Yüksek akım sonrası arıza! Lütfen fikirlerinize ihtiyacımız var

yıldırımın yıkıcı etkisi prize kadar geldiyse kolları açıp gelme demenin bi faydası olmaz fakat benim merak ettiğim bahsettiğiniz korumalı prizler bozulurken alıcılar da zarar görüyor mu?
Benim merak ettiğim hususta bu. Bu nedenle varistörün anlık olarak kaç Amper akıma dayanabildiğini merak ediyorum.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
konu hakkında çok bilgim yok fakat basit mantıkla düşündüğümde korumanın çok detay gerektirdiğini anlayabiliyorum. yıldırımın büyüklüğü yanında Şebeke, telefon hattı, koaksiyel kablo veya binadan mı giriş yaptığı da önemli. boş bıraktığın her yer doğal olarak güvenlik açığı oluşturuyor.
 
Benim merak ettiğim hususta bu. Bu nedenle varistörün anlık olarak kaç Amper akıma dayanabildiğini merak ediyorum.
Akımdan ziyade kaç nano saniyede kısa devreye düşüyor ve bağlı otomat kaç saniyede açıyor? Yoksa mevzu bahsi akım ya da gerilim bomba etkisi yapacak güçtedir! Önemli olan Parafudr'ü de varistörü de gözden çıkartsak bile gerideki tesisatı ve cihazları, darbeyi toprağa yönlendirerek ya da önünü keserek sağ salimen sabaha çıkartmaktır.;)
 
Akımdan ziyade kaç nano saniyede kısa devreye düşüyor ve bağlı otomat kaç saniyede açıyor? Yoksa mevzu bahsi akım ya da gerilim bomba etkisi yapacak güçtedir! Önemli olan parafudr'ü de varistörü de gözden çıkartsak bile gerideki tesisatı ve cihazları, darbeyi toprağa yönlendirerek ya da önünü keserek sağ salimen sabaha çıkartmaktır.;)
O zaman özellikle şu gerilim korumalı prizlerde, prizden hemen önceki sigorta önemli (kendi içinde sigorta yoksa). Bu durumda priz tesisatında C tipi sigorta varsa da riskli olabilir B tipine göre manyetik açtırıcı daha tembel karakteristikli olduğu için.

Ben evdeki elektronik eşyalara ayrı sigorta (kartuş tipi) bağlamıştım cihaza göre 1-2 Amperlik. Daha sonra bu gerilim korumalı prizlerden aldım onu da uzatma kablosunun başına takmıştım yani sonradan eklediğim sigortadan önceydi. Bu konuyu inceledikten sonra gerilim korumalı prizi düşük akımlı sigortadan sonra, cihazdan hemen önce olacak şekilde bağladım. Böylece aşırı bir gerilim gelmesi durumunda korumalı prizin içindeki koruma elemanları önceki 1-2 Amperlik kartuş sigortayı attırır hem cihazlarımı (tv vs) hem de korumalı prizi korurum düşüncesindeyim. Kısaca beklentim VDR' ı patlatmadan sigortanın açması. O yüzden anlık kaç Amper taşır diye merak ettim.

Belki de en iyisi bunu deneysel olarak incelemektir.
 
Belki de B, C ve D, hızlı, kartuş tipi aynı değerde sigortaların kısa devrede açma grafikleri vardır. Bahsettiğiniz şekilde her bir cihaz için ek koruma önlemi alınmış olur. Yinede sayaç önüne parafudr yıldırım darbesi için çok daha faydalı olacaktır.
 
Siğortalı fiş ve priz yabancı ülkede var .

Fiş ve priz bizde niye yok .
Olsada bizler almayız .
Tamiri (siğorta değişimini kim yapacak ) ve ( siğorta bedeli )

Örnek fiş .

wired-plug.jpg
 
Aslında birçok cihazda bu tür sigortalar zaten mevcuttur. Ek bir katman gereksiz olabilir. Ama gerilim koruyucuda var mı bilmiyorum, içini açmiş değilim, yoksa, onun girişine konursa faydalı olur kanaatindeyim.
 
O aletin devresine 10 amper otomatik sigorta öneriliyor.Ben,çok mantıklı bulmadığım için,ilgililerini / yetkililerini uyarmaya çalıştım.Ancak,vatfayda.:DStatik kontaktörlerin devresine konması şart koşuluyor.İlk atmadan sonra ! koruma,Allah'a emanet ! 1000-1600-2500 kva trafo ADP sinde 10kA B tipi ! sigorta?
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_2024-10-23-21-18-17-34_f541918c7893c52dbd1ee5d319333948.jpg
    Screenshot_2024-10-23-21-18-17-34_f541918c7893c52dbd1ee5d319333948.jpg
    108.9 KB · Görüntüleme: 6
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,612
Mesajlar
928,495
Kullanıcılar
452,274
Son üye
acqustic

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst