şimdi anladım ki tasarruflu ampül diye piyasada satılan ampüller bize göre tasarruflu değil.
Elektrik ihtiyacını azaltmak için tasarruflu. yani devlet için diyebilirim. veya elektrik üreticisi için. nasıl mı?
60 w akkor lambanın fiyatı A-101 de 60 kuruş. bunun yerine geçen 12 W lik tasarruflu ampül gene aynı markette 4,49 tl.
ikisi de A-101 marketinin kendi ürünü yani markasız kalitesiz ürünler. şimdi gelelim hesap işine
60 - 12 = 48 Wattlık bir fark var arada. Günlük ortalama 1 saat ve 3 - 4 saat kullanılan 2 farklı yerde hesabını yapalım.
1 saatlik yerde günlük 48 watt elektrik kullanım farkı oluşuyor.1 ayda ise 30 * 48 = 1440 Watt aylık fark oluşur. Forumda 1 - 2 arkadaşın dediğine göre elektriğin kw si 15 ile 20 kuruş aralığında imiş. 2 hesap için de 15 kuruştan hesaplıyalım ki fark aynı olsun.
1,440 kw tüketeceğimize göre 1,44 x 15 = 21 kuruş luk aylık elektrik faturasına tekabül eder. bunu yıla çekersek 21 x 12 = 2,52 Tl yapar. yani 2 yılda anca bir tasarruflu ampül parası kadar tasarruf sağlamış olur ki markasız olan bu tasarruflu ampülün 2 yıl dayanacağına inanmıyorum. çünkü evimde 5 6 ayda bir değiştiriyorum bunları. demekki akkor lamba kullansam daha tasarruflu olacak.
Demekki günlük ortalama 1 2 saat aralığında yanan bir lamba için tasarruflu lamba almak hiç tasarruflu değilmiş.
günlük ortalama 3 saatlik yerde günlük 48 x 3 = 144 wattlık bir fark oluşuyor. bunu aya vurduğumuz zaman 30 x 144 = 4320 watt yapar bu da kw olarak 4,32 kw eder. şimdi parasal ise 4,32 kw x 15 kuruş = 0,64 tl ediyor. yani 64 kuruşluk bir fatura farkı oluşuyor 1 ayda. bunu yıla vurursak 0,64 * 12 = 7,68 TL yıllık eder. bu da 1 yıl dayansa kendi parasını çıkarıyor demektir. Tam olarak 1 yıl değil de 9 ayda kendi parasını çıkarmış oluyor. üzeri ise kar sayılır. benim evde 1 yıl gittiği olan da var 3 ayda bozulanı da var, 5 yıldır hala bozulmayanı da var. işte onların da ortalamasına bakmak lazım.
Günlük ortalama 3 - 4 saat yanan bir lamba ise tasarruflu ampül kullanılırsa kendisini egale edebiliyor. Kendi parasını 9 ayda çıkarıyor. 1 yıldan fazla dayanırsa da tasarrufa geçiriyor.