xlpe kablo yarı iletken,ekran,manyetik alan

Katılım
8 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Yaş
41
merhaba arkadaşlar orta gerilim kabloları konusunda bir sorum var.

kablolarda bulunan yarı iletken tabakanın, kablo çevresindeki ekran diye tabir edilen kısmın ve de bu kabloların çevreye yaydığı manyetik alan konusunda açıklayıcı bilgiler verebilirseniz çok sevinirim.

_________________________

arkadaşlar bu konu hakkında lütfen bilgisi olan arkadaş yardım etsin.
yada internetten bir kaynak göstermenizde çok yararlı olur.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadaşım XLPE kablolar bünyesinsde barindirdiği Cross-link özellikli pvc iletken ile yari iletken İZOLASYON ve ekran sayesinde klasik NYY kablolara göre cok daha özelliklidir.Şöyle ki;
birincisi sicakliıktan bağimsiz olarak cok kararlıdır yani özellikleri fazla değişmez sicaklıklar,
esnekliğini çok düşük sicaklıklarda bile kaybetmez.
Kimyasallara karşı cok dayanıklıdır.
Su emmez
dielektrik kayiplari cok düsük akım taşıma kapasiteleri ve kısa devre dayanımları çok yüksek kablolardir.
Bu kabloyu süper kılan şey sanirim Cross-link ve kablo yapisidir.
 
Plastik teknolojisinin gelismesiyle birlikte 1968 lerde PVC bazli yalitkanlara alternatif olarak ilk XLPE yalitkanli kablolar uretilmeye baslandi...Enerji kayiplari acisindan,daha guclu,daha koruyucu bir yapiaya sahip..XLPE capraz bagli poli etilen manasinda...OG Kablolarindaki yari iletken, kablonun tasidigi yuksek gerilimin cevredeki zayif akim sistemlerini etkilememesi icin, ekranlamanin ise ( bir nevi topraklama ) cevredeki diger iletkenlerle yanlis iliskiye girmemesi icin ( mesela kondansator etkisi vs) alinmis bir onlem...bildiklerim bunlar,yanlis degilse...
 
Trafo merkezlerinde şehir şebekesi ring beslemesi olan fiderlerde bir arıza oluşuyor. Kapalı devre ring kuramıyoruz. Bu güne kadar 27yıllık bir işletmeciliğim sırasında başıma gelmeyen bir durum. Xlpe kablo ile kapalı devre ring oluşturduğumuz zaman Trafo merkezinde bulunan trafonun nötr direnci ısınıyor ve nötr direnci yanıyor. Böyle bir arıza ile karşılaşan arkadaşlardan ricam bize yardımcı olabilirmisiniz. Ayrıca arıza neden olabilir.
Teşekkür ederim.
 
husnahasan
kablolarının biryerinde toprak kaçağı var. faz toprak arası kablo üzerinden kısadevre oluyor. anladığım kadarıyla direkt temaslı bir kısa devre değil. bir atlama gibi birşey. buda trafonun yıldız noktası direnci üzerinden devresini tamamladığından direç yanıyor.
hattı kontrol etmen lazım. eğer bu mümkün değil ise geçici süre için nötr direncini iptal ederek kablonun patlak olduğu yerden daha yüksek akım geçmesini sağlayarak anlamaya çalışacaksın. yüksek akım geçisinde ya o bölgeye en yakın kesici veya şalter açacak yada kablo anlaşılır derecede zarar görecek.
iyi çalışmalar
 
Sn.husnahasan,ilginç bir konu,ringin açık olduğu yeri değiştirerek denedinizmi.Örneğin TR 75 ile TR 112 arası normalde açık ring olsun.Ringi başka iki merkez arasından açıp,75 ile 112 arasını kapattığınızda da aynı şey oluyorsa işte o zaman ilginç.
Bence açık ring çalışmada enerjisiz olan bir kablo,ring kapatıldığında enerjileniyor ve sıkıntısı fark ediliyor gibi.Hatta bu sıkıntı kablodan değilde parafudrdan geliyordur.
 
