Arçelik 5285NF Buzdolabında Aşırı Gövde Sıcaklığı Bu Sıcak Havalarda Normal midir?

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,275
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Değerli arkadaşlar,bir konuda bilgiye veya daha doğrusu kafamızda oluşan terreddütlerin giderilebilmesi için (Servise gerek var mıdır yoksa yok mudur şeklinde) sizin tecrübe ve deneyimlerinize çok da ihtiyacımız var.Konu tam olarak da şu şekildedir;

7-8 yıldır devamlı kullanmakta olduğumuz 5285NF Arçelik no-frost buzdolabımızın dondurucu gıda bölmesi (Üst buzluk=-18 C santigrad) ile taze gıda bölmesi (+4 C santigrad) arasındaki bu ara plastik dış bölümünün dış gövde sıcaklığında aşırı bir artış var.Açıkçası ailecek bundan derin bir kuşku ve büyük tereddüt içindeyiz.Çünkü diğer zamanlarda ılık olan bu ara bölme sıcaklığı şimdi alt veya üst kapağı açıp da elimizde dokunduğumuzda neredeyse eli çok yakacak kadar da çok fazla ısınıyor.Diğer zamanlarda ılık veya soğuğa çok yakın olan bu sıcaklık değerindeki bu artış ailecek bizleri çok üzmektedir.Bu konuda kafamızdaki endişelerin ve olumsuz düşüncelerin sizlerin de yardımıyla giderilmesi de gerekmektedir.

Ancak şu da varki bu buzdolabının çalıştığı ortam evdeki diğer odalarla da kıyaslanırsa eğer,evin en sıcak yeri,havalandırma ve soğutma şartlarının en çetin olarak da en güç geçtiği son günlerde (Dış ortam 35-37 derece olduğu için bundan da en fazla mutfak etkilenip nasibini de fazlasıyla almış durumdadır) çalışmış da oluyor buzdolabı kelimenin tam manasıyla.

Öğrenmek istediğim husus ise kısacası şudur; Dijital göstergede herhangi bir hata kodu veya tehlike (!) işareti de hiç de yanıp görünmediği,buzdolabı alt ve üst bölmesiyle yine eskisi gibi soğutabildiği halde,iki kapak arasındaki plastik gövdede,eli yakacak kadar sürekli ve hiç soğuması azalmayan ısınma durumu çok da normal midir? Rezistansın yeri tam olarak buraya çok yakın olup da defrost timer'ı ile belirli bir zamanın dışında (10 dakika gibi) çalışması gereken buz eritme periyodunda Elektronik karttan anormal olarak sürekli çalıştırma akımı uyarısı veya kumandası da gidebilir mi (Bu mümkün müdür?) şeklinde aklımıza bir soru takıldı.Bu konuda yüreklerimize su serpecek ve bizi çok rahatlatacak teknik bir açıklamayı servisi hiç çağırmadan önce de (Bayrama karşı şimdi onları da tam yerinde bulabilmek belki de çok zor da olacaktır muhtemelen.) sizlerden dinlemek,sizin bu konuda verebileceğiniz tavsiye ve önerilerinizi tam olarak da almak istiyoruz.

Özellikle bu işin direk olarak da içinde olan üyelerimizden ve yöneticimizden olan sn.Alfa Romeo veya sn.kanyak bu tereddütlerimizi özellikle de yanıtlar ve bizim bu konudaki kuşkularımızı da tam manasıyla ortadan kaldırırlarsa kendilerine büyük de minnet duymuş olacağız.Cevaplar için şimdiden teşekkür ederiz.Kolay gelsin.Saygılarımızla.
 
Son düzenleme:
Evet konunun uzmanları en kısa zamanda görüp cevaplar inş. Benim görüşüm buz olmadığı halde bu derece ısınması yakın gelecekte muhtemel sorunun habercisi :( Servis günlerimden aklımda kalma defrost timerı için bi revizyon olması şart idi. Yine defrost öncesi sensör arızası da olabilir (buz olamdığı halde kısa devre olmuş). Tüm forum üyelerinin, İslam Aleminin Mübarek Ramazan Bayramını içten dileklerimle kutlarım.
 
Tüm islam aleminin,Ramazan bayramınız mubarek olsun.

