Mekanik Zeka

cncarastirma

Usta Üye
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
931
Puanları
166
Yaş
44
Selamun Aleyküm

Yapay zeka, yapay sinir ağları gibi güncel olarak çokça duyulabilen zeka uygulamaları ile ilgili konuşmak için yazmaktayım.

Direk olarak zekanın işin içeriğine girmesi ile işlevleri kalitesi belirlenen bu sistemlerde, elektronik, mekanik ve daha başka kontrol mekanizmaları bulunmakta. Bu tip sistemlerde konuşulabilen birçok mantık yönü var.


Elektronik ve mekaniğin hesap ve mantıktaki temel beraberliğini, benzer zekasal uygulamalarını düşünürsek mekanikteki birçok ekipmanın elektronikte taklit edilmesini elektronik çözülen birçok probleme mekanik çözümler de sunulmasını şaşılır bulmayız. Elektroniğin nanoteknoloji ile yakaladığı boyutsal minyatürlük mekanikte yakalanmış değil. Bu konuda birçok geliştirme hareketleri de bulunmakta. Elektroniğin küçük ve ucuz olarak çözdüğü bir soruna neden mekanikte çözüm aransın?

Mekanik ve elektroniğin temel köklerinin yanında uygulamada birçok farklı özellikler içermekteler. Mesela mekanikte kuvvet aktarım sistemi kullanılabilirken bu elektronikte mevzu değil. Gücün kontrolü içinde aynı durum.

Zeka kapıları, sistematik ve otomatik birçok zekasal uygulamanın yanında zamanlama kontrolünde de elektronik; elektronik malzemeleri gecikmeleri ile alakalı. Mekanikte kuvvet ve yer değiştirme kontrolleri olabildiğinden eleman gecikmesi ekarte edilebilmekte.

Daha sayılabilen birçok tamamlayıcı veya alternatif sunan içerikleri ile gerek kontrol edilen nicelik için gerek ucuzluk veya uzun ömür için gerek yüksek sıcaklık gibi ağır koşullar için bu sistemler birbirinin yerine uygulanabilir. Bu tip benzer mekanizmaların, zeka algoritmalarının, küçük sistemlerin ele alınıp elektronik ve mekanik olarak imalatlarının konuşulmasında faydalar olduğunu düşünüyorum. Bu konu ilginç bir makale gibi de , sanayiye çözüm sunan bir yol olarak da düşünülebilir.

Hesap makinasının iç mekanizmasından alelade bahsetmek istedim.


Bu linkleri incelemiş değilim :
Antikythera | Onur'un Kişisel Şeysi

Mekanik zamanlayıcıları, kol saatlerini,bahsettiğimiz hesap makinelerini düşünerek;
Sizlerin değerli fikirleri ile belirli bir mekanizma üzerinde yoğunlaşıp uygulanmasını tartışabiliriz. Mekanik olması yönünden mecburiyetimiz yok; tabi onun için ayrı başlık da açılabilir.
Hayırlı günler dilerim.
 
Ben elektroniği mekaniğin minyatür haline benzetiyorum nacizane bilmem doğrumu, insanın beynine elektronik kol bacak vs. gibi organlarada mekanik diye bir benzetme yaptım :) saygılar..
 
Hayırlı akşamlar Sayın Eypde ve diğer arkadaşlar

Temel olarak zekadan faydalanan ilimler olduklarından, insan zekasının gidiş yolları olarak farklı kulvarlarda benzer adımların bıraktığı izler gibi birok benzerlikleri bulunmakta.

Aslında benzerlik diye ifade ediyoruz ama bu benzerlik dahi bilimsel bir izaha tabi olmakta ve "benzeşim" başlığıyla bir kısım formüllerle, ölçeklerle ifade edilir hale sahip durumda.

Akademik bilgilerin makine kısmında, elektronikteki direnç, kondansatör, bobinin ; damper(sönümleyici), kütle, yay olarak karşılıkları bulunmakta. Makine; uygulama yönünden daha eski vb olsa da elektronik ile zekasal yol kaynağıdan dolayı makina ve elektronik olarak iki temel mühendislik durumundalar. Tabi mühendislik uygulamaları zekasal olarak sabit değildir ve popülerlik yönünden önde olan elektroniktir.
Bu bahsettiğim mekanik elektronik karşılık arzeden nicelikler için birimleri kaldıran birim çarpanlarına sahip ölçekler bulunmakta. Elektronikteki paralelin seri , serinin paralel alındığı bir dönüşüm devre oluşturma usülü bulunmakta.
Bu konulardaki konuşmalar ile belki ilk olarak Benzeşimi ifade eden bazı örnekler sunmamız gerekir.
Hayırlı akşamlar.
 
