cerkovan
Üye
Merhaba, öncelikle muntazam bir Elektronik bilgim olmadığını belirtmek isterim. Mesleğim bu değil ve kendimce uğraşarak hobi amaçlı bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Bu yüzden saçma ya da gereksiz bir şey sormuş isem affınıza sığınırım. Elimde bir yerlerden kalmış 1w ve 3w olmak üzere bir kaç adet power led var. Ve yine eski laptop bataryalarından çıkan 18650 piller mevcut. Bunları değerlendirmek amaçlı Bir adet 18650 pil ile bir adet 3w led olacak şekilde 2-3 adet el feneri yapayım dedim acil durumlarda kullanmak üzere. (Şarj kısmı için direkt korumalı TP4056 kullanıcam) İnternette gördüğüm kadarıyla bu ledlerin çalışma aralıkları şu şekilde :
1W Power Led : Çalışma Voltajı: 3,2 - 3,4V
3W Power Led : Çalışma Voltajı: 3.1 - 4.1V
Yani anladığım kadarıyla 18650 pil ile 3w led'i direk çalıştırabilirim. Yanlış bilmiyorsam neredeyse tam 18650'nin çalışma aralığında zaten. Ama 1w ledi kullanmak istersem pil tam dolu iken 4.2 verdiğini düşünürsek led'e zarar verme ihtimali var. Bu yüzden araya direnç koymayı düşündüm fakat direnç hesabını 4.2'ye göre yapsam pilin verdiği voltaj kullandıkça düşeceği için 3.7ye falan geldiğinde led için gereken volt yetmeyecek. Bu tarz piller kullanılırken direnç hesabını neye göre ve nasıl yapıyoruz ? Çünkü bu pillerin değeri kullandıkça düşüyor ve değerler devamlı değişiyor olacak ?
Şimdiden yardımlarını için çok teşekkür ederim.
1W Power Led : Çalışma Voltajı: 3,2 - 3,4V
3W Power Led : Çalışma Voltajı: 3.1 - 4.1V
Yani anladığım kadarıyla 18650 pil ile 3w led'i direk çalıştırabilirim. Yanlış bilmiyorsam neredeyse tam 18650'nin çalışma aralığında zaten. Ama 1w ledi kullanmak istersem pil tam dolu iken 4.2 verdiğini düşünürsek led'e zarar verme ihtimali var. Bu yüzden araya direnç koymayı düşündüm fakat direnç hesabını 4.2'ye göre yapsam pilin verdiği voltaj kullandıkça düşeceği için 3.7ye falan geldiğinde led için gereken volt yetmeyecek. Bu tarz piller kullanılırken direnç hesabını neye göre ve nasıl yapıyoruz ? Çünkü bu pillerin değeri kullandıkça düşüyor ve değerler devamlı değişiyor olacak ?
Şimdiden yardımlarını için çok teşekkür ederim.