selam herkese benim bir sorum olacak topraklamadan açılmış haır konu.bina,kat,asansör yada kazan dairesinin girişine kaçak akım rölesi takmam gerekiyor,elektriktrikçi arkadaş topraklama çekmeden kaçak akım rölesini bağlayamazsın diyor.benim bildiğim 2 ve 4kutupludur röleler vede faz nötr,faz faz faz nötr olarak bağlanır neden topraklama şart oluyor?topraklama olmadan da bağlanmaz mı kaçak akım rölesi?
Merhaba.Elektrikçiniz doğru söylemiştir,KAR'nin içinde toroidin faz ve nötürü ayni anda geçişini dengeleyerk ölçen bir terazi sistemi vardır.Faz kısmından toprağa en az 30 mA faz kaçağı (Fark akımı )olduğunda bu terazi dengesi (Balansı) bozularak,toroidin içinde bir e. m.k. indüklenir ve ölçme kısmındaki bir elektromıknatısı açtıracak şeklilde de röleyi çektirip faz ve nötürü devre dışında bıraktırır,yani bu şekilde KAR düşmüş olur.Bu işlemin gerçekleşmesi için,ya bir insanın eli vasıtasıyla toprağa (Ev zeminine) kaçak akım olmalı ya da bina içinde çekilmiş olan koruma topraklamasıyla 3. bir kutup olarak cihazlarımıza bağlanmış toprak hattına fazdan yine en az 30 mA'lik bir kaçak akım geçebilmiş olmalıdır.Her iki durumda da K.A.R. atarak,faz ve nötürü devre dışında bıraktıracaktır.Bu nedenle toprak hattı çekili değilse eğer,yalnızca vücuttan toprak vazifesi gören zemine (Dünyanın en uzak bir ucunda,ayrıca topraklanan santralin nötr ucu(kutbu),beton,taş binamızdan temelden yukarı doğru çıkıp,zeminde nötr vazifesi olarak göründüğünden dolayı,faz kutbu bizi dolaylı yoldan çarpmış oluyor.) kaçak bir faz akımı akar,ama metal gövdeli bir elektrik fırınının dış gövdesine faz kaçağı olasılığı oluştuğunda,eğer toprak hattı çekili olmayıp da,fırının dış gövdesine bu hat da topraklı prizden gelmiyorsa,bu durumda da K.A.R. bunu algılamayacak ve bu kaçak akım durumunda atarak bizi hayati bir tehlikeden de korumamış olacaktır.Toprak hattı olayının önemi de bu şekildedir.
*Klasik sigortalar,otomatlar yalnızca faz ve nötürdeki bir kısa devrede,aşırı akımlarda atarak,sadece tesisatın kendi fiziksel sağlığını,içten kopmaların olmamasını sağlarlar,insan hayatını,yangınları ise hiç gözetmezler.
*Oysa bir K.A.R. ise doğrudan insan hayatı (30 mA) ve yangın tehlikesini (300 mA) gözetek tam bir koruma sağlar.Yangınların oluşma sebebi,sadece faz-nötr arasındaki kısa devreden dolayı da değildir,çünkü o durumda,klasik sigorta zaten görev yapıp atar.Kablonun izolasyonunda olan bir bozulmayla,toprak hattına aşırı akıttığı kaçak faz akımları (300 mA) çevredeki yanıcı nesneleri ve kendi kablo izolasyonunu direk olarak ısıtarak yanmasına neden olmasından ötürüdür.İşte K.A.R. burada da insan hayatından sonra 2. öncelikte olan mal emniyetini (Yangın riskini tam azaltarak) koruma sağlamış oluyor.Kolay gelsin.
http://www.isguvenligi-uzmani.org/wp-content/uploads/2012/05/kacakakim.pdf