rotsis
Üye
Autocad kullanan biri olarak Elektrik planlarını bile bununla çiziyorum ; üşenmiyorum sembolleri bile kendim yapıyorum ; ama bu tabi kendim için çizdiğim planlar ; hiç sevemedim eplan ı ama öğrenmek lazım bir şekilde Yoksa rotsis den bize ekmek yok
estagfirullah
ben sadece eplanı örnek olarak verdim tabi ki bir sürü çizim programı var ama istediğiniz zaman eplan konusunda yardım edebilirim.2 saat uğraşmak var bir de 5 dakika uğraşmak var.Sn öksüzçoçuk bana eplan çiziminizi yollayın size klemens planını,hangi marka ekipman kullanılmış,kablo numaralandırmasını vb. 1 dakika içinde çıkartayım
bir proje yaptığınız zaman önce senaryo istersiniz akışla ilgili.sonra bu senaryoya göre siz panolarınızı tasarlarsınız.kaç kontaktor kaç role kaç vb. enstürman gerkeli diye.tasarladığınız bu ekipmanlardan yine akışa göre bir sinyal listesi çıkarırsınız.yapmış olduğunuz bu kısmı çizim programına oturtursunuz.
Ben de scadaya başladığımda dediler c++ bilmen lazım yoksa yapamazsın gibisinden ama pratikte çok da ihtiyacım olmadı bir kaç durum dışında.
evet mühendis adam üşenmez sorunlar için analitik çözümler düşünür.benden windows 95 ile windows 7 yi haberleştirmemi istediler.nasıl yapılır nasıl yapılmaz diye.inanın en az 10 bilgisayar teknik servisiyle görüştüm hepsi ağız birliğiyle sanki "kardeş ya 95 mi kaldı bu devirde.sök harddiski al bilgileri" diye.kendi kendime dedim ne yani her seferinde harddisk mi sökecem.adama anlatamassın ki s5 plclere bağlanıyorum, PG var ben de bunun ne usbsi ne flash diski var gibisinden.inat edip halletmiştim.
Jengesee arkadaşın dediği gibi ben de çizim yapıyorum diye girmedim iş hayatına.hiçbir fikrim yoktu nasıl çizilir nasıl ypaılır diye ama şartlar onu gerektirdiği için öğrendim.
ama olayı sadece eplan olarak düşünmek de yanlış bence. demek istediğini anladım örnek verdin sadece ben de olayı spesife etmiyorum ama şu var ki adam mühendisse eplan bilmeyebilir. ama hızlı öğrenir. olay bu bence. sonuçta adam bu işin mühendislik eğitimini aldıysa bilgisayarla muhakkak ciddi çalışmıştır. ama eplan bilmiyodur da auto cad biliyodur onu bilmez c++ bilir onu bilmez matlab bilir ve diğer program tecrübeleriyle de yeni kullanmaya başladığı programı kolayca adapte olur. şöyle bi örnek veriyim mesela. eplan bilen bi adam var harikalalar yaratıo ama bilgisayar bi dll hatası verdiğinde naapıcaanı bilmiyo olabilir. ama bence benim tanıdıklarım ve kendi adıma konuşuyorum mühendislik eğitimi almış bir kimse o tarz durumlarda ne yapacağını iyi bilir. diğer tarafta adam bu bi hata veriyo bilgisayar bozuldu derken mühendis oturup o hatayı giderebilir. yani olayı daha geniş çaplı görmekte fayda var. veya ilerde eplandan autocad a geçiş yapman gerekirse senin e plan ustası bir mühendise göre daha çok zorlanır ki dil eğitimi bile bu durumda fark yaratır.
çalışan sayısı fazla olan şirketlerde inanın sadece çizim programı bilen kişiye bakıyorlar.Yani iki,üç tane beklenti içinde değil adamlar.tek kriter şu programı biliyor musun,daha önce proje çizdin mi?Ben çalışmadım ama o tip yerlerde çalışan tanıdıklarım var ve adamların tek yaptığı cad çizmek...
Moderatör tarafında düzenlendi: