Teknik Eğitim Fakülteleri İle İlgili Gelişmeler!

Yukarıdaki tammalama eğitiminin iptali için zamanında dava açılmış ve red kararı verilmiş.

sayfa10:
http://www.anayasa.gov.tr/images/loaded/pdf_dosyalari/bulten/Y2SAY1.pdf

bu hakkın kullandırılmaması bir durumdan dolayı da mağaduriyet oluşmakta. Yutdışından bu tamamlama programları alınabilmekte ama nedense ülkemizde bunun önüne set çekilmiş durumda. Bu tamamlama eğitiminin daha reel bir şekle getirilmesi gerekir.

bu değişim süreci içerisinde yaz döneminde falan hızlandırılmış tamamlama programı verilebilir. uzaktan eğitim verilebilir.

Kanunda tamamlama programı sürecinden en fazla iki yarı yıl olarak bahsedilmektedir. Bunun çok daha aşağılara çekilmesi kanunlar çerçevesinde mümkündür. Yaz tatili bu tamamlama eğitimi için gayet uygundur.

avrupa uyum çerçevesinde YÖK bu ünvan karmaşasını yok etmek zorundadır. Ayrıca Bologna Süreci açısınddan da bu saçmalığı temizlemek yine YÖKün sorumluluğundadır.
 
Son düzenleme:
Şöyle bir yanlış anlaşılma var.

Teknoloji Mühendisi ile Normal mühendis arasında yetki olarak farklar var. Normal mühendis yetkisi daha farklı ve fazla. Teknoloji mühendisi yetkisi ise Türkiyedeki gibi kağıt üzerinde kalan, uygulamada kullanılamayan basit bir yetki değil.

Temelde sorunlar iki tane:

1. yetki sorunu.
2. Unvan sorunu

Öğretmenlik unvanı adı altında özel sektörede çalışmak saçma oluyor. Öğretmen öğretmenlik yapsın deniyor.
 
Fumay
B,raz araştırm ayapınca Abd ve ab de Teknoloji ve klasi k müh fak mezunları ilk başta aynı
sonra belirli sınavlar la orta ve profsyonel müh oluyorlar
 
Fumay
B,raz araştırm ayapınca Abd ve ab de Teknoloji ve klasi k müh fak mezunları ilk başta aynı
sonra belirli sınavlar la orta ve profsyonel müh oluyorlar

Haklısın.

önemli olan ilk çıkan mühendislerin herşeye imza atamaması gerekliliğidir.

onun dışında temel sıkıntı imza ve unvan.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar,
bizlere bu ünvan verilmezse avrupa insan hakları mahkemesine kadar gitmeye hakkımız var. bu şekilde bir uygulama yapılırsa yani bundan önceki mühendislik tamamlama gibi olursa her türlü davayı açmamıza hakkımız var. bu arada yine ses yok bu da demektir ki bu iş seçimden sonraya bırakılacak ve olayı gelecek yıla kalacak diye soğutulacak.
 
Teknoloji Fakültesi Modeli, Milli Eğitim Masasında

Yüksek Öğretim Kurulu tarafından 22 Aralık 2008 günü görüşülerek karara bağlanan; Teknik Eğitim Fakültelerinin kapatılarak, Teknoloji Fakültesi kurulmasına ilişkin kararlar, gerekçeleri ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığına gönderildi.

Yüksek Öğretim Kurumu tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan, Mesleki Yüksek Öğretimin yeniden yapılandırılması işlevine hizmet edecek çalışma, Teknoloji Fakültesi kurulması ve çıktılarının Uygulama Mühendisi olması gibi bir dizi yenilik getirilecek.

Söz konusu süreç, Milli Eğitim Bakanlığın da, Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının uygun görüşlerinin alınmasının yanı sıra, Kanun değişikliklerini gerektirecek çalışmaların tamamlanması esası ile Başbakanlığa iletilmesi beklenmektedir.

kaynak:

Teknoloji Fakültesi Modeli, Milli Eğitim Masasında
 
Arkadaşlar,
bu güzel bir karar fakat bu kadar zamandır yök daydı meclis kapanana kadar kanunlaşırmı orası malesef çok zor görünüyor.
 
