Trafo Nötr Noktası mı Zayıf?

kullandığın şebeke türüde önemli bir etken olabilir hangi şebeke türünü kullanıyorsun endüstriyel tesis ise TN-S şebeke kullanılması gerekiyor
 
sn ramoli35
santral binanız tr den bihayli uzak sayılır. tr ile bina arasındaki mesafe direncide mevsimlere ve şartlra göre düşük veya yüksek olabilmektedir.toraklamanızı ne kadar iyi yaparsanız yapın, yakın mahelde meydana gelen kaçaklardan etkilenirsiniz. bu etkilenmeyi bertaraf etmek için bina girişinde dağıtımdan önce toprak hattıyla nötrü birleştirmektir. kolay gelsin.

arkadasın yapacağı sey nötr hattını enerji aldıgı direkten itibaren kontrol etmek oksitlenme gevseklik vs. varmı diye.. sorun yoksa kendi panosunun işletme topraklamasını güçlendirecek, ilave kazık.. benim anlamadıgım nötrle topragı birleştirirsek nötr koptugunda ne olacak? carpılma riski söz konusu degil mi?
 
sn lastgunner
nötr hattının kopması ve kaçak oluşumu durumunda; toprak hattı ile alıcının gövdesine temas eden kişi arasında potansiyel farkı oluşmıyacağından hehangi bir tehlike sözkonusu deyildir.saygılarımla.
 

Ekli dosyalar

  • kaçakakım ve nötr kopması.JPG
    kaçakakım ve nötr kopması.JPG
    19 KB · Görüntüleme: 39
sn lastgunner
nötr hattının kopması ve kaçak oluşumu durumunda; toprak hattı ile alıcının gövdesine temas eden kişi arasında potansiyel farkı oluşmıyacağından hehangi bir tehlike sözkonusu deyildir.saygılarımla.

köprüden önce koparsa nötr ne olacak. o zamanda kakr mi devreye girecek?
 
nötr hattı ile toprağı şöntlemek topraklamanın amacını ortadan kaldırır ayrıca sistemde kaçak akım rolesi troit gibi koruma elemanları varsa sorun yaşatacaktır ? trofo dairenizde eğer sorun yok ise kullanacağınız yere giden kablo ve panoları kesinlikle kontrol edin çok kez karşılaşılan durum alınmasınlar ama eline kontrol kalemi alıp fazı gören herkez elektrikçiyim diyor sonrası malüm. kablo kesitlerini yüke göre kontrol edin eğer sistem riske atılmayacak kadar önemli ise bir şekilde direk trafo dairesinden besleyin en kısa yol olarak nötr ile toprağı şöntleyecekseniz kullanacağınız sistemin yetkili servisine danışın ve önceden yapılmış uygulama varmı ? aksi halde sizden kaynaklanmayan arızaları bile size yıkarlar kolay gelsin
 
köprüden önce koparsa nötr ne olacak. o zamanda kakr mi devreye girecek?

sn lastgunner
örnek devrede kakr atacaktır. köprüden önce nötr koparsa yine atacaktır. burada topraklamanın iyi yapılması önemli. kakr yok sayıp,nötr ve toprak hattı koparsa, işte tehlike o zaman başlar.böyle bir arıza durumunda köprü olsada olmasada tehlike vardır. saygılar.
 
Arkadaşın söylediği doğru, TEDAŞ'ın kullandığı sistemde sıfırlama ( nötr ile toprağı birleştirme ) çok riskli. Nötr'de ölçülen 5 V'u azaltmak için sitenin girişinde koruma topraklamasından 20 metre uzakta olmak şartı ile ayrı bir işletme topraklaması çekilmesi gerekmektedir, varsa mevcut levha yada kazığın bağlantılarını kontrol ederek oksitleri temizlemen gerekmektedir.
 
topraklama çukurunu aç kardeş, gerekirse levhayıda çıkar, bana kalırsa levha değil bakır kazık çak ve panoya giden topraklama bağlantı noktasına sert gres yağı ile bolca sür ve o kısmı kaba bi naylon ile sar . ve tekrardan üzerini kapat , topraklama ile ilgili bi luzumsuzluk olmaz,değerlerinde tam çıkacak sanırım,oksitlenmede kesinlikle olmaz..bağlantı kelepçelerinde iyice sık..inşallah faydası olacak..
 
Elektrik tesislerinde 3 faz dengesiz yüklenme miktarına göre 3 fazın vektörel ortalaması kadar akım + izolasyon kayıplarından doğan akımlar + harmonik akımları birleşerek son yük kümesinden itibaren transformatör yıldız noktasına doğru akarlar. Nötr kesiti ve mesafeye göre nötr kablo direnci artacağından son yük kümesine doğru nötr-toprak gerilim artışı kaçınılmazdır. Soruyu soran kişinin yapabileceği tek şey besleme panosu ile alıcısı arasındaki nötr iletken kesitini arttırmak ve beslendiği dağıtım box'unda işletme topraklaması yaptırmaktır.

TEDAŞ Elektrik Dağıtım tesislerinde topraklamalara ait uygulama esasları kitabından;
 

Forum istatistikleri

Konular
130,065
Mesajlar
932,704
Kullanıcılar
453,051
Son üye
teknik-adam

Yeni konular

Geri
Üst