arkadaşlar ups akülleri nasıl ölçü yaparız çalışan bir sistemde. benim bildigim ups beslemesi kesilir yük aküye biner ve akü ler teker teker voltajları ölçülür 10.5 volt dan aşagı ise akü bitmiştir veya 14.5 volt dan yukarı ise akü zarar görmüş demektir dogrumu biliyorum, ayrıca 12 /50 ampüllede 20 veya 30 saniye tutularak ölçümü yapılıyormuş nasıl anlayacagız bir yardımcı olurmusunuz.
iyi çalışmalar..
Merhaba.Ups kendi şarj devresinde veya inverter devresinde bir arıza olmadığı halde,kullanım talimatında yazılı olan destek süresi ups tarafından desteklenmiyorsa eğer,içinde yer alan akü veya akü grubunundaki bazı akülerin değiştirilmesi gerektiği de ortaya çıkar.
Tek bir akü ups içinde yer alıyorsa denetlemenizi sadece bu akü için yaparsınız.Ama ups içinde birden fazla seri bağlı akü grubu da yer alıyorsa eğer,sağlıklı aküler içinde,gruptaki bu değişmesi gereken arızalı akü/aküleri tespit etmeniz de gerekir.
Bu grup akülerinin denetleme işi şu şekliyle yapılabilir;
1-Önce ups içinde yer alan bu grup aküler,kullanma kılavuzunda belirtilen en az şarj zamanı kadar fişte takılıyken tam şarj edilip,otomatik şarjla akünün şarjının tam olarak tamamlanması beklenir.
2-Fiş prizden çekilirken ups de düğmesinden tam kapatılır.Grup akülerin invertere girdiği kablo uçlarından ölçüm yapılır.Örneğin 3 akü için bu seri grup,yeni akülerde 13.2*3=39.60 volt dc. olmalıdır.Ölçümde bu değer tam şarjlı akülerin seri bağlı olan bu grubunda sadece 39.10 volt dc. olarak tam şarj sonunda ölçüldüyse bir veya iki akü grubunda bir arıza var ve değiştirilmesi gerekli demektir.
3-Bu durumda avometre ile 3 akü bağlantı noktalarından ayrı olarak tek tek ölçülmelidir.Bu ölçümde 2 akü 13.20 volt,bir akü 12.70 volt ölçülürse,12.70 volt ölçülen akü arızalı olarak ele alınacaktır.
4-Bu 12.70 volt ölçülen akünün tek başına da verilen belirli amper-saat süresinde aldığı gücü deşarj olurken veremediği,tek bir akü gözünün katları şeklinde düzün voltaj kademeleri şeklinde de deşarjı sırasında bulunmadığı (13.2-12.6-12.0-11.4-10.8 volt dc. gibi) görülürse akünün değiştirilmesinin çok uygun olduğu kabul edilmelidir.
5-Ancak istenen full şarj voltajına (13.20 volta) ulaştığı halde gözlerinde çeşitli nedenle oluşmuş aşırı su kaybı (Kuru aküler de aşırı şarjla,fazla ısınmayla elektrolitlerindeki suyu emdikleri bu seperatörlerinden yitirebilir,bu da kapasite kaybının seri bağlı bu yapıda tüm akü için geçerli olması demektir.) varsa bu su kaybı tamamlanırsa akü normal amper-saat kapasitesine geri döndürülür.Bu arıza sadece su kaybıyla oluşmuştur,kısmen sulfatlanan ve gerekli amperi ve hücre gerilimini veremeyen mutlaka da değişmesi gereken akülerden bu durum farklıdır.
6-Diğer başka bir anormal ve değişmesi gerekli olan akü durumu,arızanın akü gözlerinin iç bağlantı terminallerinde doğrudan oluşması durumudur..Normal avometre ile akü kutup başı ölçümünde yine 13.20 voltu, full şarjda siz yine ölçersiniz,ancak anormal,sıra dışı durumu ise,akünün sadece destek vermeye başladığı,yani tam yüke girdiği sırada da oluşabilir.Bu esnada iç bağlantı köprüleri devre dışında kalıp,akünün gerekli akımı dış devreye verebilmesini önlemiş olur.Bu durumda akü mutlaka yenisiyle de değiştirilmelidir.Kolay gelsin.