Toz Toplama için Fan ve Motor Seçimi.

Ben iç kısma 2 tane çelik çember atmayı düşünüyorum. Çember levhadan kesilme olacak ve ölçüsü 2x20mm civarında olacak. Tabi bu ölçülerde levhayı nereden bulacağımı bilmiyorum henüz.

Kesme yerine, 2-3 cm enli esnek çelikten (yay çeliği?) ve aynı seviyeden iç ve dış iki çember olsa?

yay çeliğini iç kısma sokup, bıraktığımızda çepere yapışacaktır. hatta epoxy ile yapıştırıp tam olarak sıkıntıyı giderebiliriz.. ama bir koca için bukadar uğraşılır mı oda tartışılır.. komple saç olandan yaptırıcam sobacıya :D kalın saçtan.. hemde tam silindirik şekilde..

yay çeliğini iç kısma sokup, bıraktığımızda çepere yapışacaktır. hatta epoxy ile yapıştırıp tam olarak sıkıntıyı giderebiliriz.. ama bir koca için bukadar uğraşılır mı oda tartışılır.. komple saç olandan yaptırıcam sobacıya :D kalın saçtan.. hemde tam silindirik şekilde..
Hurdacılara bakın ilk önce sac da olsa içinde t destek yoksa içe çökme olabilir yine plastik kadar olmasada

http://www.alalimsatalim.com/ikinciel/sac_varil/2227536.htm

Çember üst çap daha dar olduğundan biraz zor girebilir. İyi hesaplamalı. Benim makarna süzgeçli buradaki videolardan daha verimli galiba. Çünkü o parke tam montajlı değilse onu bile çekiyor, koparıyor. Sanırım 70'lik hortum diye..

Süpürge iyi bir çözüm değil. ama başka bir alternatif bulamazsan çıkışında aspiratör gibi odadan dışarı vermek lazım. Yoksa o sıcakta ve çıkardığı ince tozda durulmuyor. Ayrıca gürültüsü de ayrı mesele.. Sanırım süpürgeyide kabin içine alıp, hortumu bağlayıp dışarı çıkışı dışarı vermeli. Amam cidd masraf olur. Düzgün olması içinde dışarıda verilecek hortumu duvardan sabitlemek lazım. Havalandırma kanalları gibi..
Ayrıca CNC çalışırken 2 saat boyunca süpürge çalıştırmak çok gereksiz bir Elektrik külfeti.

Açıkçası bu dust collector işi hem pahalı hem %100 verimli olmuyor. Ama işin sonunda bir süpürücüye de ihtiyaç duyuluyor. Kenarda durmalı.

Yeni başlayacak olanlara tavsiyem öncelikle makinalarını korumalı yapmalılar. Ve makine bir sehpa üzerinde durmalı. Sehpa ile CNC arasında tezgah vs olmayacak. Direk ayaklar profiller üzerinde oturucak.
Tüm miller ve raylar bir şekilde körük vs ile kapanacak şekilde tasarlanacak.

6z51ua.jpg

CNC işlerken motorun hemen üzerine bağlanacak ufak bir saç kurutma makinası gibi fanla iş kanalında toz kaldırılacak.(denendi işe yarıyoru): Kaldırılan bu tozlar etrafa saçılacaktır. Yani CNC tablasının üzerine ve etrafı tamamen talaş olacaktır. Dolayısıyla CNC'yi bir duvar köşesine alıp ayrı bir bölme (ytong, sunta vs ile) mini bir oda yapmak gerekecektir. Bu sayede etrafa saçılan toz. Şeffaf kapısı olan bu odada birikecektir. Bu odanın kapısının alt tarafında 50 cm bir engel daha olmalı. Yani tüm talaş üflendiğinde alttaki bu havuz gibi yerde birikmeli. Dust collector ise burada devreye giriyor. Bence dust collector bu havuza bağlanmalı. Ve içeriden toz torba vs içerisinde 1 seferde çekilmeli.

Laylon bidona bu kadar yüklenmeyin yahu :D O bidonu öyle içine çöktürecek kadar ne çektireceksiniz ki :D

Ayrıca pompa ile siklon arasındaki boruyu olabildiğince kısalt @lydra abi (ismini bilmiyorum abi afedersin:) )
Hatta @Yusuf SEYLAN abinin dediği gibi pompayı direk siklona bağlamaya gayret et derim. Birde en önemli kısım hortum çapı ne kadar büyük olursa o kadar güzel emiş yapar. En azından siklona giriş yapan tozun girdiği hortumun çapını daha büyük kullanmalısınız :)

@cevdetfaik sistem güzel ama, bu işin içine inşaat giriyor.. evet universal motorlu bir Elektrik süpürgesini 2 saat çalıştırınca, hem elektrik sarfiyatı hemde motor ömrü konularında direk içerdesin zaten. o yüzden indüksiyon motorlu vakum pompası aldım.. bununla güzel işler başarabileceğime inanıyorum. yeterki sızdırmazlığı sağlıyayım :)

@KAYSERİ Adım Orbay, keşke başından beri bu ismi kullansaydım. küçüklükten kalan bir takma isimdi. şimdi saçma geliyor.. neyse konumuza gelelim, evet dediğinizi yapmam lazım. çünkü çok fazla verim kaybediyorum. peki şunu söyliyeyim, velevki, siklona giriş borusunu mümkün olduğunca kısalttım, e emiş hortumu ne olacak? onu nekadar uzun tutabilirim? verimden düşmeyelim birde.?

Dün 5mm yaylık çelik tel aldım. Henüz gelmedi. Gelince benim bidonun bir kaç yerine çember şeklinde dizeceğim. Sonra elimdeki turbo şarjörün (turbo charger. Şarjör deyince tuhaf oluyor) sıkıştırma çarkına (compressor wheel) bir gömlek (compressor wheel housing) keseceğim. Bu çarkı 50-60 bin devirle çevirip ne kadar hava çektiğine bakacağım.

Bir arkadaşımdan küçük bir turbo charger aldım. Egzost kısmından kompresörle hava verip çevirdim. Sıkıştırma kısmından Epey hava çekiyor. Ümit vaad ediyor yani. Elimdeki asıl compressor wheel ise bu denediğimin 2 katı büyüklüğünde. Çok daha fazla hava çekecektir.

eğer, o turbocharger işe yararsa, yüksek devirli bir motor alıp denemek istiyorum. tecrübelerinizi yazar mısnınz? birde foto ve video ihtiyacımız olacak :)

Forum istatistikleri

Konular
129,837
Kullanıcılar
452,668
Son üye
asmaydın

Yeni konular

Geri