TAM DALGA DOĞRULTMA DEVRESİNE REGÜLE NASIL EKLENİR

Bazı trafolar üzerinde giriş ve de çıkış gerilimleri yazıyor. Kablo renklerine kadar yazıyor.
6kChTEzzgh8awBKfS4KtBLfLod_V8WiN57JUERcfWDvbWEqzJQ.gif

Bazı trafolarda bu bilgiler yok. Örneğin pc güç kaynaklarındaki devrenin ortasındaki trafoların da birçok çıkış bacağı var. Giriş bacakları da çoklu oluyor. Bunların giriş çıkış gerilimlerini nasıl tespit etmemiz lazım? Üzerinde birkaç numara felan yazıyor o bilgilerden hareketle transistör gibi dosyaları mı var acaba? Bir de aşağıdaki trafonun ortasından devreye bağlanan bir kablo var bu da şase oluyor zaten.

atx-transformator-ei33-acilim-2.jpg

Son düzenleme:
Hocam merhabalar,

Pc güç kaynaklarındaki trafolar anahtarlamalı dediğimiz yüksek frekansla çalışan transformatörlerdir. Bildiğimiz 220 volt 50 hz lik şebeke frekansı ile çalışmazlar. Eğer o trafoyu yerinden söküp 220 volta bağlarsanız direkt kısa devre konumuna düşer. Sigorta attırır yada yanma patlama riski vardır.

Yinede merak ediyorum derseniz bu tip trafoların giriş kısmı trafonun büyük iki kondansatöre bakan ve bir mosfetle anahtarlanan kısmı primer küçük kondansatör ve çıkışında hızlı diyotlarla doğrultulan çok kademeli uçları sekonderdir.

Uçları tam belirlemek için devre takibi yapmak gerekir. Genelde de yukarıdaki eklediğiniz resimde görüldüğü üzere aynı şekildedir. Bağlantı şekli çok değişmez.

Merhabalar Serkan ustam. Bu trafoların giriş çıkış gerilimlerinin kaç volt oldugunu nasıl anlarız? Devreyi mi takip etmek lazım?

binbaşım konu basit olunca maşallah döktürmüşsün
hemde gençlerin anlayacağı şekilde iyiki varsın

Merhabalar Serkan ustam. Bu trafoların giriş çıkış gerilimlerinin kaç volt oldugunu nasıl anlarız? Devreyi mi takip etmek lazım?

Hocam ,

Pc power supplylerinde 220 volt şebeke voltajı diyotlarla doğrultulup 310 - 320 volt dc voltaja çevrilir. Dc voltaja çevrildikten sonra smps kontrol entegresi vasıtası ile bir mosfet üzerinden bu trafo surulur. Anahtarlama frekansları 20-100khz arasındadır. Bu noktada trafo girişinde voltajdan ziyade frekanstan söz etmekte fayda var. Olçumu oailoskopla yapılabilir.

Hocam ,

Pc power supplylerinde 220 volt şebeke voltajı diyotlarla doğrultulup 310 - 320 volt dc voltaja çevrilir. Dc voltaja çevrildikten sonra smps kontrol entegresi vasıtası ile bir mosfet üzerinden bu trafo surulur. Anahtarlama frekansları 20-100khz arasındadır. Bu noktada trafo girişinde voltajdan ziyade frekanstan söz etmekte fayda var. Olçumu oailoskopla yapılabilir.
O halde bu trafolarda girişte frekanstan söz edersek çıkışta gerilim var değil mi?
Demek ki bizim uyduruk 20-30 TL'lik ölçü aletiyle buraya kadar öyle mi?:D

Evet malesef elimizdeki olçu aletleriyle buraya kadar. Uzun zamandır osiloskop almayı düşünüyorum ama çok pahalılar.

Yaptığım salaklığamı yanayım bundan 10 yıl kadar önce elimde hamef marka 20 mhz lik çok güzel osiloskobum vardı çok kullanmıyorum diye sattım şimdide bin pişmanım.

Evet malesef elimizdeki olçu aletleriyle buraya kadar. Uzun zamandır osiloskop almayı düşünüyorum ama çok pahalılar.

Yaptığım salaklığamı yanayım bundan 10 yıl kadar önce elimde hamef marka 20 mhz lik çok güzel osiloskobum vardı çok kullanmıyorum diye sattım şimdide bin pişmanım.
Normalde TV tamircilerinde osiloskop olması lazım. Ama benim tanıdığım TV tamircilerinde yok. Adamlar arızları ezberlemişler galiba.:p
Bu arada frekans trafo girişi için geçerli çıkışta gerilim okuyabiliriz değil mi? Soruyu tekrarladım ama kusura bakma Sn. ustam...

Çıkışta doğrultulduktan sonra dc voltaj okuyabilirsiniz. Ac çıkış olçemezsiniz.

LCR metre alarak PC trafolarının uclarını kolayca tespit edebilirsin.
Veya trafonun takılı olduğu devreyi biraz inceleyerekte halledebilirsin o işi.

Forum istatistikleri

Konular
130,319
Kullanıcılar
453,595
Son üye
theexorcism

Yeni konular

Geri