Yangınlar neden çıkyor.

gönüllüleri neden mi almıyorlar? kendi aciziyetleri gün ışığına çıkıyor, adamlar ayaklı gazete sosyal medyada hemen yayınlıyorlar. hiç o videoları izleyen oldu mu acaba? insanlar bağırıyor ağlıyor uçak diye, helikopter diye ama ne gelen var ne de giden. o orman işçisine itfaiye erine su götürüyor yemek götürüyor. beraber hortum tutuyor, lojistik destek sağlıyor. gönüllüler yasak çünkü foya ortaya çıkıyor. tasarrufla olmayan itibar beş paralık oldu. ormanda yanan o canlar gibi cayır cayır yanın sorumlu olanlar.

Ağalar beyler...

Şu gönüllü meselesine dair bir kaç şey yazayım. Malum niktende anlaşılacağı üzere işimiz "Arama ve Kurtarma".

Bu gönüllü meselesinde şöyle bir durum var. Yaşamayanın bilemeyeceği ve hızını asla tahmin edemeyeceği iki afet vardır bir sel diğeri orman yangını. Sel eğer su yolu üzerinde iseniz ortada hiç bir şey yok iken o kadar hızlı size ulaşır ki gördüğünüzde geç kaldınız demektir.

Bu durum orman yangını içinde geçerli. Orman yangını yapısı itibarı ile kestirilemez bir afet. Gerek rüzgarın ani yön değişimi gerek yangının atlaması gerek aşırı sıcak gerekse duman v.s durumlardan orman yangınına herkes müdahale edemez. Eğer bilmeden ve gerekli eğitim/ekipmana sahip olmadan yangına dalarsanız hayatınız büyük riske girer ve ekiplerin ellerindeki işi bırakıp sizi kurtarmaya çalışması bu sefer ilk sıraya yerleşir.

Büyük çaplı orman yangınları bu konuda o kadar tehlikelidir ki yılların tecrübeleri bile bir anda alev ortasında kalabiliyor, dumandan etkilenebiliyor.

Sahaya gitmediğim için durum nedir bilmiyorum ama gönüllüyüm diye her önüne gelenin orman yangınına müdahalesini engellemek ,yangının içine girmelerini engellemek doğru bir karardır. Bu işin cidden şakası yok. Bana kalırsa bu tür gönüllü vatandaşlarını soğutma aşamasında tam denetimle kullanmak lazım ama onun haricinde ne kadar iyi niyetli olursa olsun sahaya sokmak tehlikeli.

Birde buna ek olarak tam koordinasyon olmayıp her isteyenin afet /yangın sahasına girdiği yerde kopukluk yüzünden bir uçağın yada helikopterin bıraktığı suya maruz kalabilirsiniz ki bunun sonu en iyi ihtimal ile sakatlıkla biter.

üstadım, gönüllülerin bi kaç yerde profesyonellerin komutlarına uymadığı kendi başlarına hareket ettiğine dair haberler okumuştum. muhtemelen bunun da etkisi var.

Sayın @kocamanusta

Türk Milleti bu tip konularda iyi niyetli ve gayet fedakardır lakin bizim problemimiz bilgi sahibi olmadığımız işlere fütursuzca bulaşmak. Şu anda bile araba kazası olsun herkes içerideki yaralıyı çıkarmaya koşar ama usul ve ilk yardım bilinmediği için yaralı patates çuvalı muamelesi görür ve nihayetinde felçten iç kanamaya kadar bir sürü hasara maruz kalır.

Bu gönüllü meselesi de biraz böyle. İnsanlar iyi niyetli ama çoğu ne yaptığının ,neye maruz kalabileceğinin farkında değil buda daha büyük risklere yol açıyor.

Burada asıl iş devlete düşüyor. Merkezi bir koordinasyonla gönüllüler zapturapt altına alınıp sevk ve idareleri kriz merkezinden yapılabilirdi.Bu kolay iş değil ona katılırım ama nihayetinde sen devletsin.

Benim gördüğüm Orman bakanlığı sıfır hazırlıkla yakalandı bu olaya. ne kiriz yönetimi, ne sevk ve idare ne lojistik nede koordinasyona dair hiç bir planları yok,Kendilerinin olmadığı gibi, bu konuda (kriz yönetimi-koordinasyon) uzman olan ne AFAD'tan nede TSK'dan yardım istendi. iş işten geçince ancak taşlar yerine oturmaya başladı ama bu seferde giden onlarca dekar orman ve yanan bir sürü can (insan-Hayvan) oldu.

