Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

Simdi arasindaki ayrımı anladım sizden aldığım bilgileri arşiv haline getirip telefonda bilgisayarda sakliyorum bunuda ekleyecegim suan icin şefim flanş alternatör yapmıyorum ama olabildiğince bilgi edinmek istiyorum aslinda sormam gereken cok soru var ama sizin en musaot zamanlarinizda ve fazlada ustelemeden yavas yavas soruyorum şefim. Ama planlarima göre bu yaz icin bir flanş alternatör yapmayı planlıyorum teşekkür ederim cevap icin birde cok merak ettiğim ölçüleri nasil hesapliyoruz örnek bu demis olduğunuz 12 bobinli 16 kutuplu flans ölçüsünü neye göre buluyoruz musait oldugunuzda cebap verebilirsiniz şefim saat geç oldu fazlada sorulara bogmak istemiyorum..

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.

20140223_000619.jpg20140223_000655.jpgperendev motor peşine düştüm tekrar zıt kutuplar karşılıyor bitirip çalıştırabilirsem video yüklerim bir taraftan yaslı murç yaklaştırınca o tarafın itiş 0'a inmesi diğer tarafın itişi ortaya çıkarıyor

sağolun var olun çoktandır bu dişlileri arıyordum buldum bayrampaşada bir 2. el motorcu dükkanında sağolsun adam yardımcı oldu bulduk, ama başım döndü abi kıyamet gibi motor çeşitlerini görünce:) elimdeki 11 kw 2850 dd motoruda ona sattım.

bakalım simulasyon proğramındaki gibi çalışacakmı çok sabırsızım bakalım noolcak

Ekli dosyayı görüntüle 16024Ekli dosyayı görüntüle 16025perendev motor peşine düştüm tekrar zıt kutuplar karşılıyor bitirip çalıştırabilirsem video yüklerim bir taraftan yaslı murç yaklaştırınca o tarafın itiş 0'a inmesi diğer tarafın itişi ortaya çıkarıyor
Gözün aydın dişlileri bulmuşun, o bahsettiğin sıkıntı disklerden kaynaklı biri dvd biri cd farklı kapasite olayı :D yapmak istediğinin vidyosunu görmüştüm kolay gelsin başarılar :)

Sinan bey kolay gelsin basarilar. Benimde dort bes gundur perendev motorlar gozume takiliyor. Acaba alternatore pervane yerine kullanilabilirmi diye aklima takiliyor. Gerci miknatis bulmak konusunda sikintilar yasiyorum buna ragmen boyle bir dusunceye kapilmam enteresan ama uykularima giriyor bu dusunce :)

Emre bey kardeşim. Flanş alternatör ölçülerini nasıl buluyoruz. Ben çizimleri elle yaptığım için 1/1 ölçeğinde kağıda çiziyorum.

Senin bir önceki sayfada vermiş olduğun çizim var ya, onun gibi çiziyorum. Önce 30 cm. çapında bir daire çiziyorum. Bu daireyi 12 eşit parçaya bölüyorum. Yani 30 derece açılarla 12 ye bölüyorum. Gene o çizimdeki gibi bobinleri yerleştiriyorum. Kullanacağımız mıknatıs ölçüsü olarak 40x20x5 veya 10 olabilir. Kalınlık çok etkilemiyor. 2 bobin yanyana geldiğinde ikisinin genişliği 20 mm. olmalı. Yani bobinin bir kol genişliği 10 mm. olacak.

Bobini üçgen şekline benzetirsek merkeze yakın olan yerin iç boşluğu mıknatıs genişliği kadar yani 20 mm. olmalı. Dış tarafa bakan ölçüsü artık ne çıkarsa. Bu durumda 12 bobini böldüğümüz yerlere uygun şekilde yerleştiriyoruz. Ama bobinler yanyana, omuz omuza duracak şekilde.

Bobin kollarının uzunluğu ise mıknatıs uzunluğundan 5-6 mm. uzun olabilir. Resimde de olduğu gibi mıknatıs bobinlerin sadece yan kolların denk gelecek şekilde ayarlanmalı. Mıknatıs uzunluğu 40 mm. olduğu için bobin yan kolları da 45-46 mm. olmalı. Mıknatıstan 5-6 mm. uzun olacak.
Bobin kalınlığı ise 15-16 mm. olmalı. Polyester dökerken 18 mm.lik mdf kalıba döküyoruz.

