Tuz konusu

Tesekkurler bunu bilmiyordum

Bilmesen de olur . :rolleyes:

Cam çizmek o kadar kolay olsaydı camcılar elmas değil bulaşık makinesi tuzu kullanırlardı.

Yine de israf olmaması için dikkat et.
 
Bilmesen de olur . :rolleyes:

Cam çizmek o kadar kolay olsaydı camcılar elmas değil bulaşık makinesi tuzu kullanırlardı.

Yine de israf olmaması için dikkat et.
Kazım kardeş:
Kumlama yapılmış malzeme elbet görmüşsündür tuz ,yıkama suyuna karışırsa bardaklarında kumlama yapılmış gibi olur.

üreticiler temiz çıkarmayan ürünlerde ilk araştırdıkları tuz kaçağı varmıdır
Tuz (şodyum)monoküler yapısı kristaldir bu krıstaller basınçlı su ile püskürtülürse zaman içinde yani peş peşe yıkamalarda bardaklar buzlu cam gibi olur tabakların üzerindeki sırlar önce solar sonrasında silinir
Ben camcıların camla cam kestiklerini de gördüm illa elmas kesiçi kullanmaları da gerekmez
 
Son düzenleme:
Tamam , bakalım :
Önce kavramlar :
Kristal : Katı olan her şey "kristalize" olmuştur yani sıvı ve gazlar için kristal kavramı yoktur , buradan :
Elmas katıdır kristaldir - talk ( pudra Mg3Si4O10(OH)2. katıdır kristaldir.
Şimdi , elmas sertlik sıralamasında en üst ölçek talk ise en alt ölçektir.
Elmas çizmek kesmek için talk yağlamak sürtünmeyi azaltmak kaydırmak için kullanılır.
Yani kristal oluşu " tuz çizer " anlamına gelmez.
Ayrıca tuzların suda çözünen çözünmeyenleri de var ama konumuz dışı .
Bulaşık makinesi tuzu denilen şey sodyum klorür ve az bir şey katkılardır.
Sodyum klorür yavaşta olsa suda çözünür ve eriyik halini alır katı olarak kalıp sürtünüp aşındırmaz !
Denemesi kolay , tuzu makine dışında bol miktarda elinize alıp bir cama sürtün , bakalım ne kadar sürede buzlu cam yapabileceksiniz deneyin , sonuçtan bize de bilgi verin.
Tuz , eriyik haline ( iyonize ) gelince , artık ," kristal .. çizer.. " gibi tanımlamalar anlamsız olur.

Tuz kullanılmaması , sert ( kireçli ) suların , deterjanların tam etki gösterememesi iyi temizlenmemesi + kapların üzerinde biriken kireç çökeltisi ve aralarındaki pisliklerden dolayı buzlu cam gibi görünmesine sebep olur.

Bu şekli almış kaplarınızı ( bardak vs ) kireç çözücü bir asit içerisine ( tuz ruhu - porçöz .. gibi ) atıp bekletin , tekrar " cam gibi " olacaklardır.

-----

Kumlama ,ile bu işi karıştırmayın , kumlama işleminde ( genel ) minik çelik bilyeler kullanılır , cam içinse , cama etki eden tek asit olan " hidroflorik asit " li krem ya da sıvılar kullanılır.
Freze gibi derin yarıklar açmak istenirse bu sefer dönen bir şeyle taş ve ya elmas diye bilinen ( silisyum karbür ve yüksek karbonlu-elmas tanecikli çelik ) yani bir nevi elmas sertliğinde aşındırıcılar kullanılır.
Tekrar parlatmak için çok küçük tanecikli olanları kullanılır , elmas disk diye bilinirler gözlükçülerde filan görmüşsünüzdür , camcılarda ayna rodaj diye bilinen işlemler ..
Aşındırıp şekil verildikten sonra ( buzlu cam gibi görünür ) tekrar aşındırarak pürüzsüz düz " cam gibi " yüzey elde etmek için tekrar sürtüştürülür .
Yani cama her sürtüğünüz çizmez aksine parlatabilir ( çizikleri aşındırıp daha düz hale getirir yani daha az derin ve daha az geniş olan izler...) , mesela yani..
Yani camı öyle sürtüştürme ile kolayca aşındıramazsınız.
Çoooook üzün sürede olur tabi..
Ayrıca bulaşık makinesinde öyle " aman aman dehşet " su basıncı yok !

Makineye tuz koyarken dışarı taşan az bir şey tuz ile imkansızdır !

-----
Üretici dediğin ya dandik servislerdir ya da ürününe mok atılmasını önlemeye çalışan tüccarlardır.
Çoğu bu anlattıklarımı bilemezler bile.
İnternet bu tür şikayetlerle dolu.
Garanti belasından kurtulmak için her yol mubahtır onlar için .
Yani açıklamalarının çoğu zaman teknik açıdan kıymeti yoktur.
----
Tuz yerine alternatiflerde var , makine öncesi su yumuşatıcılar.. limon asidinden eline geçerseye kadar asitler ..elma sirkeleri vs vs ...

Ayrıca tuz kadar parlatıcılarda çok etkili pırıl pırıl görüntü için ama bazı aşırı duyarlı kimseler kimyasalları sevmiyorlar , ne diyelim ..

