Topraklama barası

elektrik bu fazdan giren akım nötrden akar oradanda topraga topraklama zayıflar veya yok olursa topraklamada faz olur panoyu toprakladığınız için biraz gıdıklar izalator varsa sadece pano topraklamasını ayırırsınız. çalışmanızı ve ölçumlerınızı daha rahat yapabilirsiniz yinede size kalmış ama doğrusu izalatör koymak iyi olur bence

allahım ''bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur''u anlıyorum.
''mesnet izolatörü takarsan şu olur, takmazsan bu olur''u niye anlayamıyorum?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bu baranın amacı tüm topraklama iletkenlerini bir noktada toplayıp eş potansiyele getirmek değil midir? Eş potansiyele getirebilmek demek topraklamalar arasındaki direnç farklarını ortadan kaldırmak demek değil midir? Bu barada izolatör olmazsa bara ile baranın montaj noktası arasındaki dirençten dolayı yine bir potansiyel dengesizlik durumu oluşturarak istenilen amacın dışına çıkmış olmaz mıyız? Ne dersiniz?
 
Son düzenleme:
polemiğe girmeyecem sadece açıklamak için yazıyorum . bu bara fala değildir bara diye düşünürseniz yanılırsınız ayrıca tüm topraklama iletkenlerini birleştirmek için diye düşünürseniz gene yanılırsnız ...
bunun amacı tüm topraklama sistemini birbirine bağlamaktır . bu sayede direnci heryerde aynı tutmak düşürmektir . yani temel topraklamaı trafonun koruma topraklamsı değişik yerlerde çakılan topraklamalar tüm bu topraklama levha çubuk demir bakır ne ise sistemin heryerinde tesis edilen topraklamaları birleştirmek amaçlanır .. biz binalara minalara uydur kaydır seksi şeyler için yapıyoruz ama bu fikrin çıkış noktası kapsamlı büyük tesisler ve fabrikalardır düşünülmüş arakadaş idari binda topraklama var ambarda var atölyede var e bunları neden ortak kullanıp tüm topraklama sistemlerinin direncini eşitleyim bu bize ne sağlar . topraklama siteminin bize daha iyi hizmet etmesini sağlar
topraklama sistemi bize nasıl hizmet eder ne kadar yüklü elektrik gerilimi verirsen oray ı 0 tutabilmelidir .
toprağı sonsuz emici olarak var sayıyoruz. ..
bu nedenle toprak izole edilmesinin bilimsel olarak hiç bir karşılığı yoktur o sadece bizim cehaletimizden kaynaklı bir tartışma .. şimdi adını vermeyeceğim bir çimento fabrikasının ön ıstıcısı komple çelik bina ve tüm konstriksyonlar çelik . çelik olduğu için tüm vida bağlantı arasında kolondan kolona toprak jumperleri var ayrıca tavaların her ek noktasında toprak jumperleri var ayruıca temel topraklaması var bir mühendis illa baralı olacakta baralı olacakta tuturdu . napalım bizde koyduk orya izalatörlü seksi bir bara ...

yani şimdi sizin mantığınıza göre temel topraklamasını izole etmememizmi gerekiyor trafodan gelen topraklamayı lamayı yere mere çiviliyoruz duvara çiviliyoruz hatta kapılara bağlıyoz onu izolemi edelim ?
yada çelik binaya izalatörlü koyalaım ? sonrsa beş santimlik jumper yapalım barayla birleştirelim..
sonra lamaları izalatör içine alalım silikon kılıf mılıf geçirelim . sonra temel topraklamasıda yere değiyor ona çözüm bulalım yani sizin varsayımarınız buna çıkıyor . o izalatörün bilimde karşılığı yok a biz acaip millet olduğumuz için adam çekmiş youtubeye koymuş yok baralı olacak yok vırt olacak zırt oolacak ..

topraklamada öyle bir dünya yok ... tek bir dünyası var topraklamanın demir ne gördün topraklayacaksın abi . kural bu . tavamı var birbirine jumper atacan. odamı var lama dönecen. penxeremi var kapımı var topraklayacan . kasa ile kapı gövdesine esnek jumper atacan . panomu var bağlayacan.. panonun gövde ile kapağa esnek fleksi bağlantı barası atacan .. ne var vanamı öncesi ve sonrası topraklıcan abi . başka ne var abi tavuk kümesimi topraklıcan abi . demir gördün ne var bağlıcan. iyi bir mühendis bunların hepsini yaptırmaya uğraşır ..
bizim gibi kötü müteeahitler bunlardan kaçarlar mütahit kaçmaz aslında para değildir ama elemanlar böle antin kuntin işlerle uğraşmak istemezler topraklama demede istersen öldür

sonra oturur böle cahil cahil tartışırız topraklamada izalasyon olurmu? topraklamada izalasyon ne işe yarar oysa azıcık kafamızı çalıştırsak çok az düşünsekki la zaten bu inşaatın temelinde topraklama var . bakır çubukla çakılmış . hatta demirlere galvanizli saca kadver kaynağıyla bağlanmış o galvanizli sacda betondan çıplak geliyor bütün demir aksamlar birbirine bağlı.

haa herzamanki gibi ülkemizde yok izalatör olacak şöle olacak bilmem ne diranç faktörü . bilimsel temeli olmayan bir sürü zırva ha bir adam çıkar bize bunun bilimini ilimini formulu açıklar . topraklamada izalasyonun çök önemli olduğunu anlatır bilim ve belgeyle elini öperiz . kusura bakma deriz biz cahilmişiz . affet deriz bizi.

hz isada carmıha gerilirken öle demiş .. baba affet onları onlar ne yaptıklarını bilmiyorlar ....
 
Trafolardaki (TT) koruma topraklaması ile işletme topraklamasını neden izoleli olarak birbirinden 20 m mesafe olacak şekilde topraklıyorlar. Hepsi aynı toprak değilmi aynı noktaya çakıp geçsinler. Ayrıca herşeyi izole edelim demedik.Bu sivri zeka avrupalıda nedense toprak barasına izolatör koymuş. Biz zaten cahilizde onlarda bizden cahil.
Hem sen beni neden hala muhatap alıyorsun benimle muhatap olma demiştim. Yazacaklarını beni muhatap almadan yaz.
 
Son düzenleme:
dedim artık belhgelerle konuşacağız .. kaldıkı tt t topraklaması nı savunan ve doğru olduğu kanısında olan bir insan değilim. TEK kablo maliyetlerinden ve montaj maliyetlerinden kısmak için uydurduğu bir olay bunu zamanında faz nötr al götür gezdir geri getir mantığında yaptıkları için
Şebeke öle gelmiş öyle kullanıyor ..
trafodaki işletme topraklaması değil o topraklama değil bir defa o nötür . jeneratör nötürü konusunda o konuyu açıkladım trafonun yıldız noktası izole çalışırsa ne olur heç bişi olmaz ... sistem izole çalışır çünki nötr yok . nötür ne zaman olur sen trafonun yıldız noktasını topraklarsan olur . izole bir trafoda hepsi boştayken trafo fazlarının birini toprağa bağla . ne olur ? heç bişi olmaz bağladığın faz nötr olur sigorta migorta atmaz akım makım geçmez. o faaz yıldız noktasına kayar . kaç bin kva trafoda denersen dene . bu ıspatlanmış denenmiş bir olgudur tartışmaya açık değildir ..
ohalde izole çalışan bir trafoda hata akımını nasıl oluşturacaksın ? oluşturamazsın sadece fazların kayar ne zamanki orayı toprakladın işte o zaman nötür olur ..