Mıknatısların dış ucundan dış ucuna olan ölçüde mıknatıs flanşı ölçüsü olacak. Yani bobinlerin dışarıya bakan çöp kolları flanşın dışına taşacak. Ölçü bu. Haliyle flanş alternatörlerde ölçü mıknatıs sayısına ve mıknatıs ölçüsüne bağlı olarak değişir. sabit bir ölçü olmaz.

Bu yazdıklarımı o resimle karşılaştırırsanız daha iyi anlayacaksınız.

Emre bey kardeşim. Flanş alternatör ölçülerini nasıl buluyoruz. Ben çizimleri elle yaptığım için 1/1 ölçeğinde kağıda çiziyorum.

Senin bir önceki sayfada vermiş olduğun çizim var ya, onun gibi çiziyorum. Önce 30 cm. çapında bir daire çiziyorum. Bu daireyi 12 eşit parçaya bölüyorum. Yani 30 derece açılarla 12 ye bölüyorum. Gene o çizimdeki gibi bobinleri yerleştiriyorum. Kullanacağımız mıknatıs ölçüsü olarak 40x20x5 veya 10 olabilir. Kalınlık çok etkilemiyor. 2 bobin yanyana geldiğinde ikisinin genişliği 20 mm. olmalı. Yani bobinin bir kol genişliği 10 mm. olacak.

Bobini üçgen şekline benzetirsek merkeze yakın olan yerin iç boşluğu mıknatıs genişliği kadar yani 20 mm. olmalı. Dış tarafa bakan ölçüsü artık ne çıkarsa. Bu durumda 12 bobini böldüğümüz yerlere uygun şekilde yerleştiriyoruz. Ama bobinler yanyana, omuz omuza duracak şekilde.

Bobin kollarının uzunluğu ise mıknatıs uzunluğundan 5-6 mm. uzun olabilir. Resimde de olduğu gibi mıknatıs bobinlerin sadece yan kolların denk gelecek şekilde ayarlanmalı. Mıknatıs uzunluğu 40 mm. olduğu için bobin yan kolları da 45-46 mm. olmalı. Mıknatıstan 5-6 mm. uzun olacak.
Bobin kalınlığı ise 15-16 mm. olmalı. Polyester dökerken 18 mm.lik mdf kalıba döküyoruz.

Mıknatısların dış ucundan dış ucuna olan ölçüde mıknatıs flanşı ölçüsü olacak. Yani bobinlerin dışarıya bakan çöp kolları flanşın dışına taşacak. Ölçü bu. Haliyle flanş alternatörlerde ölçü mıknatıs sayısına ve mıknatıs ölçüsüne bağlı olarak değişir. sabit bir ölçü olmaz.

Bu yazdıklarımı o resimle karşılaştırırsanız daha iyi anlayacaksınız.

Sayın şefim o kadar işin gücün icersinde bana aciklama yaptığınız icin özellikle teşekkür ederim. Bir tane defter oluşturdum ve ilk yaptigimiz alternatörden tutup flanş ve hatta magnet motor ile ilgili bir sürü bilgileri özene özene yazıyorum cok guzel bir arşiv oluyor ve bunu tam anlamında bitirdigimde size bir kopyasını göndereceğim inanıyorum ki çok yararlı ve güzel olacak. Biliyorum biraz genç oldugumdan surekli sorular sürekli bir uğraş icersindeyim duramiyorum o yüzden sefim binlerce kez teşekkür ediyorum ve cok icten soyluyorum allah razı olsun..

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.

Herkese selamlar saygilar:
Benim sorum opal astraya ait bir alternatorun rotoruna neodmiyum miknatis doseyip denedim 1500 devirde 24 volt uretti ancak bildiginiz gibi bu devri direk parvane ile yakalamak olanaksiz. Bende ucgen olan bağlantı seklini yildiza cevireyim diye sokerken 1.20 lik bobonin parale sarildigini gordum .akimi arttirmaya yunelik olan bu yontemi degistirip ayni devrede paralel sarilmis bobinin uclarindan akim yonunu gozeterek seri hale getirsem ve tum devreyi yildiz baglarsam sizce daha verimli olurmu bu arada oyuk sayisi 35 miknatis yayisi 12 adet 40x20x10

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri