Tünel kalıp elektrikçiliği nedir?

elek

Profesyonel Üye
Katılım
24 May 2006
Mesajlar
2,911
Puanları
318
bina inşaatında kullanılan bir teknik olan tünel kalıpta elektrikçiler neye dikkat etmeli.
normal inşaatta çalışan bir elektrikçi bu tesisatlarıda yapamazmı.
 
Normal inşaat elektriği yapan bir elektrikçi tünel kalıpta bir hayli zorlanır. Tünel kalıp kabaca tarif edersek hazır duvarları birleştirmektir. Elektrikçi ise kimi zaman dışarıda ki bir beton kalıbında kimi zaman inşaatın içinde tesisatın montajı hariç bitimini yapar. En çok dikkat edilecek husus projedeki metrajlara milimetrik olarak uymaktır. Aksi takdirde koyulan bir buat oda yerine iki kalıbın birlrşiminde , veya bir anahtar kasası kayıp olabilir. Tabii ki birde koyulan kasa ve buatların çok sağlam bir şekilde içine beton almayacak bir biçimde sabitlenmesidir.
 
projedeki milimetrik ölçüden kasıt, mimar veya inşaat mühendisinin verdiği ölçüler herhalde.
önceden boru döşeme ve kırım işleri nerelerde yapılıyor.
 
Binanın kabası çıkılırken kalıplar halinde tüm duvar ,zemin ve tavan aynı anda yapılıp birleştiriliyor.Dolayısı ile dairenin içerisinde bulunacak tüm kuvvetli ve zayıf akım ekipmanlarının yerleri ve güzergahları projelerde belirtilir ve ölçülendirilir.Bu ölçülere göre akabinde inşaattaki duruma göre kalıp üstünde noktalar belirlenir (priz ,anahtar,armatür,Telefon Prizi ,pano ve diğer tüm ekipmanların) ve bu noktalarla besleme noktaları ,buatlar ,pano arası bağlantı boruları atılır.Dikkat edilecek en önemli konu beton dökme esnasında harcın boruları ezmemesi ve birleşme noktalarından boru ,buat veya anahtar priz kasalarına girmemesidir.
Kalıplar dökülüp kat çıkıldıktan sonra kırım işlerine zaten gerek kalmayacaktır.
 
Arkadaşlar perde beton içlerinde yapılan elektrik işleriyle ilgili pratik uygulama resimleri olan var mı. Buatların,kasaların yerleştirilmesi sabitlenmesi bunlarla ilgili sabitleme malzemeleri,boruların bağlantısı sabitlenmesi vs.
Ayrıca kalıplarda elektrik işlerinin yapılmasında inşaatçı elektrikçi iş sırası nası olmalıdır.Gördüğüm kadarıyla eğer demir donatılar koyulduktan sonra elektrik işlerine başlanırsa (buat kasa yerleşimi vs) bu donatılardan dolayı tüm elektrik malzeme yerleri kaymaktadır.Bunun doğru uygulaması nasıl olmalıdır,inşaatçı mı elektriğe uymalıdır elektrikçi mi inşaatçıya. Tünel kalıp elektrikçiliği montaj açısından çok sorunlu bi uygulama olduğundan biraz bu konuyu açabilir miyiz
 
Arkadaşım inaşaatcı elektrikçiye uymaz çünkü zaman kısıtlıdır bundan dolayıda elektrikçi inşaatcıya uyar. demir donatı bir gün önceden yapıldığı için yani kolonlar elektrikçide bunun üzerinde işlemini yapar eğer zaman varsa buat ve kasaları tünel kalıba sabitleyebilir buda buat ve kasaların düzgün çıkmasını sağlar. Tüneller yerine konduktan sonra demirci üst table demirini döşer bu sıradada elektrikçi armatür yerlerine borularını atar ve ek yerlerini birleştirir ve işini bitirip tünelden iner.
 
Bazı arkadaşlarımız tünel kalıbın hazır betonların birleştirildiğinden bahsetmiş ben 4 yıldır tünel kalıp sektörünün içindeyim ama böle bir durum söz konusu değil...Kısaca tünel kalıp hazırlanan demir işciliğinden sonra hazır haldeki demir kalıbın montajı yapılarak (vidalarla)betonun dökülmesi işlemidir..(Burdaki amaç zamandan tasaruftur bilindiği üzere konvasiyolnel kalıp geç sökülüp ve zahmetli bi iştir zaman alır.Tünelde kalıpta ise beton döküldükten sonra ertesi gün alınır...Gelelim tünel kalıp elektriğine,tünel kalıpta önemli olan rezervasyon yerlerinin çok i belirlenmesidir.Bütünüyle beton olan işte geriye dönmek çok zor olur..Elektirkçi demir imalatı bittikten sonra perdeler dedİğimiz kısımlarda borular,buat ve kasalarını yerleştirir...( kasa ve buatlar gevşek bırakılır, çünkü onların kalıba tuturulması daha idir bu şekilde ölçülerde kayma olmaz ve standart bi iş çıkar..Kalıptan montajından sonraki işlem buat-buat araları,tablo buat araları ve uzun linye ve sorti boruları eklenir yada direk çekilir..Desant işi çok azdır bütünyle beton olan bir sistemde inişler için tavanda işaretleme yapılır tavan kalıbı çizilir duvarın geleceği kısım bu şekilde ortaya çıkar..Lambaalrda aynı şekilde yapılır..Geriye kablonu çeker işi sonraki evrelere doğru bırakırsın..Saygılar..
 
merhaba benim bi sorum olacak bu tünel kalıpta kasa ve buatları nasıl tutturyoruz kalıba.yeri felanmı var yoksa demirewmi bağlıyoruz ve kablosunu beton dökülmeden öncemi çekiyoruz bunu bi hiza ederseniz sevinirim şimdiden çok teşekkürler...
 
baser-elektrik ' Alıntı:
merhaba benim bi sorum olacak bu tünel kalıpta kasa ve buatları nasıl tutturyoruz kalıba.yeri felanmı var yoksa demirewmi bağlıyoruz ve kablosunu beton dökülmeden öncemi çekiyoruz bunu bi hiza ederseniz sevinirim şimdiden çok teşekkürler...
selam arkadaşım ben elektrikçiyim, ama hiç tünel kalıp işi yapmadım yapan arkadaşlardan duyumlarıma göre tünel kalıpta işin durumuna göre kalıba vidayla veya civi yardımıyla bağlanabiliyor, yada demire bağlıyorsun tel yardımıyla, tünel kalıpta kablo işleri kalıp söküldükten sonra sıva başlamadan kasalar boatlar temizlenerek kablolar çekilir.
 
slm arkadaşlar ben yıllardır tünel kalıpişinde çalışyorum.tünel kalıp elektrikçiliğinin öyle korkulacak yada yapılmayacak tarafı da yok.aksine normal kara kalıptan daha kolaydır diyebiliriz.kısacası normal kara kalıptan farkı burda önce desantı sonra plançeyi atıyorsun ve çokfazla kırma dökme yapmıyorsun.tabiki kasa,buat ve borularını düzgün ve ölçüsünde atmak şartıyla çünkü.imalat esnasında yapacağınız her hatanın cezasını beton perde kırarak ödersiniz.birde size tavsiyem elinizden geldiğince plançaye az boru bırakın yani perdelerde gidebilecek tüm boruları perdede yürütün.böyelikle işiniz dahada kolaylaşacaktır.hadi kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
130,073
Mesajlar
932,796
Kullanıcılar
453,068
Son üye
Mustafa6173

Yeni konular

Geri
Üst