M.E.B'e gönderdiğim :
22/12/2008 tarihinde yok genel kurulunda Mesleki ve teknik egitimin gelecegi -özellikle de Teknoloji Mühendisliği Fakültesi- hakkında alınan ve bakanlıgınıza gönderilen kararların şu anda bakanlıgınızda ne aşamada oldugunu ve bu süreçin nasıl işleyecegini ögrenmeyi talep etmekteyim.


Arkadaslar meb'e gönderdiğim maile cevap geldi cevap ise su :

Cevap Metni : konu ile ilgili kurulumuz genel kurulunca karar alınmış olup, söz konusu karar kanunlaşması amacıyla meclise gönderilecektir.

yukarıdaki 2 cümlelik yazı yaklasık 1.5 ayda geldi ama en azından durumdan haberdar ettiler.Son duruma göre de karar meb genel kurulundan geçmiş ve meclise gönderilecekmiş sanırım bu yasa meclisin yerel seçim tatilinden önce yasalaşma umutlarımızı artıracak ve 2009-2010 ögretim yılına yetişecek.(inşallah diyelim yine de)
 
meb e bende bir mail gönderdim taip ettiğimde 20 şubatta cevap verilecek diyor bakalım ne zaman cevap gelcek bana
 
G.Ü Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah SÖNMEZ ile Mesleki Yüksek Öğretim Sistemi Değerlendirildi
Teknik Eğitim Vakfı Genel Başkanı Mustafa AKSOY, Genel Başkan Yardımcısı Özkan AVCI, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk YILDIRIM ile Teknik Öğretmenler Derneği Genel Başkanı Ali Rıza ÇALIŞKAN ve Yönetim Kurulu üyelerinin hazır bulunduğu bir heyet, Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah SÖNMEZ’le bir araya gelerek Mesleki Yüksek Öğretimdeki yeniden yapılandırma sürecindeki muhtemel gelişmeler değerlendirildi.

Teknik Öğretmenler Derneği Genel Başkanı Ali Rıza ÇALIŞKAN, YÖK Genel Kurulunun Teknik Eğitim Fakültelerinin kapatmak ve Teknoloji Fakültesini açmak üzere aldığı kararı değerlendirirken son onbeş yıllık süreç içerisinde ve şuanda kamuda, sektörün değişik kademelerinde yıllarca muzdarip halde, çözümsüzlük içerisinde olan mağdur edilmiş mezun Teknik Öğretmenlerin mağduriyetini gidermek amacına hizmet etmesinin göz ardı edilemeyecek kadar elzem olduğunu vurguladı.

Dekan, Prof. Dr. Abdullah SÖNMEZ, Teknik Eğitim Fakültesinin Teknik Öğretmenler için tarihi bir misyonu ve ilk çıkış noktası olduğundan, Teknik Eğitim paydaşlarının kesişim noktası olduğunu vurguladı. 1937 yılında temelleri atılan Mesleki Teknik Eğitimin ilk kıvılcımının şuanda Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi olan yüksek öğretim kurumundan atıldığının altını çizdi. SÖNMEZ, “Teknik Eğitim Fakültelerinin kuruluş misyonuna hizmet edemez hale geldiğinden kapatılması ve yerine Teknoloji Fakültesi kurulması kararını Fakülte olarak heyecanla karşıladık. Ancak, yasalaşma sürecini yaşadığımız bu günlerde, önceliğimiz ‘Teknoloji Fakültesi çıktılarının Uygulama Mühendisliği Unvanı’ almalarının yasa ile garanti altına alınması olmalıdır” dedi.

Dekan SÖNMEZ, geçmiş süreçte TEF Dekanları ile birlikte YÖK nezdinde bir araya geldiklerini ve durumu defalarca irdelediklerini belirti. Bundan sonra Teknoloji Fakültesi Öğretim programlarının düzenlenmesinde ve bölüm yapılandırılması aşamasında, bölüm adına uygulama mühendisliği ibaresinin eklenmesinin sorunları kendiliğinden çözeceğinin altını çizdi. SÖNMEZ, “İşi doğru yapmak lazım. Yanlışı düzeltmek, işi yapmaktan daha zordur” dedi.

Başkan Mustafa AKSOY, şuanda YÖK ve Mesleki Teknik Eğitim kamuoyunun eş gündeminde 3795 sayılı yasa ve buna bağlı olarak şuanda işletilemez durumda olan Yönetmeliğin olduğunu, bunun için YÖK nezdinde kayda değer bir çalışma yapıldığını belirti. AKSOY, “Teknik Öğretmenler olarak, Mesleki Teknik Eğitim Paydaşları olarak, 3795 sayılı yasanın işletilmesini, TBMM ‘nin iradesinin bir yönetmelikle baypas edilmemesini istiyoruz. Bu konuda yetkilileri göreve çağırdık. Sağ olsun, bazı yöneticilerimiz ülkemiz sanayicisinin ve bütün tarafların lehine olacak cesur kararları almaktadırlar. Bu durum bizi mutlu etmektedir. YÖK 3795 sayılı yasayı işletmeye kararlı gözükmektedir. Ancak bizim önerimiz, bu yasa işletilirken, mezunlarımızın yurdun değişik bölgelerinde olmaları sebebiyle bütün bölgelerde, herkesin kolaylıkla ulaşabileceği, kimsenin mağdur edilmeyeceği bir sistemin oluşturulmasıdır.” dedi.

Genel Başkanı Ali Rıza ÇALIŞKAN, YÖK’ün şuanda 3795 sayılı yasanın işletilmesine yönelik Yönetmeliğin değiştirilmesi kapsamında mevcut Teknik Eğitim Fakültelerinin görüşlerini yazılı olarak sorduğunu, kapasitelerinin olup olmadığını varsa miktarını bildirmeleri gibi bir dizi çalışmalara GÜTEF olarak olumlu yaklaşımlarını beklediklerini vurguladı.

Abdullah SÖNMEZ, Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi olarak, AB Yaşam Boyu öğrenme stratejisi ve Bologna kriterleri kapsamında mezun olmuş, yeterliliklerini geliştirmeye hazır olan Teknik Eğitimcilere kapılarının her zaman açık olduğunu, YÖK te yapılacak olan bir çalışmaya ve YÖK’ün vereceği kararın uygulamasına hazır olduklarını vurguladı. Prof. Dr. SÖNMEZ, “Mesleki Yeterliliklerimizi geliştirmeliyiz. Teknoloji sürekli gelişmekte ve değişmektedir. Teknik Bireyler olarak, yeterliliklerimizi ve bununla bağlantılı olan unvan ve sorumluluklarımızı geliştirmeliyiz. Piyasa da Mühendise ihtiyaç duyulan yerde, Uygulama Mühendisine de ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla Mühendislik ve Uygulama Mühendisliği bir birinin alternatifi değil tamamlayıcısıdır. AB ve Amerika uygulamalarına bakılacak olunursa bu söylemim daha iyi anlaşılmış olunacaktır. Bu değişimin hızla ele alınması ve gereğinin yapılması şart olmuştur. Ülkemizin kaybedecek zamanı yoktur. Bu süreç sanayicimize de katkı sağlayacak, üretimi olumlu olarak etkileyecektir” dedi

Teknik Öğretmenler Derneği Genel Başkanı Ali Rıza ÇALIŞKAN, Dekan, Prof. Dr. Abdullah SÖNMEZ’ in yaklaşımının kendilerini ziyadesiyle mutlu ettiğini, bu sürece katkısı dolayısıyla Mesleki Teknik Eğitim Kamuoyunun teşekkürlerini iletti.

G.Ü Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah SÖNMEZ ile Mesleki Yüksek Öğretim Sistemi Değerlendirildi
 

Forum istatistikleri

Konular
130,268
Mesajlar
934,906
Kullanıcılar
453,517
Son üye
yusuf ustaaaaa

Yeni konular

Geri
Üst