Tereddütleriniz tamaman yersiz .Kondanser diye adlandırdıgımız, basınç altında ki gazın ısısını
tahliye edip sıvılaştıgı borular dolabınızın bu bölümlerinden geçirilmiştir ısı ne kadar hızlı atılabilinirse soğutma o seviyede güçlü olacaktır.
Eğer ortam ısısı yüksekse ısı tahiye süreci uzar.Zemindeki hava sogutmalı bölüm aşırı tozlu ise alt fan devrinde dönemiyorsa veya hiç dönmüyorsa ısı gövdeden atılır.Ortam ısısı 40 dereceye ulaşırsa yeterli likidleşme oluşmayacagından evaparatörde terleme yapar, soğutma performası azalır.

Soğutucunuzu direk güneş ışıgı alan yerlere monte etmeyiniz ,duvarla soğutucu arasında 15-25cm boşluk bırakınız gömme dolapların içine monte etmeyiniz üstünde hava sirkilasyonu oluşabilecek seviyede boşluk bırakınız.
 
Bende şahsi yorumumu yapayım.

Derin dondurucu ve nofrost buzdolapları veya eksi sıcaklıklarda çalışan buzdolapları soğuk odlarda oynar parçalar ( yani kapılar ) sızdırmazlığı sağlayabilmek için esnek bir conra ( kapı contası ) ile donatılmışlardır. Ancak bu contalar da dahil soğuduklarında esnekliklerini kaybetmektedirler. Bu nedenledirki büyük soğuk oda yada deepfreeze derin dondurucularda kapılarda özel rezistanslar ile donatılmışlarıdrlar. Bu rezistans olmazsa ne olur kapı contaları esnekliğini kaybederler. Bu nedenle kapı tam kapanmaz ve aradan hava sızıntısı olur. Çok küçükte olsa bu hava sızıntısı orda nemin yoğuşma ve donmasına bir süre sonra kapının o noktasının buz nedeniyle kilitlenmesine neden olur. Bu ( rezistans kullanımı ) zamanında yaşanılan sorunlara çözüm amacıyla üretilmiş bir yöntemdir.

Buzdolaplarında ise ;

Bu durum soğuk oda derin dondurucularla aynı mantık nedeniyle kapı contasının esnekliğini kaybetmemesi donma ve kilitlenme olmaması için kompresörümüzün kondensere giden sıcak basma hattı dolabın içinden derin dondurucu kapı çerçevesinin içerisinden dolaşarak kondensere gider. bu borunun sıcaklığı contayı ısıtmak için yeterldir.

Sizin hissetmiş olduğunuz ısının artışı ise mevsim şartları nedeniyle havaların ısınmasından dolayı cihazın soğutma için gerekli olan kondenzasyon şartını oluşturabilmesi için basma basıncının yükselmesinden dolayı hissettiğiniz sıcaklıktır. O noktada sıcaklık takribi dış hava sıcaklığından 17-20 derece yüksek olmaktadır. kışın dış hava soğuk olduğu için hissettiğiniz sıcaklık haliyle düşük olacak ama yazın el yakacak sıcaklıklara gelebilir.

Ancak ;

Şu konuda unutulmamalıdır. Bazı soğutucu dolaplarda kondenserdeki ( arkada ) ısıyı atmak için cebri havalandırma fanı kullanılabilmektedir. Sizden ricam bu fanın düzgün çalışıp çalışmadığı önüne bir engel ( kağıt jelatin vs gelmiş olabilir ) gelip gelmediğini kondenserin kirli toz pamuk gibi engellerin olup olmadığını varsa engellerin temizlenmesini sağlayınız.

İyi bir gözlemcisiniz. Kolay gelsin iyi forumlar iyi çalışmalar dilerim. Konu aracılığı ilede bayramınızı kutlarım değerli arkadaşlar.
 
Tüm İslam alemine Ramazan Bayramı'nın mübarek olmasını gönülden isteyerek kutluyor,hayırlara vesile olabilmesini,müslümanların yaşadığı zulmün ve haksızlıkların artık sonlanmasını da Cenap-ı Hak'tan niyaz ediyorum.