Makinalarda elektronik cihazlarda vesayrede zeka olmaz. İnanmayan versin o cihazların eline IQ testinide ölçsün zekasını.
Makinalarda zeka denilen şey, gerçekte zekası olan birinin ona hareket şekli vermesidir. Programlanmış cihaz ile kendi başına düşünebilen insan aynı şey değildir. Makineler ile nasıl bir felsefe muhabbeti yapılabilinirki.
 
Sayın Kabiliyet

Yazdıklarımda makinalarda, elektronik cihazlarda zeka vardır veya benzeri bir yazı mı var acaba?? Mana olarak ifade etmek istediklerimiz var. Yoksa reddedilemeyen noktalarda; kafa yorup, geliştirmekten, ilerletmekten zarar geldiğini mi düşünüyorsunuz?

Zeka isim olarak vücutta biyolojik bir oran olarak duyduğumuz vaki ama; güncel olarak hız ve derinlik bakımından düşünbilme ile alakalandırabildiğimiz bir nicelik. İnsana ait bir özellik hayvanlarda(canlı) bile olmazken, biz bu tip özellikleri materyallere atfetmiyoruz.Yoksa ki insanın yaptığı bir zekadan bahsedilse bunun insandan üstün olması mevzu olamaz. İnsanın birçok imkanı kullanarak yapmasından kendi yaratılışı her daim üstündür; az bir enerji içeren kuru ekmek lokması ile dahi yaşamını devam ettirip ne düşünceler geliştirebileceği açıktır.

Düşünme iile alakalandırdığımız hiçbirşeyin düşük mertebede olduğunu düşünmüyoruz; "Düşünüyorum öyle ise varım" sözündeki gibi varlık düşünceye nasıl atfedilemezse, düşünemeyenler de var ise; Düşünmek de basitliğe atfedilemez.

Bu konularda anlam yönünden hatalar olabilse de bunlar düzeltilebilir. Mühim olan gerekli bazı işeri ele almak. Sizler de fikir verebilirsiniz. Mekanik, elektronik benzeşimin ele alınmasının ardından, bir hesap makinesinin burada incelenmesinin zararı olmaz diye düşünüyorum. Veya farklı bir mekanik mantık da düşünülebilir.

Hayırlı günler dilerim.
 
cncarastirma elektronik programlama eğitimi almış olsaydınız ilk olarak işlemcilerde zeka olmadığını öğrenmiş olurdunuz.
Birşeylerin ismi ile oynayarak ilgi çektirmek güzel bişey değildir, güzel olanı yalnış bilinenlerin doğrusunu söylemektir.
Ayrıca forumda çok uzun yazılar yazıyorsunuz, marifet uzun yazmak değil kısa ve öz yazmaktır.
 
Sayın Kabiliyet
Bilimsel bir konuyu kişiliksel bir problem haline dönüştürmek sizin anlayışınızda bilimsel bir yol mudur? Bu anlayış dahil almış olmam gereken her eğitimi verebilirsiniz. Çünkü ilim nerede olsa almak gerekir.

Size hangi yazımda "makinalarda ve elektronik cihazlarda zeka vardır" diye birşey var diye sormuştum?? İşlemciler dediğiniz cihazlar baştan aşşağı zeka algoritmalarının bir ürünüdür ve seri üretim ile olan imalatları veya sebep sonucu hakkında bilgi sahibi olunması, hakkıyla bu konuda uzmanlık sağlamaz. Zayıf akıllı biri birçok eğitim alabilir ama o işin zeka boyutunu iade edemeyebilir.

