windows kurulumu hakkında

Katılım
26 Eki 2008
Mesajlar
260
Puanları
1
Yaş
40
arkadaşlar windows işletim sistemini kurarken dikkat etmemiz ve yapmamız gerekenler nelerdir sorunsuz birşekilde kullanım için ne gerekir kurulum içi
n teşekkür ederim
 
Windows hangi Windows?

Vista?
Xp?
Xp Embedded?
Windows 2000?
Windows 98?
Windows 95?
Windows 3.5?
 
kuracağın diske bi kere dikkat edicen benim gibi dalgınlığa gelip aldığın yedeklerin ustune kurarsan sonra çok tırmalarsın :=)
 
sorunsuz windows kurmak için yedeklerini al ve formatı atarken uzun süreli olan sekmeyi seç
 
Windows XP Professional Kurulumu
Sistem Gereksinimlerinin Kontrolü
Windows XP Professional işletim sistemi kurulumuna geçmeden önce bilgisayarınızın konfigürasyonunun minimum gereksinimi sağladığından emin olunmalıdır. Aşağıda yer alan tablolar Windows XP Professional işletim sistemi için gerekli olan minimum ve tavsiye edilen donanım ihtiyaçlarını göstermektedir.

Bileşen Minimum İhtiyaç Tavsiye Edilen
CPU PII 233 MHz PII 300 MHz
RAM (min/max) 64 MB / 4 GB 128 MB / 4 GB
HDD 650 MB’ı boş olmak üzere 2 GB 2 GB boş disk alanı
Maksimum HDD disk alanı 2 TB 2 TB
Partition boyutu 1,5 GB 2 GB
Görüntü VGA 600x800 SVGA
Donatılar Klavye ve fare Klavye ve fare
CD-ROM’dan yükleme için CD-ROM aygıtı 12x veya daha hızlı CD-ROM aygıtı
Network’den yükleme için Network client veya açılış disketi Network client veya açılış disketi

NOT : Belirtilen boş disk alanı dışında, kullanıcı hesapları, günlük dosyaları, service pack’ler ve paging file için daha fazla boş disk alanı planlanması tavsiye edilir.

Donanım ve Yazılım Uyumluluğunun Kontrolü
Yükleme için gerekli sistem gereksinimleri kontrol edildikten sonra, varolan donanımın Windows XP Professional işletim sistemine uyumluluğunun denetlenmesi gereklidir. Bunun için Microsoft’un hazırlamış olduğu HCL (Hardware Compatibility List – Donanım Uyumluluğu Listesi) kullanılır.

Mevcut donanımın bu listede olduğundan emin olunmalıdır. Bu liste Microsoft tarafından bu işletim sisteminde test edilmiş ve sorunsuz olarak çalıştığı belirlenmiş donanımları içermektedir. Bu liste Windows XP Professional cd’sinde Hcl.TXT olarak yer almaktadır. Ayrıca listenin son güncel hali http://www.microsoft.com/hcl web adresinden edinilebilir. Eğer mevcut donanım parçası bu listede yer almıyorsa, üretici firmadan Windows XP Professional uyumlu olup olmadığı öğrenilebilir.

Donanım ve yazılımın uyumluluğunun kontrolü için kullanılabilecek başka bir araç ise Upgrade Advisor’dur. Başlat menüsünden Çalıştır satırına gelinerek buraya yazılacak bir komut sayesinde (E:\I386\Winnt32\checkupgradeonly)(E, sürücü harfidir) mevcut donanım ve yazılımın Windows XP Professional ile uyumu bir rapor halinde alınabilir.

Windows XP Professional Yüklenecek Partition Seçimi
Windows XP Professional işletim sistemi cd’den kuruluyorsa, Setup programı mevcut harddiskleri inceledikten sonra işletim sisteminin kurulacağı partition ile ilgili aşağıdaki seçenekleri verir:
- Partition’lanmamış harddisk üzerinde yeni bir partition yaratma : Eğer harddiskde daha önce partition’lar yaratılmamışsa bu seçenek ile Windows XP Professional kurulacak bir partition yaratılabilir.
- Partition’lanmış harddisk üzerinde yeni bir partition yaratma : Harddiskin bir kısmı partitionlanmış olsa bile diğer kısımda ek bir partition yaratılarak, buraya Windows XP Professional işletim sistemi kurulabilir.
- Varolan partition üzerine kurulum : Harddisk üzerinde var olan partitionlardan birisi Windows XP Professional işletim sistemini kurmak için gerekli boş disk alanını içeriyorsa, buraya kurulum yapılabilir. Bu partition’da başka bir işletim sistemi buluyorsa yeni işletim sisteminin dosyaları üzerine yazılacaktır.
- Varolan partition’ın silinmesi : Harddisk üzerinde var olan partitionlardan birisi silinerek, yeni bir partition oluşturulur ve buraya Windows XP Professional kurulabilir. Silinen partition’daki tüm verilerin silineceği unutulmamalıdır.
Dosya Sistemi Seçimi : FAT / FAT32 / NTFS
Windows XP Professional işletim sistemi kurmak üzere yeni bir partition oluşturulduğunda bir de dosya sistemi seçilmelidir. Windows XP Professional işletim sistemi FAT, FAT32 ve NTFS dosya sistemlerini desteklemektedir.