Arçelik no-frost makine için olumlu bir geri bildirim vermeyi de çok isterdim,ancak makine "E0" arıza kodunu bu sabah verdi ve biz de tüm içindekileri hemen yanında çalışır durumda yedekte bekleyen AEG marka normal bir buzdolabına taşıdık.Tek tesellimiz de bayramda hiç soğutucusuz da kalmamaktır hiç şüphsesiz ki.Ama 1987 de satın alınan bu emektar makinenin amper çekme oranı no-frostun hemen hemen 2 katı kadar fazladır.Bu nedenle yeni arçelik NF dolap bayramdan sonra mutlaka servise tamir ettirilmek durumundadır bu nedenle de.

E0 arıza kodu arçelikte karşılık olarak "dondurucu bölme sensör arızasına (Sensörün açık devre veye kapalı devre olmasında,anakart tarafından dijital göstergede böyle tanımlanmaktadır netten gördüğüm kadarıyla.) tam olarak da karşılık geliyor.Makinenin çok sıcak çalışması da sn.by lent'in söylediği gibi pek hayra alamet de değilmiş ne yazık ki.Sensör arıza gösterip makinenein kompresörü bu sıcak havalarda devamlı çalışıp (Hiç durmadan) arka kondenser temiz ve fan da çalışır olduğu halde,kapaklar arasındaki gövdede gittikçe de artan aşırı bir sıcaklık artışına da neden olmuştu.Nitekim bu sabah saatleinde E0 kod arızasını göstermiş de oldu.(Canı sağolsun diyelim!) Bu sıcaklık artışı sensörün tutukluk halinden açık devre veya kapalı devre şeklinde genel bir arıza şekline bugün itibariyle de dönüşmüş oldu sonuç olarak.

Yapılması gereken de bu işin operatörü (Cerrahı) ile makinenin dondurucu sensör kısmına ulaşılıp,sağlam olan sensörle bunun değişimi şeklinde de olacaktır.Bu işin çözümü (Kendim bu ameliyatı tam da göze alamıyorum,açma yerleri tam belirgin de değil çünkü bu nofrostun içinde) artık servise bu işi havale etmek olarak da son çare gibi görünüyor.Bu işin tam operatörü olmayı şu konumumdayken çok da isterdim,ama maalesef bu demontaj konusunda da yeterli bir uzmanlık,yeterli bir tecrübem yok ne yazık ki.Ama bayramdan sonra inşallah işin uzmanlarından yardım (Biraz da ders!) alacağız çok da belli ki.

Bu bayram arefesinde kafanızı biraz da şişirdim,ama tek dert ortağım yalnız sizsiniz ve şu anda tam makinesiz de değiliz çok şükür ki,eski de olsa yine çalışan bir makinemiz de var şu anda elimizin altında.

Son cümle olarak tekrar Hayırlı Ramazanlar olsun diyorum herkese.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Merhaba.Arçelik 5285NF makine ile ilgili bazı testler yapıp bazı ölçüm değerlerini de aldım.Çıkan bu değerlerlerden özellikle de bir parça için sonuç olarak da "bu kesin olarak mutlaka da arızalıdır" şeklinde bir düşünceye de sahip oldum.

5pMd0l.jpg


Termostat kısmını 4 vidası ile çıkarıp soketteki açık 2 ucu ölçtüldüğünde 2000k'da 16 k değeri okundu ve tekrar yerine takıldı.

72Mk3a.jpg


Dondurucu kısımdaki resimde görülen geçme fişlerden iki tanesi defrost rezistansına aitti ve biri 560 ohm. diğeri 960 ohm ölçüldü ve normal değer olarak görüldü.

kZnkPv.jpg

onrgMq.jpg


Başka bir geçme fişe takılı 2 adet sensör (biri evaporatör üzerine takılı diğeri starafor içinde gömülü olan) 2000k avometre kademesinde 8 k değeri gösterdi.her ikisi de parmak (vücut) sıcaklığı ile 7 k'ya değer değiştirdi.

jzV5oG.jpg

nYL7Zg.jpg


İki defrost rezistansı arasında geçme fişle takılı siyah plastik bir sensör çıkarılıp ölçüldüğünde tam bir kısa devre (0 omaj) gösterdi.Bu parça olmadan da makine yine fişe takıldığında göstergede yine E0 "frozen sensor" hatasını gösterdi.Çünkü takılmadığında (Açık devre) ve 0 omajlı (kısa devre) hali ile takılı iken de bu mevcut hiç durum değişmiyor, bu arıza kodu tanımlamasına göre de.