ha amerikada avrupada bizizm tt şebekeyi kullananlarda nadirdir o tartışmayada girmeyeceğim demiştim kaldıki avrupada hollandada bağlarlar daha önce yazdım yetkililere yada emodan bir arakadaş bunu okuyorsa deye biz neden tt şebekede ısrar ediyoruz ? nadem eş potansiyel bara kuruyoruz yıldırımı paroteneri bağlıyozda nötrü neden bağlayamıyoruz ?
bütün bu sorular cevap bekliyor . biz amerikalılardan avrupalılardan dahaiyimi biliyoruz bu elektriği.

ayrıca o kadar uslup edep dersi verdikten sonra yok sen neden benle muhatap oluyorsun yok ben sana benle muhatab olma demedimmi gibi laflar yakışmamış sana hadi biz anlamıyoz cahiliz senin bilip böle şeyler yazman üzücü .

benim seni muhatap aldığım kanısına nereden vardın bir defa onu da anlamadım kim cevap yazmışsa muhatab odur şimdi foruma şöle yazayım ahmet abi f gencal bmle bişi yazmış ben onla konuşmuyorum ama cevabı bumu yazacağız .

senin şahsına kötü bir laf söylenir sana hakaret edilir ozaman çıkar dersin konuşursun.
zannımca yaşımız genç biraz gençliğine vereyim . böyle çocuk gibi davranmanın mantığı yok
soru soruyorsun e soruya cevap vermeyelimmi napalım şimdi.
şimdilik senle bu son tartışmam olsun elektrikten çok şekle önem verdiğin için oluyor bunlar ..

cevapta yazma buna belgeyle bilimle konuşacacaksan eyvallah o her zaman kabulumuz . aksi halde işin ras gelsin. bu seferlik bişi demicem
 
Bu baranın amacı tüm topraklama iletkenlerini bir noktada toplayıp eş potansiyele getirmek değil midir? Eş potansiyele getirebilmek demek topraklamalar arasındaki direnç farklarını ortadan kaldırmak demek değil midir? Bu barada izolatör olmazsa bara ile baranın montaj noktası arasındaki dirençten dolayı yine bir potansiyel dengesizlik durumu oluşturarak istenilen amacın dışına çıkmış olmaz mıyız? Ne dersiniz?

konu sahibinin fotosundan yola çıkarsak bara ile taşiyıcı profil aynı potansiyelde olmuyor mu?
 
Baranın profile bağlantısını sağlayan civatanın direnci sıfırsa evet aynı potansiyelde oluyor. (Tabi profilde temel topraklamasına bağlıysa) Civata bir direnç oluşturuyorsa aynı potansiyelde değildir diye düşünüyorum.
Baraya paratonerin bağlı olduğunu düşünelim. Yıldırım düştüğünde bir eliyle barayı diğer eliyle profili tutan birisi çarpılabilir mi?​
 
Son düzenleme:
yıldırım bağlanmalı bağlanmamalı mı o çok ayrı bir tartışma konusu .. yönetmelik bağla diyor .
birde konuya şu açıdan bakın bu eş potansiyel barasına binadaki tüm cihazların topraklaması bağlı değilmi? bağlı tüm garaj kapıları bağlımı ? bağlı binanın temel direkleri bağlımı ? bağlı
kalorifer kazanları bağlımı ? bağlı musluklar kalorifer boruları kazanları bağlımı bağlı asansörler bağlımı bağlı . yani yıldırım sizce sadece barayamı düşüyor?
ordaki espiri baranın her yerde direncini aynı yapıp ve topraklama direncini mümkün olduğu kadar düşürmek ve toprağı sonsuz emici yapmak . sizin düşüncezie göre yıldırım düştümü binanın komple yanması lazım ?
 
koruma topraklamalarının iki ucu da civatayla sabitleniyor. üstelik farklı metal gövdeler farklı civatalar işin içine giriyor. aynı mantık işletilirse ''eş potaniyel bara''nın gereksizliği bile tartışmamız gerekecek. tartışalım mı?

yukarıda yazdıklarım yıldırım senaryosu için de geçerlidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,084
Mesajlar
923,112
Kullanıcılar
451,379
Son üye
memis.dincsoy@berkeotomas

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst