatör konur büyük çaptan küçük çapa geçerken yada tam tersinde
Tel örmeyi ilk defa duydum balık sırtı hoş durur bence:rolleyes:
 
Örneğin bilgisayar haberleşme kablolarında (Cat 5) gürültüyü azaltmak için ikişer ikişer bükülmüş 4 çift kablo bulunur.

Okuduğum bir yazıda bu nedenle CNC de sınır anahtarı (limit switch) için kullanılması öneriliyordu.

Kastım 8-4 tel geçiş noktası değil, yukarıdaki Nema 23 örneğinde 8 tel için verilen kablo kesitinin (UL1007, AWG22), kablo adedi 4'e indirilerek uzatıldığında kablo kesitininde uygun oranda artırılması gerekip gerekmeyeceği.
 
Son düzenleme:
Gürültü (parazit) azaltmak için öyle bir yöntem olsaydı yalıtımlı (ekranlı) kabloya gerek kalmazdı o kabloyu kılıfına daha kolay sokabilmek içindir cat kablosu incedir tek başına çekildiğinde kopma ihtimali yüksektir ilk önce aynı renkler birbirine dolanır daha sonra diğer renk grupları birbirine dolanır ki kablo kılıfa sokulurken dayanıklı olsun diye
Birlikten kuvvet doğar mantığı sadece
 
Sayın adaşım amacım tartışma yaratmak değil. CAT 5 daha önce kullandığım ve bildiğim bir ürün. Bu kablolar düşük voltajda, haberleşme amaçlı çalışır. Bilmediğim ise daha yüksek voltaj ve amper değerlerindeki step motor kablolarında aynı amaçlı (bükümlü) bir kullanımın olup olmadığı.

Farkındaysanız bilmediğim veya kısmen bildiğim ancak mantık olarak doğru gelen konuları, olabilir mi? gibi soru cümleleri ile yazıyorum.

---------------------------------------------------------
Most category 5 cables are unshielded, relying on the balanced line twisted pair design and differential signaling for noise rejection.

https://en.wikipedia.org/wiki/Category_5_cable

---------------------------------------------------------------------
You can use CAT-5 cable for encoders or limit switches, just be sure you use the twisted pair feature and pair each signal with it's ground to provide noise immunity. Apparently this idea has been blessed by none other than Mariss F., Mr Gecko, himself.

http://www.cnccookbook.com/CCCNCNoise.html
 
Son düzenleme:
Merhabalar bende bir kaç satır bir şey söyleyebilir miyim ? :)
Eğer bir kablo ile data transferi yapacaksanız durum başka, bir akım taşıyacaksanız başka olacaktır.
Eğer 3A 48 volt gibi bir değeri, bükülmüş kablo ile iletmeye kalkarsanız. O kablo bir bobin veya direnç gibi davranabilecektir. Üstüne de uzatılmış mesafe yüzünden artan kablo direncini de eklerseniz sıcacık bir kablonuz olabilecektir.
Denemek için makaraya sarılı trifaze uzatma kablosunu makarasından tamamen çözmeden trifaze bir motor çalıştırabilirsiniz. :)))

Cat5 gibi kablolar veri iletmek için yapılmışlardır. Her çift kendi arasında farklı yönlere bükülerek belirli gürültüleri bastırıp birbirilerini etkilememeleri hedeflenir. Bu kabloların tüm hesapları data iletimine göre yapılmıştır.
Bildiğimiz standart kablolarda ise iletkenler kendi içlerinde örülmez bilakis düz olarak imal edilirler.
Önerim her kabloyu üretildikleri amaç için kullanmak gerektiğidir. Kablo boyu uzadıkça da kablo kesiti artması bilinen bir detaydır.
Kesiti gereğinden fazla kalın tutarsanız belki bir sorunla karşılaşmayabilirsiniz. Bu durumda kolay esnemeyen kalın bir kablonuz ve gereksiz yapılmış bir harcamanız söz konusu olacaktır.

Not: Haddim olmadan yazdım sürçü lisan ettiysem affola. Enerji ve data kabloları ile haşır neşir olan mühendis arkadaşlar varsa onlar daha sağlam bilgilerle bizleri aydınlatabilirler.
Sevgi ve saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
129,080
Mesajlar
923,074
Kullanıcılar
451,372
Son üye
yokedici.2001

Yeni konular

Geri
Üst