Bu yukarıda resmi görülen uzun,siyah parçanın (sensörün) bir yüzünde 10/250 - TF 84 C arkasında ise METALFLEXTV-433E yazılıdır.Sizlerden ricam veya sorup öğrenmek istediğim asıl konu ise,bunun kesin olarak bir sensör olup olmadığı,açık devre/kısa devre olmayan haliyle,diğer 8 k değer gösteren 2 sensör gibi mutlaka da bir sayısal değer göstermiş olabilmesi üzerindendir.E0 arıza kodu arızasının da,bu siyah parçanın tam sıfır omaj göstermesi (İçten kısa devre) yüzünden olduğunu kuvvetle düşünüyorum.

Bu parçayı kesin olarak tanıyanlar (Bu siyah parça evaporatör serpantinlerinden biri üzerine (3. kaviste) plastik kelepçelidir ve yine ısıtma rezistanslarına oldukça da yakın bir yerdedir) fikirlerini açık olarak belirtirlerse çok da memnun olacağım ve bu bilgi çok hora geçmiş olacaktır.Makinenin daimi yani hiç durmaksızın çalışmasının,içten kısa devre olmuş bu parça (Sensör) ile tam oluşmuş olduğuna kanaat getirdim son olarak.

İyi bayramlar.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Süphe duyduğunuz konpanent 220v/10amp 84 derecelık termal kesicidir sızın. verılerınıze görede saglamdır.
.
 
MErhabalar. @alfa romeo arkadaşımızın yönergesine göre bu sensör değil termal kesici. Bende dolabın modelini girerek yaptığım araştırmada aşağıdaki bilgilere ulaştım. Büyük ihtimal sizde ulaşmışsınızdır ancak görmedi iseniz buzdolabını test moduna alıp her sensörün kaç derece okuduğunu görebilirsiniz. ( tecrübe etmedim yazıdan okuyarak anladığım bilgidir ) Adım adım uygulayıp sensörlerinizden okuduğunuz değerleri görebilir bir sorun varmı anlayablirsiniz. Sizin ölçü aleti ile yaptığınız ölçümlerde görünen sanki sensörlerde sorun yok gibi. Belki aşağıdaki yönergenin faydası olur. Hangi sensörde arıza var görebiliriz.

Kolay gelsin.

ALINTI :

arçelik no frost buzdolabı beko nofrost buzdolabı , altus nofrost buzdolabı grundig nofrobuzdolabı servis testi self test arıza kodları reset işlemleri ar 5280 ar 5285 nf buzdolapları
test programına giriş
buzdolabı çalışır iken kartın swich ine 2-3 sn basınız teste girdikten sonra tüm ledler yanar herhangi bir butona basıldığında kartın versiyon numarası görünür
test adımları
herhangi bir butona tekrar basıldığında sıra ile ,
dondurucu bölüm sensörü r o anki sıcaklık değeri görünür
defrost sensörü d o anki sıcaklık değeri görünür
soğutucu bölüm sensörü f o anki sıcaklık değeri görünür
buton kompenent gösterge ekranı
don.bölme set butonu kompresör co
smart/focuscool butonu evap fanı fa
eco/fuzzy butonu defrost ısıtıcısı he
arıza kodları
E0.Hata kodu ARIZA KODU:don. böl.sensörü açık veya kısa devre
E1.Hata kodu ARIZA KODU:def.sensörü açık veya kısa devre
E3.Hata kodu ARIZA KODU:soğ.bölüm sensörü açık veya kısa devre
E4 .Hata kodu ARIZA KODU: defrost ısıtıcı veya termal Sigorta arızalı
E5.Hata kodu ARIZA KODU:eeprom arızası 30 sn sonra silinir
 
