‘Uluslararası İyonlaştırmayıcı Işınımdan Korunma Komitesi’nin (’International Comission on Non-Ionizing Radiation Protection, ICNIRP’) statik manyetik alanlar için önerisi, sürekli maruz kalma halinde, 24 saatlik ortalamanın 20 miliTesla’yı (mT) aşmaması yönünde. Statik
Elektrik alanı içinse, İngiltere’de ’Ulusal Radyasyon Komitesi’nin önerdiği üst sınır 25kV/m.
İlgilendiğiniz evin durumunu, kablolara uzaklığı, belirttiğiniz gibi d=20 metre olarak alıp, bu sınırlar çerçevesinde değerlendirelim.
Üzerinden I kadar akım geçen bir iletken telin d mesafesinde yol açtığı manyetik alan şiddeti, Amper Yasası’ndan, 2πdB=μ0I veya B=μ0I/2πd olarak hesaplanabilir. Burada;
μ0, boşluğun manyetik geçirgenliği olup, 4πx10-7 T.m/A değerine sahiptir. Dolayısıyla, evin konumundaki B değerinin 20mT’yı aşması için; B=μ0 I/2πd>20mT veya I>2πdB/μ0 olması gerekir. Yani I>2πx20mx20x10-3 T/(4πx10-7T.m/A)=2x106 A olması gerekir. Halbuki, yerleşim merkezleri içerisinde güç dağıtan ‘alçak gerilim’ ve enerji iletim hatları, milyon amper düzeyinde akım taşıyamazlar.
Elektrik alanına gelince, kablodaki gerilimi V ile gösterelim. Evdeki insanın, yerle temas halinde olduğundan gerilimi 0 olacağından, kablo ile arasındaki gerilim farkı ΔV=V-0=V kadar olur. Ki bu durumda, aradaki elektrik alanının en büyük şiddeti, E=ΔV/d=V/d kadardır. Bu değerin 25 kV’u aşması için, V/d>25kV veya V>20x25kV=500kV olması gerekir. Halbuki Türkiye’de, bırakınız yerleşim merkezlerindeki alçak gerilim taşıyan dağıtım hatlarını, şehirlerarası güç dağıtımında kullanılan yüksek gerilim hatları dahi bu düzeyde gerilim taşımamaktadır. Halen kullanılan en yüksek gerilim 380 kV’tur.
Bu durumda yukarıdaki hesaplardan çıkan sonuç; hem manyetik alanın hemde elektrik alanın değerlerinin başta belirtilen sınır değerleri aşmadığıdır.