Teknoloji Fakültesi ve Uygulama Mühendisliği Paneli Ankara da Yapıldı
Teknik Eğitim Vakfı Gençlik kurulu ve Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Öğrenci Konseyinin birlikte düzenlediği ‘Teknoloji Fakültesi ve Uygulama Mühendisliği Paneli’ Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Konferans salonunda yapıldı. Panelin ev sahipliğini yapan TEF Öğrenci Konseyi Başkanı Ulaş BİRGÜL, amaçlarının, bu süreçte bilgi kirliliğinin giderilmesi ve yaşanılanların kamuoyu ile paylaşımını sağlamak olduğunu vurguladı. Katılımcılara ve fakülte yönetimine teşekkür etti.
G.Ü. Teknik Eğitim Fakültesi (TEF) Dekanı Prof. Dr. Abdullah SÖNMEZ, panelin açılışında bir konuşma yaptı. Dünden bu güne Teknik Eğitim Fakültesinin geçirdiği evreleri açıkladı. Prof. Dr. SÖNMEZ; gelinen süreçte TEF çıktılarının yetiştirilme amaçlarına göre istihdamının mümkün olmadığı belirtti. Ayrıca, TEF’leri AB süreci içerisinde değerlendirirken AB ülkelerinde eşdeğerinin bulunmadığı, mezunlarının öğretmenlik dışında istihdam edilirken Unvan ve Yetki sorunu yaşanıldığını dolayısıyla TEF’ lerin mevcut konumu ile devam edemeyerek kapatılacağı 22.12.2008 günü YÖK tarafından alınan kararından anlaşıldığını kaydetti.
SÖNMEZ, “Ülkemize yeni bir ivme kazandıracak, Teknoloji Fakültesi ve Uygulama Mühendisliği yaklaşımı Fakültemizde heyecan uyandırmıştır. Bu salondaki kalabalık bunun göstergesidir” dedi. Dekan SÖNMEZ, Mühendislik ve Uygulama Mühendisliği üzerine yaptığı açıklamada, “Bizler Mühendislik fakülteleri ile bir birimizin boş alanlarını dolduracağız. Piyasa da uygulama ağırlıklı Mühendis ihtiyacını karşılamaya talibiz. Bir çatışma değil, birlikte daha çok üretimleri gerçekleştirmek için var olacağız” dedi. Dekan SÖNMEZ, konuşmasının sonunda Teknik Eğitim Fakültesi olarak önümüzdeki 2009/2010 öğretim yılında son kez öğrenci alacaklarını, 2010/2011 Öğretim yılında Teknoloji Fakültesi olarak öğrenci alacaklarını vurguladı.
Programın Panel oturumuna geçildi. Paneli yönetmek üzere söz alan G.Ü. Makine Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet ÖZDEMİR, Panelimize G.Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Duran ALTIPARMAK’ ın acil toplantısı sebebiyle, Teknik Öğretmenler Derneği (TÖD) Başkanı Ali Rıza ÇALIŞKAN’ ın Sağlık sebebiyle katılamadıklarını belirtti.
Panelin ilk konuşmacısı Prof. Dr. Mahmut GÜLESİN, YÖK’te oluşturulan Mesleki Eğitimi yeniden yapılandırma alt komisyonu üyesi olarak çalıştıklarını, Teknoloji Fakültesi Modelinin AB ve Amerika’da uygulamalarının gözden geçirilerek, çok sıkı bir çalışma neticesinde oluşan raporu YÖK’e sunduklarını kaydetti. Prof. Dr. GÜLESİN, Teknoloji Fakültesinin AB ve Amerika’da ki uygulamalarını anlattı. Okul isimlerini ve bu okullardan mezun olanların diplomaları ile iş hayatındaki etkilerini sıraladı. GÜLESİN,”Teknoloji Fakültesinin şuanda Ülkemiz de örnekleri mevcuttur. Su Ürünleri Teknoloji Fakültesi, Balıkçılık Teknoloji Fakültesi, vb. Fakülteler eğitim vermektedirler. Dolayısıyla bizim önerdiğimiz model ülkemizde ve AB ülkelerinde uygulanan bir modeldir” dedi.