Hiçbirşeyle oynanmamış olmasına rağmen bir oyundan bahsetmişsiniz. Yapay zeka vb birçok anlatımı, birkaç şeyi birleştirilerek yapılan "yarattık" söylenimini daha önce duymadınız mı bilemiyorum. Bu tip konuşsalar da düşmanlık dugusundan uzak olmak lazım. Zekanın hakkı ile ifade edilmesi konusunda hata yapmışsak düzelmememizin hiçbir sebebi yok.

Uzun diye bahsettiğiniz yazıları okumak zorunda değilsiniz. Ancak eğitimden bahsederek "uzun yazı" yı eleştirmek yanlış bir bağlama değil mi? Bazı eleştiriler iç alemde kalan aşamama vb duyguların veryansını olur. Yoksa ki kümülatiflik temel bilimlerin özelliğidir.

Bahsettiğimiz konu olumsuz sabitlemelerden gayet uzak elzem bir bilim meselesidir. Bilimin içerisinde kullanılmasını umut ettiğimiz zeka da birçok arkadaşımızda olduğundan burada iletişime açık bir halde konuşmak istedik. Ama nasip olursa hak ettiği seviyeye inşAllah(c.c.) iade olunur.

Siz de dilediğiniz gibi eleştirilerinizi ve tekziplerinizi sunabilirsiniz.
 
Amacım bilgilerin doğru bir şekile paylaşılması.
Neyse kişisel olarak yazmış olmayayım.
İlk bilgisayarlar askeriyede şifre çözmek amaçlı mekanik çalışan cihazlarmış.
Daha sonra röleli elektriksel hale dönüştürülmüş. Daha sonrada elektroniksel hale dönüştürülmüş.
Elektrik akışı (elektron akışı) yapısal olarak çok küçük oldukları için daha kullanışlıdır.
Elektron akışından daha iyi olan foton hareketi var. Yani sistemlerin artık ışık ile çalışması çok daha verimli olacaktır.
Işık ile çalışan işlemcilerin üretimine başlanılıyor. İnternet haberleşmesinde zaten kullanılıyor.
Fizik araştırmalarında belkide ışıktan daha verimli atom altı parçacıklar bulunacak. CERN çarpıştırıcısında belkide bulunmuştur ancak bilgi yetersizliğinden dolayı emin olunmadığı için duyurulmuyor.
İşlemciler insan beyni ile karşılaştırılıyor. İşlemcilerdeki transistör sayısı insan beynindeki nöron sayısını geçince daha zeki olacaklarmış.
Aslında insanların başka yapılarla karşılaştırılması veya benzetilmesi hiçte güzel bişey değil.
Benim anlatmak istediğim şeyler şimdiye kada anlaşılmıştır zaten çokta uzatmaya gerek yok, iyi çalışmalar dilerim.
 
En ufak bir "yanlış" ın menfaat olarak fayda sağlayamadığını düşünerek, gerekli konuşmaları ve iletişimleri uzatma olarak görmeyerek;hoş temenninize teşekkür ederim.

Bahsettiğiniz ışığın sistemlerde bir değişken olabilmesi başlı başına bilimsel ufuklar açabilir. Dalga veya parçacık modelinden daha seçim bile yapılamadığı(bildiğim kadarıyla) durumda; konuşulup geliştirilmesi çok faydalı olur.

İnsanla herhangiyi kıyaslamayı düşünmek için zaten bu aygıtların insan kontrolünün dışına çıkmasını beklemek gerekir.

Güze bir entelijansıyanın kurulması, bu konuda en azından fevkalade konuşmaların yapılması en azından ortak fikir oluşturulan bir ortamı sağlayacaktır.

Bilgisayar gibi teknolojik aletlerin geliştirilmesi için ilkin birilerinin çok basit bir çıkış olduğunu düşündüğü temel yapılarının incelenmesi gerekir. Mekanik bir hesap makinesi temel ve kısa olarak mekanik bir uygulama anlamında konuşulabilir diye yazmıştım. Tabi elinde bulunduran birisi; bir facit i söküp buralarda resimleriyle, anlatımlarıyla bizleri aydınlatabilir. Yoksa aydınlık diye güneşe yerleşecek halimiz yok.

Bunların yanında ışığın da konu olarak incelenmesi mekanik uuygulamaların yanında ayrı bir kulvar oluşturur.
 