Ben de uzun yılların tecrübesine dayanarak şunları söyleyebilirim.
Öncelikle kapalı ring sisteminin işletmecilik açısından mahsurları vardır.
Neden mi? Örneğin ring sistemi içindeki herhangi bir arıza oluştuğu taktirde, bu ringi besleyen her iki kesici de açacak ve bu ring üzerindeki çok sayıdaki trafo enerjisiz kalacaktır. Bu ringi ayrı ayrı beslediğiniz taktirde hiç olmaz sa yarısı enerjisiz kalmaz.
Yıldız nötür direncindeki ısınmaya gelince; yukarıda anlatıldığı gibi ring üzerindeki herhangi bir faz-toprak arızasından oluşabilir. Bu arıza, fiderin toprak rölesini açtıramayacak kadar küçük olabilir. Bunu anlamanın yolu, fiderlerin başındaki sekonder röleleri kontrol etmekle anlaşılabilir. Fiderler tam yükte iken; o fidere ait rölelerin girişindeki, (akım trafolarından gelen sekonder kablolardan) A-B-C fazlarını bir pensampermetre ile ölçünüz. Daha sonra pensampermetreyi yine rölenin girişindeki yıldız nötür kablosuna takınız. A-B-C fazlarından akım geçerken, nötür kablosundan herhangi bir akım geçmemesi gerekir. Ancak bunu tespit etmek için hassas bir pensampermetre kullanmalısın. Örneğin 0-2 Amper aralığındaki bir skalası olmalı. Şayet nötür kablosundan bir akım geçiyorsa (Örneğin 0,4 -0,3 A gibi) bu değer şebekedeki bir arızanın olduğuna işarettir. Çünkü sistem daima dengelidir. Ancak, sizin beslediğiniz OG sistemde çok büyük bir dengesizlik var ise, bu taktirde de yıldız nötür kablosundan bir miktar akım geçecek ve nötür direncini ısıtacaktır. Bunu da röleye giren A-B-C fazlarını ölçerek sınayabilirsin. Diğer bir konu da; yıldız nötür noktasından 0,4 Amper geçmesine rağmen röle kesiciyi açtırmıyorsa, toprak rölesinin Iç açma akım ayarı büyük tutulmuştur. Bu değeri küçülttüğünüz taktirde röle kesiciyi açtırarak arıza ihbarı alacaksınız. Diğer bir konu da XLPE kabloların nötür iletkenlerinin bağlandığı topraklamaları kontrol edin gevşekse sıkın.
 
nötr direnç sorunlu olabilir...koruma rölesi toprak akım değeri nötr direncinin taşıyacağı sınırın üzerinde olabilir.
 
çok güzel bir açıklama yapmıssınız teşekürler ...yani tam bir teknik açıklama... emeyinize sağlık...
 
merhaba arkadaşlar orta gerilim kabloları konusunda bir sorum var.

kablolarda bulunan yarı iletken tabakanın, kablo çevresindeki ekran diye tabir edilen kısmın ve de bu kabloların çevreye yaydığı manyetik alan konusunda açıklayıcı bilgiler verebilirseniz çok sevinirim.

_________________________

arkadaşlar bu konu hakkında lütfen bilgisi olan arkadaş yardım etsin.
yada internetten bir kaynak göstermenizde çok yararlı olur.


Transpozisyon (cross-bonding)
Kaynak emodan verdiğim linke tıkladığınızda kaynak direk bilgisayarınıza iniyor

www.emo.org.tr/ekler/be6adae5ae0e157_ek.doc
 

Forum istatistikleri

Konular
130,072
Mesajlar
932,789
Kullanıcılar
453,068
Son üye
Mustafa6173

Yeni konular

Geri
Üst