fazördiyagram
Üye
devreci_
Abi dur ne demek yakmışsın ya.
Hayır eminim doğru taktığıma. 30 kez kontrol ettim takarken başına iş getirmeyeyim diye.
Hem elimde yedeği de var.
Yaktım mı ondan mı doğru değer alamıyorum diye yenisini aldım denedim baktım hala aynı değerleri alıyorum. Kenarda kaldı öyle...
Attığın devreleri anlamadım. O devrelerde de ayarlayabiliyor muyuz 0-12V'yi?
Mr_YAMYAM
12V verdiğim yerden niye 17V alıyorum ki abi? Onu da söyle sana zahmet.
Abi ayarlıyorum ayarlamaya da yine düşüş yaşıyorum işte.
Dur bakalım söylediğin şu diyotlu işi deneyeceğim.
EKLEME: Çok çok pardon tabii ki daha yüksek çıkış alacağım bir an da aklıma geldi abi derste de görmüştük. Hesaplamalarını net hatırlayamıyorum ama hayal meyal geliyor gözüme.
Sen yine de açıklarsan hoş olur.
Şu tepe değer olayından dolayı falan mı? 12*0,707 = 17? Diyeceğim ama pek mantıklı gelmedi?
ÇOK ÖNEMLİ NOT: Gerilimin aşırı düşmesi, devrenin girişinde olması gereken 2200uF'lık kondansatörün eksikliğindenmiş.
Şu an bu kondansatör ile, 12V boşta, yükte 11V alıyorum ve ampul 0.33A akım çekip çok daha güzel ışıldıyor.
Kondansatörsüz, boşta 12V, yük (ampul) alınca 7V oluyor ve ampul 0.25A akım çekiyor.
Çift ampul seri takıldığında; giriş 12V, çıkış 11V fakat akım 0,25A'e düşüyor.
Paralel bağlandığında ise Girişteki 12V çıkışta 9V oluyor ve 0.60A çekiyor.
Kullanılan ampuller 12V/5W dır.
Katkılarından dolayı yazan herkese teşekkürler...
12V/21W olan ampul hala ölemez ölemez yanıyor. 12V yükte 5V oluyor 0.90A da akım çekiyor.
Mr_YAMYAM abimin söylediklerinden anladığım, sanırsam LM ona akım yetiştiremeyeceğini anlayıp gerilimi de iyice düşürüyor.
Ya da diğer abinin söylediğine göre trafom akım veremiyor... Lakin yine Mr_YAMYAM'ın söylediğine göre trafo çıkışında gerilim düşmesi yaşanmıyorsa (ki yaşanmıyor) sorun trafoluk değil.
Az da akım verse on numara devre aslında.
Abi dur ne demek yakmışsın ya.
Hayır eminim doğru taktığıma. 30 kez kontrol ettim takarken başına iş getirmeyeyim diye.
Hem elimde yedeği de var.
Yaktım mı ondan mı doğru değer alamıyorum diye yenisini aldım denedim baktım hala aynı değerleri alıyorum. Kenarda kaldı öyle...
Attığın devreleri anlamadım. O devrelerde de ayarlayabiliyor muyuz 0-12V'yi?
Mr_YAMYAM
12V verdiğim yerden niye 17V alıyorum ki abi? Onu da söyle sana zahmet.
Abi ayarlıyorum ayarlamaya da yine düşüş yaşıyorum işte.
Dur bakalım söylediğin şu diyotlu işi deneyeceğim.
EKLEME: Çok çok pardon tabii ki daha yüksek çıkış alacağım bir an da aklıma geldi abi derste de görmüştük. Hesaplamalarını net hatırlayamıyorum ama hayal meyal geliyor gözüme.
Sen yine de açıklarsan hoş olur.
Şu tepe değer olayından dolayı falan mı? 12*0,707 = 17? Diyeceğim ama pek mantıklı gelmedi?
ÇOK ÖNEMLİ NOT: Gerilimin aşırı düşmesi, devrenin girişinde olması gereken 2200uF'lık kondansatörün eksikliğindenmiş.
Şu an bu kondansatör ile, 12V boşta, yükte 11V alıyorum ve ampul 0.33A akım çekip çok daha güzel ışıldıyor.
Kondansatörsüz, boşta 12V, yük (ampul) alınca 7V oluyor ve ampul 0.25A akım çekiyor.
Çift ampul seri takıldığında; giriş 12V, çıkış 11V fakat akım 0,25A'e düşüyor.
Paralel bağlandığında ise Girişteki 12V çıkışta 9V oluyor ve 0.60A çekiyor.
Kullanılan ampuller 12V/5W dır.
Katkılarından dolayı yazan herkese teşekkürler...
12V/21W olan ampul hala ölemez ölemez yanıyor. 12V yükte 5V oluyor 0.90A da akım çekiyor.
Mr_YAMYAM abimin söylediklerinden anladığım, sanırsam LM ona akım yetiştiremeyeceğini anlayıp gerilimi de iyice düşürüyor.
Ya da diğer abinin söylediğine göre trafom akım veremiyor... Lakin yine Mr_YAMYAM'ın söylediğine göre trafo çıkışında gerilim düşmesi yaşanmıyorsa (ki yaşanmıyor) sorun trafoluk değil.
Az da akım verse on numara devre aslında.
Son düzenleme: