Yüksek güç kullanımı için kablo seçimi nasıl olmalıdır?

Znc2626

Üye
Katılım
14 Nis 2024
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
27
Arkadaşlar kolay gelsin. Termosifonun bağlı olduğu prizin sağ tarafına fiş girmiyordu. Dün yenisini aldım değiştirmeye fırsat kalmadan bugün sesler geldi ve yoğun bi koku oluştu. Şalteri kapatıp söktüm prizi durum bu.

1-Şimdi bu ana hattın uçlarını kesip tekrardan kullanabiliyim?
2- termosifonun kablosu banyodaki şaltere geldikten sonra daha ince kablo olarak çıkıyor buna sebeb bu olabilir mi?
3- ev eski olduğundan topraklama olmadığını eksiye bağlı olduğunu söyledi elektrikçi sorun olmaz dedi fakat evde olmasam yanacaktı ev. Bu kadar yanmaya şalter neden atmadı?
4- sigorta durumu bu karman çorman prizler lambalar belli değil nereye bağlı bi 3 odanın prizi tek bağlıyken diğer oda tek bağlı. Komple çöpe atıp yeni sigortalar koyup düzenlenebilir mi masraf çok olur mu? (İnik olan termosifon bağlı ayrıca prizin 1 metre uanında bi priz daha var onda da çamaşır makinesi bağlı)

Şimdiden çok teşekkür ederim. Fotoğraflar bunlar.
IMG_6065.jpeg
IMG_6066.jpeg
IMG_6067.jpeg
IMG_6068.jpeg
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Kaçak akım rölesi yok.topraklama yok.bu ikisini bir an önce yaptırman lazım.
 
Merhaba bir elektrikçi cağırın tesisiatın elden geçitsin.
Termosifon yüksek güç çeke bir alet değildir. yukarıda arkadaşın bahsetiği gibi gevşek bağlantıdan kaynaklanmıştır.
İlk önce evinize basit nötür-toprak ,faz- toprak kaçakları için bir bir kaçak akım taktırın.
NOT : Bu tür gevşek bağlantı arızalarına cözüm olmaz ama çarpılma riskinizi azaltır.

Arıza sebebi :Gevşek bağlantı ve fişi ters takmanızdır sigorta üzerinden geçmesi gereken yük nötür hattı üzerinden geçmesi sonucu olmuştur ,İlk 16 amper sigortayı baypas etmiş oluyorsunuz.

Çözüm: Prizideki yanan kabloları boat noktasından değiştirin ileride tekrar sorunu cıkraçaktır.Taşıya bileçeğinden fazla akım cektiği için. bakırın belirli kısımı kesilmesi lazım kesilince kablo kısa geleçektir direk kabloyu yenileyin.
Prize fiş ile bağlantı yapmayın priz kullanılmıyorsa iptal edin direk termosifona enerji gitsin, kullanılıyorsa Prizin arkasından enerji alın tek damar kablo ile 16 amper sigortaya gireçek şeklide bağlantı yapın.
 
Kaçak akım yok evde faz sarı kabloya verilmiş diğer ikisi nötr ve toprak. Geçici olarak bağlantı yapıp çalıştırdım ve fazla diğer kablo birbirine temas ettiğinde iki kablo da da elektrik mevcuttu ve şalter atmadı. Priz kullanılırken temas olsa Allah korusun gene sıkıntı çıkıcak. Ev eski 2 adet elektrikçi çağırdım toprak var dendi fakat sigorta kutusundan topraklar bir yere bağlı. Fakat aşağıda ki kutuya baktığımda toprak eksiye bağlanmış. Ne yazıkli elektrikçi inip bakmıyor ve sıkıntı olmaz rahat ol diyor. Evde olmadığımda Allah korusun evi yakıcak ve bir çözüm bulamıyorum. Ne yapmalıyım komple her odaya tesisat çektirsem çok mu pahalı olur? Teşekkür ederim
 
Tavsiyem iyi bir elektrikçi bulup tesisatı elden geçirtin. Ekonomik durumunuz kötü olsa dail daha kötü olmadan düzeltin o evde kalmak istiyorsanız allah korusun yangın falan çıkabilir. Ekonomik durumunuz el verdiğince kadem kadem düzelte bilirsiniz.
1-Binanızda topraklama var mı kontol ediniz. Normalde olması gerekli türkiye genelinde eski sayaçlar değiştirdi serine çipli temasız okuma özeliği olan cihazlar takıldı dağıtım şirketleri tarafından.Sayaç panosunda topraklama olmayan evler için uyarıda bunuldu enerji alıyorsanız sayaç panosunda topraklam mevcuttur. Var ise sağlıklı çalışıp çalışmadığına baktırın.
2- Ev için ana sigorta da olsa 40 amper cok cok yüksek bir değer. 40x220=8800w yapar anlık olarak bu kadar yüksek güç çekecek bir cihazınız yoksa ana sigortayı daha küçük bir sigorata ile değiştrin.
3-Bir kaçak akım taktırın. tüm eski sigortaları kontrole edin calışıyorlarmı diye.
4-Oda oda kablo buatları ve prizleri kontol edin kısa deverden dolayı aynı başka noktalarda etiklenmiş olabilir.

Not: Kaçak akım olmadığı zamanlarda güvenlik için elektrikli cihazların gövdelerine nötür hatı verilirdi bu şeklide bağlantıya sıfırlama denir. Gövdeye faz kaçağı olduğunda faz nötür direk çarpıştığı için sigorta atar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,222
Mesajlar
915,918
Kullanıcılar
450,012
Son üye
erenc348

Yeni konular

Geri
Üst