Ben anatayım. Kulağını kuyruğunu iyi aç ve dinle.
SMPS güç kaynaklarının kullanımdaki artışından dolayı şebeke hatlarında çok ciddi parazitler olmaktadır.
Özellikle aynı hat üzerindeki kullanıcılar, kötü kalite cihaz kullanıyorlarsa bunlar birbirlerini etkilemektedir.
Videodaki japandaş bu sorun için en ideal çözümü bulmuş.
Tüm evin beslemesi için ayrı bir trafo tahsis ettirmiş ve OG/AG kendi beslemesini sağlamış.
Buradaki tek mantık, trafo maliyeti ile HF filtrelerin maliyetinin kıyaslamasıdır.
Takribi 10-20kW lık bir OG/AG transformatör Türkiye koşullarında oldukça pahalıdır. Ama japonya gibi ülkelerde gaç paradır bilemiyoruz.
Ancak bir gerçeklik var ki, iyi kalite bir filtre ile yapılabilecek şebeke gerilimi temizliği, böyle bir sistemden daha kaliteli olamaz.
(NÖTR HATTI UZUNLUĞU)
DÜNYA KOŞULLARINDA BİLE İYİ KALİTE FİLTRE KULLANIMI BAZI EXTRA KOŞULLAR YERİNE GETİRİLMEZSE, ASLA YETERLİ OLAMAZ.
Dolayısı ile bu videodaki mantık doğrudur.
ANCAK...
Japandaşın kullanmakta olduğu audio cihazların her birisi zilyon dolarlık üst seviye cihazlardandır. Bu tür cihazlar ucuz olsun diye, hafif olsun diye basit SMPS ler ile beslenmezler. Mutlaka içerisinde çok kaliteli bir transformatör ve iyi tasarlanmış besleme devreleri bulunmaktadır.
Hatta eğer yanılmıyorsam adamın plak okuyucu kafası EMT gibi olup, sadece bu kafa bile birkaç bin dolar gibi bir fiyatla temin edilebilir üst seviye bir üründür.
Böylesine üst seviye ürünler şebekeden gelebilecek parazitlere de açıksa, sorgulanması gereken şey bu ürünlerin yapım kalitesidir.
Teknik olarak bir insan kulağı -60db gürültü faktörünü farkedemez. Kaldı ki bu tür pahalı ürünlerdeki gürültü faktörü -70 lerin çok çok altındadır. Dolayısı ile bir amplifikatörü veya bir kaynak cihazı ele aldığımızda şebeke gürültülerinden etkileşimi olsa olsa birkaç db seviyesindedir.
60db faktörü gerilim olarak 1000 katı bir büyüklüğe tekabül ettiğine göre, şebekedeki parazit seviyesinin en az 30db (30 katı) olması icab eder ki kulak ile algılanabilsin. Bu değeri de oranlarsak 110V şebeke hattında takribi 140-150V tepe değerine ulaşabilen parazit seviyesi anlamındadır ki, asla bir şebekede bu seviyede bir gürültü olması doğru olamaz. Sadece ve sadece fırçalı motor (o da cihazlara çok yakınsa) bu denli bir etkileşim yapabilir.
RFI (Radio Frequency Interference) havadan yayılan radyo dalgalarının etkileşimini ifade eder. Çaresi SHIELD denilen metal kaplamalardır.
Şebekeden yayılan etkileşimler ise farklı katagorilerde incelenip çok farklı şekillerde ele alınmaktadır.
Topraklama değil basit bir topraklama ile yapılamadığı gibi üst seviye topraklama dahi yapılsa bazı koşullar yerine getirilmezse şebeke parazitlerinin engellenilebilmesi pek mümkün olmaz.
Sorun rfi mı yoksa hatta mı bilmediğimden müdaheleler ile çıkarım yapabilirm dedim belki de çok zor ya.
Araştırma yaparken sizin birkaç postunuzu okumuştum ,ben de son çare sizi taglayıp konu açacaktım.
Tamamen rastegele (örüntüsüz) zaman aralıklarında değişmekte , bazı günler;
-Monitor görüntü kaltesi iyi /keskin) renkler daha canlı, bazı günler çok daha kötü hem kalite olarak hem 240/144hz , 75hz gibi gözükmekte.
-Ses kalitesi bazı günler çok çok daha iyi , sahne derin sessiz baslar detaylı tizler canlı yüzünüzün önünde , bazı günler aşırı kötü kaos , karman çorman, dull
-Oyunlar bazı günler aşırı akıcı hızlı , bazı günler aşırı aşırı kötü
-Mouse da aynı şekilde nadiren 1e1 ve gecikmesi çok az olan ideal hareket , diğer günler siz resim çizerken birisi diresiğinize vuruyormuş gibi
Ek olarak ram , cpu core yada cache freq vs overclock yapıtğımda daha kötü oluyor ,
-Farklı pc ler ile de denedim sonuç aynı , arkadaşımın evine götürdüğümde kendi pc im olması gerektiği gibi çalışıyor
Smps olmayan amfim de var , tube rectifier kullanan amfim de var , ama onların da kalitesi rastgele biçimde günden güne değişiyor.
Hocam oyun konusunda da ; normal oyun değil rekabetçi oyun oynuyorum , türkiyede ilk 50deyim , pcnin kötü calıştığı günler o kadar fark ediyor ki , en düşük elolarda bile zorluk çekiyorum.
Evde topraklama yok malesef , bina eski kablolar bir 40 senelik vardır , ama iyi durumdalar , kesit olarak da masraftan kaçınmamışlar , alüminyum kablo da yok.
Tespit için çok pahalı cihazlar gerekiyor evet , öyle bir bütçem yok , şunu bi dene bakıyım dediğiniz bir fikriniz varsa paylaşırsanız çok sevinirim.
Sigortaya gelen ana nötr ve fazın ucunu zımparalasam bir etkisi olur mu acaba onu yapmayı düşünüyordum bugün en son , 2-3 yıldır böyle şeyler deniyorum
, taşınabilsem taşınıcam da işte...
Rfi shielding için toprak şart diye okumuştum araştırdığımda ama , değilse odayı faraday cage yaparım abi sorun yok ,
bu arada gitarın manyetikleri 7/24 belli bir yönden hum alıyor , o yönde de dağıtım şirektinin ana trafosu var bayağı büyük ama 50-70 metre falan uzakta , dilekçe verdim inceleyebilir misiniz diye 3 hafta önce bekliyorum, ondandır umarım da biter bu çile
Valla abi saatlerce anlatabilirm şöyle yapınca böyle oluyor vs diye , her değştirdiğim şey etkiliyor , özet geçtim sadece