Bilim adamları bas bas bağırıyor hava sıcaklıkları daha da beter olacak diye...Eğer Orman bakanlığı (ve dahi devlet) adam gibi planlama ve tatbikat yapmadan devam ederse bunlar daha iyi günlerimiz.

Vatandaşı düşünenlerin asgari ücreti açlık sınırının altında tespit etmesini de açıklayın. 5 sene önce çalışırken aldığım maaşı bugün aynı miktarda emekli maaşı olarak alışımı da açıklayın.
Her şeye inanabilirim de vatandaşı düşündüklerine inanmam.

hoşuma gitti
"Bundan sonraki ekim dikimlerde yangın kontrol şeritlerimiz daha geniş olacak."

ama bunu "İki 40 tonluk OGM'nin kullanmış olduğu uçak hazırlanmış olup ilgili ülke (Yunanistan) Dışişleri Bakanlığından işlemleri tamamlanması halinde yola çıkacak. " asla tavsip etmiyorum hatta iha siha diha bilmem ne kadar savunma ve saldırı silahlarını da hibe edelim adamlar bizi bulsa bir karış suda bogacaklar bizim idarecilerimiz tarih kitabının yanından geçmemiş

kusuruma bakmayın ustalarım, giritli damarım fena kabarıyor, aklımdan geçenleri ve bilip görüp öğrendiklerimi zaten hepiniz biliyorsunuz. görmezden bilmemezlikten gelenlere hayırlı işler dilerim. yazmayacağım, konuşmayacağım. eğer dökülürsem çok kişiye(lere) hakaret etmiş olacağım. organizasyondan bahsederken. bodrum belediyesi neden bu kadar iyi organize oldu acaba. yoksa belediye başkanı asker emeklisi de ondan mı acaba? peki bu baştakiler hiç mi felaket senaryosu oyunu oynamıyorlar? pudra şekeri ile uçmak varken neden oyun oynasınlar ki. hani bu danışman denen yalakalar ne işe yarıyor? bu danışman gerçek mi? yoksa bildiklerini söylememesi için al şu maaşı makamı sus parası mı? daha neler neler var. bu arada beni yangın alanına neden mi götürmediler. üzerimde yazmıyor ama hepsi biliyor hiç kimse yanıma ateşle yaklaşmıyor.

Kızgınlığım o kanunları çıkarana.

Kalkıp birde o is büyük sehir belediyesinin görevi denmez mi? Yav biz Antalya da Mugla da göz göre göre yandık bittik. Canlarımız gitti köylerimiz gitti ağaçlarımız ciğerlerimiz yandi. Günlerce üzerimize küller yağdı. Kar değil kül. Demekki belediyenin yetki alanı yansa oturup izliyorlar. Ohh ne güzel yanıyor diye. Gönülleri içleri o kadar rahat ki cunku orası belediyenin görev alanı bunu tv ye çıkıp o kadar rahat soyleyebiliyorlar.

Az vicdan vicdan. Başka bir şey istemiyorum.

Son düzenleme:
Bizim Türkler kadar balık hafızalı bir millet yok . yangınlarla,heyelanlarla , su baskınlarıyla , emvayi, çeşit afetlerle boguşur , savaşır .üstesinden gelir
ama asla ders alacak kadar hafızasında olayları barındıramaz ,
bunun suçlusu kim neden böyle oldu birdaha yaşamamak için nasıl önlem alalım diyeni hiç duymadım.
yılbaşı , bayram tatillerinde bize açıkça düşmanlık besleyen ülkelere tatile gider onlara turizm katkısı saglar.
ülke içinde yapılmış olan ürünleri almaz ille yabancı şirketleri zenginleştirmeyi tercih eder.
Dere yataklarını ıslah etmekle ugraşmayın siz yalnızca dere yataklarına bentler gibi evler dikmeyin su her zaman yolunu bulur.
izmir yamanlar deresi su baskınını
istanbul depremini yaşadım
aradan 30 yıl geçmiş halen benzerlerini yaşıyoruz.
off yine efkarlandım işte.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,336
Kullanıcılar
453,627
Son üye
2CE

Yeni konular

Geri