Akü sorunu

ayazkalpli

Üye
Merhaba

48v 5kw akıllı invertere bağlı 4x 12v 100ah akü sistemim var ve tüm aküler aynı marka model ve aynı seride üretimdir.Ekde eklediğim ekran görüntüsündeki şemadaki sistem aynı şekilde bağlı.Ekran görüntüsündeki kırmızı daireye aldığım akü sürekli erken bitiyor, acaba aküdemi sorun var diye farklı bir akü taktım yine aynı.Birde akülerin yerlerini değiştirdim yine aynı şekilde en sağdaki akü çok erken bitiyor.Sizce sorun neyden kaynaklı olabilir

Ekli dosyalar

• IMG_20241230_202337.png
    IMG_20241230_202337.png
    54.5 KB · Görüntüleme: 31
en baştaki çıkışa maruz kalan akü her zaman erken biter. düzenli olarak akıllı eskitme dediğimiz yer değiştirmeyi yaparak akıllılık ediyorsunuz. akülerinize 1-2-3-4 diye numara verin ve birden dörde ayda bir yer değiştirmeye devam edin.
Rahmetli kayın pederim bu eş zamanlı yaşlandırma konusunda işyerinde baya bir eğitim almış. Emekli olduğunda artık evde koltukların yerlerini değiştiriyordu eşit yıpransın diye.

Son düzenleme:
Seri akım devresinde siz aküleri yer değiştirseniz de bir değişiklik olmayacaktır. Mantıklı da değil.

Amma ve lakin,

Seri akü devrelerinde akülerin özdeş olması önemlidir. Mesajınızdan bunu bildiğinizi anlıyorum.

Şimdi sisteminizde bulunan akülerin iç direnci ve kapasite testleri olmadan yorum yapmak zor. Bence bunun bir tesadüf olduğunu düşünüyorum en sağdaki akü iç direnci diğerlerinden yüksek ise yada yükseliyor ise bataryalar arası denge bozulacaktır.

Bu akü grubunu deşarj esnasında kullanırken illa bir tanesi mutlaka diğerlerinden önce boşalacak. Bu şarj deşarj döngüsü arttıkça aküler arası fark artacak. Bu doğası gereği böyledir.

Birde çevresel etkiler var. Baştaki ve sondaki akülerin kutup başı sıkıldığından tutun birinin güneş ışığı görmesi akü aralarındaki yerleşim yeri kaynaklı bir akünün diğerlerinden fazla ısınması bile erken deşarj neden olabilir.

Sondaki akü erkenden ömrünü tamamlayacak olsaydı bizim UPS lerin akü gruplarının sondaki aküleri hep bozuluyor olurdu. Serkan beye katılıyorum

Seri akım devresinde siz aküleri yer değiştirseniz de bir değişiklik olmayacaktır. Mantıklı da değil.

Amma ve lakin,

Seri akü devrelerinde akülerin özdeş olması önemlidir. Mesajınızdan bunu bildiğinizi anlıyorum.

Şimdi sisteminizde bulunan akülerin iç direnci ve kapasite testleri olmadan yorum yapmak zor. Bence bunun bir tesadüf olduğunu düşünüyorum en sağdaki akü iç direnci diğerlerinden yüksek ise yada yükseliyor ise bataryalar arası denge bozulacaktır.

Bu akü grubunu deşarj esnasında kullanırken illa bir tanesi mutlaka diğerlerinden önce boşalacak. Bu şarj deşarj döngüsü arttıkça aküler arası fark artacak. Bu doğası gereği böyledir.

Birde çevresel etkiler var. Baştaki ve sondaki akülerin kutup başı sıkıldığından tutun birinin güneş ışığı görmesi akü aralarındaki yerleşim yeri kaynaklı bir akünün diğerlerinden fazla ısınması bile erken deşarj neden olabilir.
Merhaba

Belirttiğim gibi 100ah akünün bir tanesi bir tv ve bir led lamba açıkken 3 saatte bitiyor diğer aküler %60 civarında oluyor.Çiftlikde şebeke yok ve bu sorunu çözmem gerekiyor açıkcası

İlk başta akü kapasite testi yapılmalı. Ne kadar kapasite verecek bu önemli.
Merhaba

Belirttiğim gibi 100ah akünün bir tanesi bir tv ve bir led lamba açıkken 3 saatte bitiyor diğer aküler %60 civarında oluyor.Çiftlikde şebeke yok ve bu sorunu çözmem gerekiyor açıkcası

Birde söylediğinize göre aküler arası denge bozulmuş. Seri akü devrelerşnde bu dengeyi tekrar düzeltemezsiniz.

Düzeltmek için aküleri sistemden ayırın. Üçüncüde deşarj edin. Sonra kaliteli bir şarj aleti ile tam şarj edin. Sonra sisteme geri bağlayığ testlere devam edin.

İlk başta akü kapasite testi yapılmalı. Ne kadar kapasite verecek bu önemli.

Birde söylediğinize göre aküler arası denge bozulmuş. Seri akü devrelerşnde bu dengeyi tekrar düzeltemezsiniz.

Düzeltmek için aküleri sistemden ayırın. Üçüncüde deşarj edin. Sonra kaliteli bir şarj aleti ile tam şarj edin. Sonra sisteme geri bağlayığ testlere devam edin.
Serkan bunlar jel akü mü kurşun akü mü? Kurşun akülerde sülfatlaşmada varsa biraz zor aynı voltaja gelir.

Serkan bunlar jel akü mü kurşun akü mü? Kurşun akülerde sülfatlaşmada varsa biraz zor aynı voltaja gelir.

Akü tipi belli değil. Arkadaşımız belirtmemiş.

Akülerde evet sülfatlaşma varsa ömründen gitmiştir. Geri dönüşü zor olur.

Başka bir yerde bu tip kurşun asit tabanlı aküler için aynı lityum pillerde olduğu gibi Balans devresi olduğunu duymuştum. Ancak kullananı hiç görmedim.

Arkadaşımızın durumu erken teşhis ise akü grubunu kurtarabilir.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,220
Kullanıcılar
453,399
Son üye
rey

Yeni konular

Geri