Teknik Eğitim Vakfı (TEKEV) Genel Başkanı Mustafa AKSOY, Panelin hazırlanmasında ve ortamı sağlayan Fakülte yönetimine teşekkür etti. 3795 sayılı yasanın işletilmesi için yapılması gereken, atılması gereken adımları sıraladı. Genel Başkan AKSOY, YÖK’te 3795 sayılı yasanın işletilmesi için çalışmaların yapıldığını, önümüzdeki günlerde bu konu ile ilgili toplantılara TEKEV olarak katılacaklarını kaydetti. Yasanın işletilmemesi, TBMM iradesinin bir yönetmelikle bypas edilmesinin çok dikkat çekici olduğunu belirtti. Genel Başkan AKSOY, “TEKEV olarak bizim önerimiz, 3795 sayılı yasanın işletilmesi için bağlı yönetmeliğin acilen ele alınmasıdır. Yönetmekteki baraj sınavının sıralama sınavı niteliğinde olmasıdır. Mezunlarımızın ülkemizin her yerinde, işi gücü olan, evine ekmek parası götürmek gibi sorumluluklarının olduğunu unutmadan, AB Hayat Boyun Öğrenme Stratejisi ekseninde Türkiye’de ki Teknik Eğitim (Teknoloji Fakültesi) /Mühendislik Fakültelerinde yapılmasıdır” dedi.
Teknik Eğitim Vakfı (TEKEV) Genel Başkan Yardımcısı Özkan AVCI, gelinen sürece kadar yaşanılanlara TEKEV’in katkısını sıraladı. Teknik Eğitim Vakfı olarak, YÖK’te bir dizi toplantılara katıldıklarını belirtti. Bu toplantılarda, 22 Aralık 2008 tarihinde YÖK Genel Kurulu tarafından alınan kararlar ve buna bağlı olarak gerekçeli kararlar da mevcut mağduriyeti giderecek adımların atılması için kamuoyunun hasassiyetlerini sunduklarını kaydetti. Başkan AVCI, “Yıllardan beri özlenen bir seviyeye süreci getirmişken, artık sıkıntıları öteleyecek, ‘şimdi burasını çözelim, daha sonra geri kalanını çözeriz’ mantığıyla değil, bütüncül olarak acele etmeden, bir daha geri dönüşler yaşanmadan, hem 3795 sayılı yasanın işletilmesi, hem de Uygulama Mühendisliği modelinin hayata geçirilmesi için çabalamaktayız” dedi.
Sürecin Milli Eğitim Bakanlığında olması sebebi ile bütün karar verici Genel Müdürlükler ve Daire Başkanlıklarını ziyaret ederek; Teknoloji Fakültesinin, ülkemizin üretimdeki ihtiyacı ve etkin gücünün oluşturulmasına katkı sunmalarını talep etiklerini belirti. AVCI, Görüştükleri MEB yetkililerinden çok olumlu mesaj aldıklarının altını çizdi. Konuşmasının sonunda, TEKEV çatısı altında birlik ve bütünlük içinde bütün paydaşlarla strateji geliştirildiğini ve bu strateji dışında herkesin kafasına göre hareket ederek, süreci olumsuz yönde etkileyecek davranışlardan kaçınması gerektiğini vurguladı.
Panelin, soru cevap bölümünde, Fakülteye hangi amaçla girilmişse o kapsamda eğitim görüleceği belirtildi. Bir iki ders bırakılarak, Teknoloji Fakültesi mezunu olunmayacağı belirtildi. Teknoloji Fakültesi, tamamlama programı hakkında öngörülen yaklaşımlar açıklandı. Öğrencilerin TEKEV gençlik kurulu ve TEF Öğrenci Kurulu ile irtibatlı olmaları gelişmeleri buradan alarak, bilgi kirliliğinin önüne geçilmesinin gerekliliği belirtildi. Bu panel gibi panellerin önümüzdeki dönemlerde ihtiyaç duyulması halinde yapılacağı kaydedildi.
Panelin son konuşmacısı, TEKEV Gazi Üniversitesi Gençlik Kurulu Lideri Ali Burak SAYDAN, “ Bütün öğrenci arkadaşlarımızı bizimle birlikte olmaya, topluluğumuza üye olmaya çağırıyorum. Ancak birlikte olursak, sorunlarımızı çözeriz” dedi. Katılımlarından dolayı bütün panelist ve öğretim üyesi, öğrencilere teşekkür etti.
kaynak:
Teknoloji Fakültesi ve Uygulama Mühendisliği Paneli Ankara da Yapıldı
Teknoloji fakültesi ile ilgili güncel haberler ve bilgiler | Facebook