Bir önceki mesajımı mobil olduğumdan kısa öz ulaştırmaya çalıştım.
Aradığınız sensör üst soğutucu bölümün kapağını açtığınızda sol üst kısımdaki buz saklama kabı rafını sökün altındaki sensör dondurucu bölme sensörüdür.
Teknik değerleri 25 derece ortam ısısında 5 kohm iç dirence sahip NTC dir
Bu sensörün illa bozuk olması gerekmez nemden soketler oksitlenmiş olabilir kontrol ve temizliğine dikkat edin.
Hata başlangıcı olarak gövdenin aşırı ısınması şikayetine geri dönersek :
Kondanserde yüksek basınç altındaki buhar halindeki gaz yeterli ısı trasferini gercekleştiremediğin den likit yetersizliğinden terleme yapacak komprosör presyon basıncı yükselecektir.
Böyle bir durumda da yeterli soğutma oluşmadıgından ve hızlı ısı farklılıkları algılayan işlemciniz EO hata kodu verecektir!
size dolabınızın kapıları açık olarak bayram sonuna kadar beklemenizi dolabınızın hızlı ısı transveri yapabileceği bir ortamda çalıştırmanızı önerebilirim .
 
Son düzenleme:
Bir önceki mesajımı mobil olduğumdan kısa öz ulaştırmaya çalıştım.
Aradığınız sensör üst soğutucu bölümün kapağını açtığınızda sol üst kısımdaki buz saklama kabı rafını sökün altındaki sensör dondurucu bölme sensörüdür.
Teknik değerleri 25 derece ortam ısısında 5 kohm iç dirence sahip NTC dir
Bu sensörün illa bozuk olması gerekmez nemden soketler oksitlenmiş olabilir kontrol ve temizliğine dikkat edin.
Hata başlangıcı olarak gövdenin aşırı ısınması şikayetine geri dönersek :
Kondanserde yüksek basınç altındaki buhar halindeki gaz yeterli ısı trasferini gercekleştiremediğin den likit yetersizliğinden terleme yapacak komprosör presyon basıncı yükselecektir.
Böyle bir durumda da yeterli soğutma oluşmadıgından ve hızlı ısı farklılıkları algılayan işlemciniz EO hata kodu verecektir!
size dolabınızın kapıları açık olarak bayram sonuna kadar beklemenizi dolabınızın hızlı ısı transveri yapabileceği bir ortamda çalıştırmanızı önerebilirim .

Sn.Alfa Romeo bugün dediğiniz sensöre ulaşmaya da çalıştım,ama yerini bulmaya muvaffak da olamadım.Tekrar Elektronik kart bağlantılarına göz atarken karttaki sensör çıkış uçlarından birinin geçme sokette tam kopuk olduğunu (Sallandığını) gördüm.içten gizli kopmuş,çıkarma-takma sırasında kabloda tek bir bakır tel kalmış,o da sabaha karşı esneme (gerilme) ile kopup bu EO hatasına da neden olmuş,olay tam olarak bu şekilde cereyan etmiş,yeni yeni de anlaşılıyor maalesef.Yerine lehimlememle EO hatası da tam olarak yok oldu.Şu anda dolap nispeten de çok serin bir yerde çalışıyor.Starafor içindeki buzlu suyun erimesi ve kirli suların allttaki hazneye geçişi ile bir miktar kötü koku oluştu makine çalışırken.Ancak gitgide azaldı ve tam olarak da yok oldu.

Bir de bizim asıl şikayetimiz olan evaporatör çıkışı aşırı bir sıcaklık artışı,(Yani alt üst kapak arasındaki gövdede) yok şu anda.Ancak buzdolabu şu anda tam boş olarak çalışmaktadır.Belki buzdolabı içinin tam boşaltılıp rafların,detylı iç temizliğin,sökülen parçaların detaylı temizliği kompresörün,arkadaki kondenserin pulvizatörle yapılan çok detaylı temizliği de bunda olumlu bir etken olmuştur mutlaka.Çünkü uzun zamandır ciddi bir bakımdan bu şekilde de geçmemişti (Uzun süredir böyle bir periyodik bakım yapılmayıp da ihmal edilmişti),bahaneyle de geçmiş oldu.Olumlu yönlendirmeleriniz ve tavsiyeleriniz için ayrıca teşekkür ediyorum.Servise gösterecek bir durum (Bizim tereddütümüz) böylece kendi çabalarımızla giderilmiş oldu.İyi bayramlar.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,991
Kullanıcılar
452,754
Son üye
halit13

Yeni konular

Geri
Üst