----

Bir müddet kullanırsınız ,içerisini iyi temizlemezsiniz , minik kırıntılar bulgur pirinç tanesi gibi şeyler ...( kavrulmuş bulgur pirinç tanesi su da pek erimez ) sebze maydanoz kırpıkları ..döner fıskiyeleri tıkar ve makine iyi temizlemez.
Gerçi bu durumda kirli kalır , tam buzlu cam gibi değil ama az çok benzerdir.

Yani her şikayette müşteride haklıdır .. değil.

----

Kimyasallar hakkında geniş bilgi istiyorsanız :
kimyaturk.net çok iyidir
mesela :
http://kimyaturk.net/index.php?topic=35956.0
 
Son düzenleme:
Merhaba.SiO2 (Silisyum dioksit) yani kum kristalleri (Plajlarda bol miktarda da var) yanlışlıkla NaCl (Tuz) içine karışmış da olsun diyelim.Yanlışlıkla makinenin tuz koyma yerinden de bunu beceriksizce etrafa saçıp güzelce de taşırdınız diyelim.Bu durumda ne olabilir,bir düşünelim.

SiO2 (Elektronikteki kuvars kristali veya plajdaki kuvars kumu gibi) suda hiç erimez,ancak çok yüksek sıcaklıklarda eriyen camın bir bileşenidir.Erimeden kalıp tüm bu içerdeki malzemeyi çok kolayca da çizebilecektir (Bir çeşit kumlama işlemi de yapılmış olacaktır) hiç kuşkusuz. NaCl (Kaya,yemek,bulaşık makinesi tuzu) ise sıcaklıkla çok da orantılı (Lineer) olamayan suda bir erimeyi gösterir,küçük çalkantılarda,su çok soğuk veya az ılık da olsa makine içinde eser miktarda veya daha çoğu kalmış olsa bile mutlaka anında erir,dışa tam taşmış olsa bile.Yani erimeden kalan SiO2 parçacıkları gibi hiç erimeden de kalmış olması lazım ki,bulaşık makinesi içindeki bu suyun yavaş veya hızlı olan tüm hareketleri sırasındaki bu karmaşada kesici SİC uçları,elmas kesici uçları gibi bu porselen tabakları,cam bardakları,cam eşyaları,vb.tam tuz kristali (Katı kristal) halinde kalıp iyice de çizebilsin.

Makineye tuzu koyarken çoğu zaman beceriksizce sürekli de dışarıya taşırdım ve en dıştaki bu tuzları elimle alıp içine atmama çalışmama da rağmen,dışarıda bu hazne dışında kalan bir tuz kütlesi her zaman için,(hiç boşta da makineyi çalıştırmadan) sürekli de kalmıştır.Ama bardaklarla,tabaklarla,vb. ilgili bir deformasyona veya bir şikayete de şimdiye kadar hiç şahit olmadım.

Not: Makinede kullanılacak çok ince kadehler,çok ince bardaklar,desenli ve sırrı boyası çok kolay çıkabilen porselen tabaklar kullanıldığında,bu dışarı taşan az miktardaki tuzun etkisini makineden direk olarak tecrübe edemedim.Makineyi zaten çok nadir olarak da zaruret hallerinde kullanmaktayız.Yalnızca çok kaba bardak ve desensiz,boyasız porselen tabakların,makinedeki yıkama sırasında hasarsız olabildiğini tam görebildim.Yani çok hassas mutfak gereçlerinin yıkanmasında kesin olarak hiçbir şey olamaz diyemiyorum,bunu bir dip not olarak belirteyim.

Bir de kumlama işinde adı üzerinde saf kum da direk olarak malzeme şeklinde kullanılır,buna bizzat şahit oldum.Basınçla bir nozuldan püskürtülen kum uçak sanayinde kullanılan çok hassas yüzey aşındırmasında kullanılmaktadır.Kayseri/Erkilet/Fasbat (Fabrika seviyesindeki bakım tamirat)/12.Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı,Erkilet/Kayseri uçak bakım onarım tesislerinde ayrıca kullanılmaktadır.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Yanlış bilgi (kontrolkalemi.com)dan döner
Sevgili Kazım kardeşim herkez her şeyi bilmek zorunda veya mecburiyetinde değil artı senin eksiğini arayanda yok
Verdigin bilgilerde konuyla ilgilenen veya ilgilenecek arkadaşlara ışık olacaktır yani faydalı
Firmalar ve çalışanları hakkındaki ön yargılı fikirlerine katılmak mümkün değil .
Firmalar Internet müh.leri ile değil konusunda Prof insanlarla çalışırlar onların tezlerine karşı çıkmak ispat ve karşı doktrin üretmekle mümkündür.

forum makaleleri bireylerin o güne kadar doğru bildiklerinin paylaşımıdır
Yani forumlarda okuduğumuz yazarların bir çoğu doğru olduğunu sandığı bilgileri paylaşıyor hepsi doğrumu? Bence değil (BENCE) !!!
Mantıklı olduğuna ,Doğru olduğuna inananlar uyguluyor tabii ki....
 

Forum istatistikleri

Konular
129,807
Mesajlar
930,291
Kullanıcılar
452,609
Son üye
sinal1400

Yeni konular

Geri
Üst