Selamun Aleyküm

Çok değerli KontrolKalemi üyeleri bahsettiğimiz "Benzeşim" kuramlarından acizane bahsetmek üzere yazmaktayım.Bu konudaki uzman arkadaşlarımız fevkalade bilgileri düzeltebilir, detaylı geniş bilgiler verebilir, ufkumuzu açıp bize yol gösterebilir.

Bu konu çok daha akademik bilgi ve yönergelerle açığa kavuşturulur inşAllah(c.c.).

Benzeşim; mekanik ve elektroniğin çıkışının kaynağının temel zeka olması ve mühendislik tanımıyla; zeka ve imkanların insana faydalı kullanımı olması özelliğiyle aralarında oluşmuş benzer sistem uygulamalarıdır. Mekanik bir sistemin davranışı incelenmesi için; benzer elektronik devresi kurulup üzerinde ölçümler yapılabilir. Mekanikteki kuvvet elektronikteki akım ile; mekanik hız da elektronik gerilim ile benzetilmiştir.

Bu benzetme nicelikleri birbirine birimsel çevrimi de içeren dönüşüm faktörleri ile çevrilir.

Kuvvet=Akım*ki(akım faktörü)......... , Hız=Gerilim*kv(gerilim faktörü)

Elektrik devrelerinde çokça duyulan paralel ve seri empedans hesaplama yöntemi mekanikte de elektroniğe göre paralelin seri, serinin paralel olarak kabulüyle hesaplanır. Mekanikte kuvvet ve yer değiştirme arasında çarpan olan empedans; yine paralel devrelerde 1/ olarak toplam, serilerde ise aritmetik toplam olarak anlaşılır.

Kapasitans=Kütle....... , Endüktans=Yay ......... , Direnç=Sönümleyici(damper((dempır)))

Dempır diye ifade edilen hidrolik bir silidirin pistonunun delik olanıdır. Araba süspansiyonlarının yay harici olan elemanıdır.

Mekanikte yanyana eklenmiş yani kuvvetin yer değiştirme etkisi tüm elemanlara aynı etkirse bunlar seridir. Elemanlar uc uca eklenmiş ve kuvvetin yer değiştirme etkisi değil; bizzat kuvvet etkirse bunlar paraleldir. Paralelde bütün elemanların üzerindeki kuvvet aynı ve aldıkları giriş kuvveti kadardır. Yer değiştirmeleri toplamı da giriş yer değiştirmesi kadardır (Bunların farklı durumlarda değişik açıklamaları olabilir). Seride ise tüm elemanların yer değişirmesi aynıdır ve tüm elemanlara etkiyen toplam kuvvet giriş kuvvetine eşittir.

Seri bağlamada ;.............................................. , Paralel Bağlamada;
Kuvvet= (M*D*D +B*D+K)*x(yerdeğiştirme) ... , Kuvvet=1/[1/(M*D*D) + 1/(B*D) + 1/K]*x(yerdeğiştirme)

M kütle, B sönümleme katsayısı, K yay sabiti olmakta ve D harfi türevi göstermektedir. Çift türev ve tek türev yer değiştirme ile alakalı işlemdir. Zamana göre yer değiştirme türevi hızı; ikinci türevi ivmeyi verir. Neden kütlede çift türev olduğu anlaşılacaktır sanırım.


Benzeşim devrelerinde zaman ölçeği a nın da Tau/t olduğunu ifade edip, akım gerilim katsayıları ile ifade edilen k yı ki/kv olarak yazıp elektronik mekanik eleman denklemlerini;

Kapasitans(C)=Kütle(m)*a/k ; Direnç(R)=k/B(sönümlemekatsayısı); Endüktans(L)=a*k/YayKatsyısı(K)

Yamış durumdayız. ProfDr.İbrahim Deniz Akçalı'nın Otomatik Kontrol kitabından formüller alınmış olup, evrensel olduklarını izah diyoruz
Bir arkadaşımızın veya arkadaşlarımızın da elektronik devrelerin empedans hesabını mantık yoluyla açıklamasının ardından;resimlerle benzer devre çözümlemeleri ile analiz yapıp gerçek birkaç örnekle benzeşimin ifade edilmesini temenni ederim.

Hayırlı günler.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,720
Mesajlar
929,257
Kullanıcılar
452,438
Son üye
yeninesil2010

Yeni konular

Geri
Üst