NTFS
NTFS dosya sistemi, sağladığı yüksek güvenlik ve dosya sıkıştırma özellikleri nedeniyle Windows XP Professional için tavsiye edilmektedir. NTFS sayesinde;
- Dosya ve klasör düzeyinde güvenlik,
- Dosya sıkıştırma,
- Disk Quota ve
- Dosya şifreleme özellikleri kullanılabilir.

Windows XP Professional işletim sistemi ile birlikte Windows 2000 veya Windows NT işletim sistemleri ile de çalışılacaksa, NTFS dosya sistemi tercih edilmelidir. Ancak Windows 95 ve Windows 98 işletim sistemleri ile beraber çalışılacaksa FAT yada FAT32 dosya sistemleri daha yararlı olacaktır.

FAT ve FAT32
NTFS ile gelen dosya ve klasör düzeyinde güvenlik özellikleri kullanılmayacaksa yada başka işletim sistemleri ile dual-boot yapılandırmalar olacaksa FAT32 dosya sistemi tercih edilmelidir. Bunun dışında FAT dosya sistemi 2 GB üzerine partition’ları desteklemez. Setup sırasında 2 GB’dan büyük partition seçilip FAT dosya sistemi istenirse, Setup otomatik olarak FAT32 dosya sistemi kullanacaktır.

Dosya sistemi seçimleri sırasında dikkat edilmesi gereken nokta FAT’in FAT32’ye ve FAT32’nin de NTFS’e formatlama işlemine gerek kalmadan dönüştürülebildiği; ama ters sıradaki dosya sistemi seçimlerinde mutlaka formatlama işlemi gerektiğidir.
Workgroup – Domain Seçimi
Windows XP Professional işletim sistemi kurulmaya başlanmadan önce bilgisayarın bir workgroup’da mı yoksa bir domain’de mi çalışacağına karar verilmelidir.

Workgroup
Workgroup, merkezi yönetime izin vermeyen, birkaç bilgisayarın beraber çalışması ile meydana gelen yapıdır. Workgroup mantığında tüm kaynaklar tüm bilgisayarlarda bulunmak zorundadır. Her kullanıcının, her bilgisayarda tanımlanması ve haklarının ayarlanması gerekir. Her bilgisayar kendi Security Accounts Manager (SAM)’ını içerir. Windows XP Professional işletim sistemi, böyle bir sistemde kendine gelen çağrıların aynı anda maksimum 10’unu kabul eder. Windows XP Professional işletim sistemi tek başına bir bilgisayarda çalıştırılacaksa, workgroup ayarı seçilebilir.

Domain
Domain yapıların en büyük özelliği sistem yöneticileri tarafından hazırlanan kurallar ve hiyerarşiler sayesinde merkezi yönetime izin vermeleridir. Microsoft Windows 2000 network ortamlarında tek bir güvenlik veritabanı sayesinde tüm kaynakların, kullanıcıların, bilgisayarların yönetimi tek bir bilgisayardan yapılabilmektedir. Bir domain yapıda her bir bilgisayarın bir computer account’u vardır. Kullanıcıların ise birer user account’u vardır. Bu sayede sistemdeki her kullanıcı ve bilgisayar birer nesne olarak yönetilebilmektedir.

Yükleme Öncesi Son Kontrol
- Donanımın minimum gereksinimleri karşılayıp karşılamadığı kontrol edilir.
- Mevcut donanımların Windows XP Professional işletim sisteminde çalışıp çalışmayacağını anlamak için HCL kontrol edilir.
- Hangi partition’a kurulum yapılacağına karar verilir.
- Dosya sistemi belirlenir.
- Bilgisayarın bir workgroup’da mı yoksa bir domain’de mi çalışacağına karar verilir.

kolay gelsin.............
 
sorunsuz windows kurmak için yedeklerini al ve formatı atarken uzun süreli olan sekmeyi seç

Uzun sureli olan sekmenin kisa sureli olan ile tam olarak ne farki oldugunu aciklayabilirmisiniz?
Ben hep kisa sureli olani seciyorum hata mi yapiyorum acaba!
 
evet hata yapıyorsun kısa sürede bir har disk silinemez ve eskş bilgiller içinde kalır sadece format atılmış gibi gösterir. hatta çabuk format atılmış hard disklerin bilgilerini tekrar almak içişn programlar mevcut kolay gelsin
 
Bosver windowsu linux a gel bilgisayar kullandıgını anlarsın
 
evet hata yapıyorsun kısa sürede bir har disk silinemez ve eskş bilgiller içinde kalır sadece format atılmış gibi gösterir. hatta çabuk format atılmış hard disklerin bilgilerini tekrar almak içişn programlar mevcut kolay gelsin

Peki bunun bizim icin avantaji nedir?

Diyelim ki harddiskimi satmak istiyorum. Icinde ozel bilgilerim de var. Sattigim adamin eline gecmesin diyerek uzun format atabilirim belki. Ama normalde bu uzun format atmanin daha iyi olacaginin mantikli bir aciklamasi yoksa atmam.
 
Kisa formatta sadece dosya yerlesim cizergesi sifirlanir ve dosyalarin baslangic noktalari silinir ama veriler oldugu gibi diskte kalir. Kurtarma programlari ile veriler eksiksiz geri alinabilir.

Aslinda uzun format atilmis disklerden de veriler geri alinabiliyor. Geri alinamayacagindan emin olmak istiyorsan, bu is icin gelistirilmis ozel silme yazilimlari var.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,998
Kullanıcılar
452,756
Son üye
umtdogru

Yeni konular

Geri
Üst